La campanya de vaccinació avança i una part important de la població ja ha estat completament vaccinada. Als Països Catalans la meitat de la població n’ha rebut almenys una dosi i la immunització és majoritària a tots els grups d’edat a partir de quaranta anys. Amb tot, molts ciutadans aquests dies es demanen quan els tocarà la segona dosi del vaccí. A continuació us ho expliquem.

La incidència de la covid-19 als Països Catalans en dades i gràfics

Quan em posaran la segona dosi del vaccí?

El temps d’espera entre dosis depèn del vaccí. Als qui els han administrat una dosi de Pfizer han d’esperar vint-i-un dies a rebre la segona. És el vaccí que genera més ràpidament la immunitat després de la primera injecció.

Els qui més s’han d’esperar són els qui han rebut el vaccí d’AstraZeneca. Actualment, reben la segona punxada al cap de quatre setmanes. Tot i que a la primeria el temps d’espera era d’onze setmanes, les autoritats sanitàries l’han reduït per immunitzar com més aviat millor la població de seixanta anys a seixanta-nou, que pertany al col·lectiu de més risc.

Quant al vaccí de Moderna, per tenir la vaccinació completa cal esperar vint-i-vuit dies després de la primera injecció. El de Janssen és l’únic vaccí monodosi.

Em puc infectar de la covid-19 després d’haver-me vaccinat? I puc contagiar?

Com és el procés?

Als Països Catalans, cada territori s’organitza de manera diferent per a demanar hora per rebre la segona dosi. A Catalunya, el Departament de Salut envia un SMS al telèfon mòbil dies abans de la segona dosi. El missatge detalla l’hora i el lloc on es rebrà la injecció. A més, els col·lectius més joves, els últims de rebre la cita, poden saber pel missatge quina dosi rebran. Al País Valencià, la Conselleria de Sanitat comunica la cita al moment en què el ciutadà rep la primera punxada. A les Illes el sistema és el mateix que Catalunya. La Conselleria de Sanitat envia un missatge de text al telèfon mòbil comunicant el lloc i l’hora on s’administra la segona injecció.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.