Set consells per a una relació més sana amb el telèfon

  • Molts estudis apunten que fer un ús excessiu dels dispositius digitals pot ser tòxic per a la nostra salut

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'un home mirant el mòbil.
Paul Levy
08.05.2023 - 21:40

Quant de temps passeu mirant una pantalla cada dia? Segons un estudi, la gent dedica unes set hores el dia a pantalles connectades a internet. I aquesta xifra encara és més alta en el cas dels qui treballen principalment davant un ordinador.

La majoria de nosaltres fem un ús excessiu dels dispositius digitals. Passem massa estona treballant, xalant o badant amb telèfons, tauletes, ordinadors portàtils o auriculars de realitat virtual. Ens acusen de ser addictes a la tecnologia i ens adverteixen dels perills que té per a la nostra salut física i mental.

Una paradoxa és que sovint ens retirem al món digital per fugir de l’estrès del món físic, però pot ser que simplement acabem acumulant una altra mena d’estrès digital i físic.

Com a pare, fa anys em vaig preocupar per l’efecte que tenia la meva vida digital en la feina i la família. Vaig fer una mica de recerca, vaig canviar la manera de fer servir els dispositius i fins i tot vaig escriure un llibre sobre els perills d’allò que anomeno “l’infern digital“.

Aquests darrers anys s’han publicat estudis a llarg termini sobre aquesta qüestió. I, en conjunt, comprenen un cos de coneixement creixent i significatiu, que és difícil de descartar o negligir: massa tecnologia ens pot causar problemes.

Ras i curt, els dispositius digitals tenen avantatges importants: penseu en connexió, educació, entreteniment… El perill és quan el fet d’abusar-ne esdevé tòxic per a la nostra salut.

Des d’una perspectiva personal, la fatiga ocular, el mal de coll, l’insomni, l’estrès, les lesions per esforç repetitiu de tota mena i el deteriorament de la funció de la mà són alguns dels símptomes que he tingut durant els anys per l’abús de pantalles i dispositius –i la investigació demostra que no sóc l’únic, ni de bon tros.

Si algun d’aquests símptomes us descriu (o a algú que coneixeu), o simplement us sembla que passeu massa temps mirant una pantalla, potser us seran útils aquests consells sobre com recuperar el control de la tecnologia.

Com recuperar el control?

  1. Deixeu els dispositius digitals conscientment: manteniu-los fora de la vista i guardeu-los quan no els feu servir, especialment a la nit. Desterreu-los dormitori, aconseguiu un despertador (no feu servir l’alarma del telèfon) i dormireu millor. I abandoneu l’hàbit de mirar la televisió amb el telèfon al costat. Només cal centrar-se en una tasca, sense la distracció d’una altra pantalla.
  2. Poseu-vos límits de temps de connexió. Massa estona davant la pantalla pot causar-vos mal de cap. Tingueu en compte com feu servir la tecnologia i serviu-vos de funcions com les notes de veu, que us permeten d’estar al dia de la comunicació sense mirar la pantalla durant gaire estona seguida.
  3. No permeteu distraccions digitals. La interrupció constant pot originar estrès físic i mental. Desactiveu les notificacions i les alertes quan us vulgueu centrar completament en una tasca. I tingueu el telèfon fora de l’escriptori. Les investigacions indiquen que tenir el telèfon a prop, encara que no soni i encara que estigui apagat, pot perjudicar-vos el rendiment.
  4. Programeu el temps lliure digital adequat. La depressió i l’ansietat són resultat de la sobrecàrrega digital. Per tant, allunyar-se del món digital a estones és important. Passegeu per la natura, llegiu un llibre, aneu amb bicicleta… qualsevol cosa que us allunyi de les pantalles.
  5. Tingueu cura dels ulls. L’ús excessiu de la pantalla pot cansar-nos la vista i perjudicar-nos la visió. No mireu les pantalles petites per fer treballs que es farien millor en un ordinador portàtil de pantalla més gran. Reduïu la llum blava dels dispositius i feu ús de totes les altres funcions d’accessibilitat útils. Comenceu amb aquesta resplendor de la pantalla. I també assegureu-vos que el volum no us rebenti els timpans.
  6. Controleu el desori de la sobrecàrrega d’informació. Organitzeu el telèfon, l’ordinador i la tauleta perquè els pugueu fer servir d’una manera més eficaç. Algunes aplicacions realment us ajuden a fer-vos càrrec de la vostra vida i a treballar amb més calma i eficàciaLes aplicacions de seguiment del temps mesuren quanta estona passeu (o perdeu) a la pantalla: us esgarrifareu! Recuperem el domini dels dispositius digitals quan els fem servir de manera més proactiva.
  7. Seieu bé quan feu una tasca digital. Abocar-se sobre un telèfon o sobre un ordinador portàtil us farà mal al coll i a l’esquena. Seieu amb l’esquena dreta, feu estiraments regularment i feu exercici sovint sense el vostre telèfon.

Ser un decisor digital

Aquests set consells us haurien d’ajudar a recuperar la sensació de control sobre la vida digital. Jo dormo i em desperto millor si deixo el telèfon lluny del llit. La  qüestió és que el temps digital sigui planificat i que hi hagi moments concrets en què el telèfon no tingui cabuda en allò que faig.

Alhora, es tracta de gaudir d’aquests miracles tecnològics d’una manera més satisfactòria i utilitzar-los més conscientment. Ara penso en mi mateix com algú que pren decisions en l’àmbit digital i no pas com una víctima digital més.

 

Paul Levy és professor titular i investigador en innovació i lideratge digital a la Universitat de Brighton. Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any