Save the Children alerta que els desnonaments de famílies amb fills han augmentat d’un 30% d’ençà de la pandèmia a Barcelona

  • De les famílies amb infants de Catalunya, dues de cada deu destinen la meitat dels ingressos a pagar l'habitatge

VilaWeb
ACN
28.03.2023 - 12:09
Actualització: 28.03.2023 - 13:44

Save the Children alerta que els desnonaments de famílies amb fills han augmentat d’un 30% d’ençà de la pandèmia a Barcelona. Segons l’informe “Aquí no s’hi pot viure”, en el conjunt de Catalunya, dues de cada deu llars amb infants destinen més del 40% dels ingressos a pagar l’habitatge, un fet que, tal com denuncia l’entitat, suposa disposar de menys pressupost per cobrir altres necessitats bàsiques, com ara l’alimentació o l’educació. L’organització lamenta que la inflació no ha anat acompanyada d’un augment salarial i diuen que les famílies “es troben entre l’espasa i la paret”. La situació és “especialment preocupant” a Barcelona i a Girona, on el preu dels lloguers de l’any passat s’ha disparat d’un 12% respecte del 2021, segons que afirmen.

D’altra banda, l’organització denuncia que el 10% de les llars a Catalunya són insalubres, és a dir, que no compten amb unes condicions higièniques i sanitàries bàsiques, com la ventilació, l’accés a aigua potable i sistemes d’eliminació de deixalles. A més, segons les dades de l’informe, un 17% dels nens i nenes viuen en llars que no poden mantenir una temperatura adequada.

“La crisi de l’habitatge a Catalunya ha adquirit una dimensió insuportable”, defensa l’informe. L’organització critica la manca d’habitatge protegit, que al territori català és només d’un 1% del parc total d’habitatges enfront de la mitjana europea d’un 9%, i denuncia que els obstacles per poder accedir a un habitatge d’emergència social, com ara les llistes d’espera, impedeixen “el ple desenvolupament dels infants”.

Per a revertir la situació, l’entitat demana, entre més mesures: augmentar la despesa pública catalana per ampliar el parc públic d’habitatge, prioritzar l’accés de famílies amb infants, aturar els desnonaments de famílies amb fills i modificar la llei de la Renda Garantida de Ciutadania per incorporar un complement per motiu d’habitatge per a les famílies amb menors a càrrec.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any