NotÝcies

Dimartsá 11.10.2011á 06:00

Enric SolÓ: 'Hem de recuperar tot el nostre dret hist˛ric i foral'

L'advocat expert en furs i en dret civil catalÓ parla de la recuperaciˇ de la nomenclatura pr˛pia de les institucions municipals del PaÝs ValenciÓ

Men?ame
 

Està bé recuperar les nostres denominacions històriques. Pensem en l'alcalde, per exemple. És l'al-kaid àrab, que existeix en el nostre idioma, però que passa a tenir l'actual significat quan l'opressió espanyola es fa omnipotent, a partir de la Nova Planta. Recuperar el nostre batle o batlle és fer una petitíssima passa cap a la llibertat nacional. Hi ha un bon valencianista, el professor Vicent Franch, que s'ha entestat a aconseguir-ho i que sembla que va obrint bretxa. No podem, emperò, quedar-nos en una recuperació nominal. Això seria crear una cortina de fum.

Hem d'aprofundir incessantment, hem de recuperar tot el nostre dret històric i foral. Els valencians ja fa uns quants anys que anem per feina. La primitiva Comissió d'estudi i recopilació dels usos i costums es va transformar fa temps en Observatori de Dret Civil valencià. Ja hi ha en vigor una llei de règim econòmico-matrimonial que restaura el règim de separació de béns en el matrimoni, el nostre règim nacional. Hi ha en estudi un avantprojecte de llei d'herències, i el nou estatut d'autonomia s'ha omplit de referències al dret civil foral valencià.

I amb això tampoc no n'hi ha prou. Nosaltres som una nació de set territoris. Set exactament, perquè no som ni sis ni vuit. Una nació que va de l'Alguer fins a Salses i de Fraga fins al Pilar de la Foradada. A mesura que el nostre poble camina vers la reunificació no podrà suportar set sistemes diferents de dret civil, caldrà unificar-los en un de sol. Els legisladors civils regionals, i particularment els catalunyistes regionals, haurien de començar a tenir-ho en compte.

 

Enric Solà i Palerm