L’escriptor Carles Hernández i Mor, més conegut amb el nom artístic Carles Hac Mor, s’ha mort a setanta-sis anys. Autodefinit com a ‘infrapoeta’, va començar a conrear gèneres d’invenció personal a partir de la dècada del 1970, com ara l’escalaborn, la paraparèmia i l’hiposeptimí, a través d’una quarantena de llibres de poemes, assaigs, antinovel·les, obres de teatre, guions i videocreacions. Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, n’ha confirmat la mort amb la publicació del text ‘“La poesia fou allò indiscutiblement real”. Adéu a Carles Hac-Mor’.

Carles Hac Mor (Lleida, 26-11-1940 – Sant Feliu de Guíxols, 27-1-2016) va practicar entre el 1973 i el 1975 l’art conceptual amb el Grup de Treball i els anys 1970 i 1980 va cofundar les revistes d’art i poesia Tecstual, Ampit i L’avioneta, a més d’impulsar-ne algunes més. També va col·laborar en realitzacions cinematogràfiques i en nombroses revistes, com també als diaris El País i Diari de Barcelona.

En el curs de la seva carrera havia obtingut el Premi Espais a la Crítica d’Art 1988 i el Premi Joan Fuster d’assaig del 1998. El 2012 va recollir el Premi Jocs Florals pel poemari ‘Dietari del pic de l’estiu’.

El món literari ha reaccionat a la mort de l’escriptor, especialment a través de Facebook:

Trasbalsar una poètica encallada en unes tradicions sovint mal enteses, portar la literatura catalana a tots els àmbits i tots els registres, fer esclatar la contemporaneïtat en mil bocins proteics i il·luminadors, obrir camins a totes les generacions que li han estat coetànies; pensar, escriure i fer des del compromís irreductible; pensar i fer pensar; escriure i fer escriure; parlar i donar veu; fer i deixar fer; avançar i fer avançar. I, sobretot, ser un far (roig) en una mar convulsa. És a dir: ser el far de la convulsió en una mar massa plana.Gràcies, Carles

Posted by Cafècentral Poesia on dimarts, 26 / gener / 2016

Estem desolats. Ahir va partir Carles Hac Mor. Ens ha deixat orfes un amic, un gran poeta, un excepcional ésser humà, i un dels nostres confrares més especials. Gràcies, Carles, per tot.

Posted by Cafècentral Poesia on dimarts, 26 / gener / 2016

 

Amic, mestre, artista, tot. En un correu de desembre, l’últim que vas enviar-me, deies: “Em passo el dia dormint, com si…

Posted by Lluís Calvo Guardiola on dimarts, 26 / gener / 2016

i tanmateix no has dit massa, carles.”L’acte més genuí de la recerca ontològica és matar-se; […] allò més poètic…

Posted by Eduard Escoffet on dimarts, 26 / gener / 2016

Estimat Carles , la notícia del teu coma induït que acabo de saber ara, m’ha deixat en un estat de tristesa…

Posted by Dolors Miquel on dimarts, 26 / gener / 2016

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb