Puigdemont Junqueras Comín

Setanta-sis eurodiputats, sortints i entrants, s’han adreçat per carta a la mesa del Parlament Europeu perquè protegeixi els drets polítics de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín amb l’objectiu que puguin exercir el seu càrrec. Denuncien que les autoritats espanyoles els han impedit de fer el jurament de la constitució espanyola a Madrid i exigeixen que es respecti el resultat de les eleccions.

Guia de la manifestació el 2 de juliol a Estrasburg 

‘Els actes de les autoritats espanyoles atempten contra els drets polítics dels eurodiputats electes Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Toni Comín i més de dos milions de ciutadans europeus que van votar-los’, diu la carta. Asseguren que és una violació inacceptable de les normes de l’eurocambra i dels tractats de la Unió Europea.

Critiquen que hi hagi una ‘intenció clara’ d’impedir-los que exerceixin el càrrec amb tots els drets i llibertats i consideren que pretenen ‘impedir qualsevol debat al Parlament Europeu que pugui posar en qüestió el judici als dirigents socials i polítics catalans’.

La mesa del Parlament Europeu es reuneix aquesta tarda a Brussel·les i almenys cinc vice-presidents de la cambra esperen que el president de la institució, Antonio Tajani, expliqui a la trobada per què es va vetar l’entrada a Puigdemont i Comín com a eurodiputats electes a començament de mes.

Entre els signants hi ha eurodiputats de cinc grups parlamentaris: Socialistes i Demòcrates, Renaixença, Conservadors i Reformistes Europeus, Verds-ALE, GUE-NGL i Identitat i Democràcia. Per exemple, han signat eurodiputats d’Escòcia (Alyn Smith), Irlanda (Liadh Ní Riada), Finlàndia (Anneli Jäätteenmäki), Itàlia (Enrico Gasbarra, Barbara Spinelli) i França (Karima Delli, José Bové, Michèle Rivasi).

Entre els polítics dels Països Catalans i de l’estat espanyol que hi han donat suport hi ha Ramon Tremosa (JxCat), Josep-Maria Terricabras, Jordi Solé i Diana Riba (ERC), Ernest Urtasun, Miguel Urbán i María Dolores Sánchez Caldentey (Podem), Izaskun Bilbao (PNB) i Pernando Barrena (EH-Bildu).

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb