S’ha mort el jurista Enric Solà, gran referent del catalanisme valencià

  • Va treballar durant dècades en la defensa de les llibertats democràtiques i la recuperació nacional dels Països Catalans

VilaWeb
Redacció
19.01.2022 - 10:12
Actualització: 19.01.2022 - 11:43

Després d’una llarga malaltia, dilluns va faltar Enric Solà i Palerm (València 1941). Jurista, professor de la Universitat de València, gran estudiós del dret propi i un dels redactors de l’estatut d’Elx, Enric Solà ha estat una referència sòlida del catalanisme al País Valencià. Durant decennis ha participat en tot d’iniciatives en favor de la democràcia i els drets nacionals dels Països Catalans, començant per la formació –els anys més foscs del franquisme– de l’Agrupació Democràtica d’Estudiants Valencians.

Solà ha destacat, emperò, especialment com a estudiós del dret propi valencià, que ell va demostrar que era el mateix dret que tots els Països Catalans compartien abans de la Nova Planta. Va defensar sempre la necessitat de recuperar-lo oficialment.

Article d’Enric Solà a VilaWeb: ‘Hem de recuperar tot el nostre dret històric i foral

A petició de Joan Fuster, Enric Solà també va ser el redactor principal l’any 1975 de l’estatut d’Elx, un avantprojecte d’estatut d’autonomia del País Valencià que s’emmarcava en el context de la recuperació nacional dels Països Catalans. Tot i que aquest estatut no va entrar mai en vigor, algunes de les formulacions que inclou, com ara el nom de la Generalitat Valenciana, van ser assumides posteriorment.

El 2005 publicà el llibre Recuperem els Furs. Per una altra banda, fou guardonat amb el premi periodístic Memorial Joan B. Cendrós en la Nit de Santa Llúcia de 1987 i el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla del 2001. El 2009 va rebre el guardó com a Valencià de l’Any que atorga la Societat Coral el Micalet.

Per desig de la família, el comiat s’ha fet en la més estricta intimitat.

Entrevista a Enric Solà al Temps: “Als Països Catalans hi havia una unitat jurídica plural, tal com passa amb la llengua“.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any