foto: Europa Press

Aquesta matinada s’ha mort el cantautor, advocat i radiofonista Pere Tàpies a l’Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes, segons que ha informat Catalunya Ràdio. L’artista, de setanta anys, tenia una malaltia hepàtica.

Nascut a Vilanova i la Geltrú el 1946, el seu nom real era Joan Collell i va debutar en el món de la música amb només divuit anys. El 1968 va publicar el seu primer disc amb les cançons ‘La tia Maria’ i ‘El progressista’. Els discs Si fa sol (1976), 400 pendons (1979) i Passeig del Carme (1980) i La mar de bé (1987) van consolidar-lo en l’escena musical catalana.

Alguns dels temes més coneguts han estat ‘Antònia’, ‘Li deien Johnny Castells’, ‘La moto’, ‘Footing’, ‘Rockengeneralitat’ i ‘Je t’aime mon non plus ultra’, una cançó treballada amb Francesc Burrull. L’any 2001 va publicar un àlbum recopilatori, Les meves cançons, i va fer una gira per Catalunya. En total, Pere Tàpias va publicar set discos de llarga durada, amb 85 cançons que barregen la crònica, la sàtira i la tendresa.

A més, va presentar un programa de gastronomia a Catalunya Ràdio durant més de vint anys, ‘Tàpias variades’, i un altre de televisió a TVE Catalunya, ‘Què vol veure?’ (1983-1988) i els espais de cuina ‘Afamats’ i ‘La Factoria’ a Ràdio 4. També va col·laborar amb el diari Avui i el 2004 va fer una sèrie de programes per a les televisions locals de Catalunya, ‘Tàpias a la carta’.

Apassionat de la música, la paraula i la cuina, durant tota la vida va fer d’ambaixador de la seva ciutat, de la qual va ser el Defensor de la Ciutadania durant deu anys, entre el 2001 i el 2012. Havia estudiat Dret a Barcelona, on va freqüentar ambients artístics, i durant una època va combinar la professió d’advocat amb recitals de cançó per tot Catalunya, amb el nom de Pere Tàpias. El seu estil irònic i informal contrastava amb la seriositat de molts intèrprets de la Nova Cançó, que ell mateix també havia cultivat.

També va publicar diversos llibres: Cuines, barques i fogons, Plats de festa i el recull Poètiques variades. La batllessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha anunciat a ‘El suplement’ de Catalunya Ràdio que treballaven per donar a Tàpias la medalla de la ciutat.

De seguida que s’ha sabut la notícia, han començat a aparèixer les primeres reaccions a la xarxa. Heus-ne ací un recull:

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]