S’ha mort Alex Salmond, ex-primer ministre d’Escòcia

  • Va encapçalar el procés que va portar al referèndum d’independència del 2014

VilaWeb
Alex Salmond, en una imatge d'arxiu (fotografia: Prats i Camps).
Pol Baraza Curtichs
12.10.2024 - 18:41
Actualització: 13.10.2024 - 15:07

Alex Salmond, ex-primer ministre d’Escòcia, s’ha mort a seixanta-nou anys. Figura destacada del moviment nacionalista escocès, va encapçalar el procés que va portar al referèndum d’independència del 2014.

Salmond ha patit un atac de cor mentre participava en un congrés de l’Institut per la Diplomàcia Cultural a la població d’Orhid a la Macedònia del Nord. Formava part de la taula rodona inicial del congrés, compartida amb la presidenta de Macedònia del Nord, Gordana Siljanovska-Davkova, amb els antics presidents de Malta i Bòsnia, Marie-Louise Coleiro Preca i Mladen Ivanic i amb l’antic ministre de justícia d’Israel i arquitecte dels acords de pau d’Oslo, Yossi Beilin.

Alex Salmond és història viva del nacionalisme escocès, l’home que va forçar el referèndum a Westminster, que el va perdre després, que va plegar i va tornar més tard amb un partit nou, Alba, que va dirigir entre el 2021 i el 2024.

L’ex-primer ministre escocès va ser dirigent del Partit Nacional Escocès (SNP) dues vegades, del 1990 al 2000 i del 2004 al 2014. Als comicis del maig del 2021, l’independentisme va tornar a guanyar, però Alba, el partit de Salmond, no va aconseguir representació. Nicola Sturgeon en va sortir reforçada.

Després de deixar el govern escocès, Salmond va continuar en la política britànica. El 2015 va ser elegit diputat al Parlament de Westminster, però va perdre l’escó a les eleccions de 2017.

Una de les darreres entrevistes, a VilaWeb

No fa ni un mes, Salmond va conversar amb VilaWeb sobre el referèndum d’independència del 2014. Aleshores, les mirades de mig món eren posades damunt seu. Poca gent com Salmond pot explicar què va representar aquell referèndum i què representa ara.

En l’entrevista, Salmond hi expressava que la independència d’Escòcia era més probable ara que no pas abans. “La qüestió és que el país està migpartit. I que l’SNP ha anat de desastre en desastre. Han perdut l’habilitat de governar bé i de manera competent. I això és un problema per a l’SNP però també per al moviment independentista. Algú podria recelar de la independència perquè no els agrada l’estupidesa de l’SNP”, deia.

Salmond també es mostrà crític amb l’estratègia de Nicola Sturgeon, que considerava massa conservadora, i argumentà que el procés cap a la independència s’havia d’accelerar amb un pla més decidit. “Si parlem d’independentistes, vols els autèntics. Vols gent que hi cregui. I no pas gent que fa veure que hi creu”, deia.

Absolt dels càrrecs d’agressió sexual

El 2019, Salmond va ser acusat d’assetjament sexual i intent de violació per uns incidents ocorreguts a la Bute House –la residència oficial del primer ministre– el desembre del 2013. Un tribunal d’Edimburg l’acusava de catorze delictes.

Finalment, un any després, la justícia escocesa va absoldre tots els càrrecs d’agressió sexual de Salmond. D’aquesta manera, es deslliurà de les acusacions d’haver assetjat nou dones entre el 2008 i el 2014, quan era al capdavant de l’SNP.

El jurat de l’alt tribunal d’Edimburg considerà Salmond innocent de dotze càrrecs, inclosos intent de violació i assetjament sexual. Hi havia una tretzena denúncia que va ser rebutjada per manca de proves.

El secretari general d’Alba: “Gràcies per tot el que has fet per Escòcia”

El secretari del partit Alba, Christopher McEleny, ha compartit un missatge de record a X. “Gràcies per totes les teves lliçons, consells, orientació, tutoria, amor i amistat. I gràcies per tot el que has fet per Escòcia. Durant molts anys vas ser el pare de la nació i durant uns quants anys has estat un pare per a mi. El nostre somni viurà per sempre”, ha expressat.

L’SNP també ha fet un comunicat: “El seu lideratge va portar l’SNP al corrent principal i al govern escocès. Va ser un tità del moviment independentista. Els nostres pensaments estan amb Moira i la seva família”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor