TARRAGONA, 19 (EUROPA PRESS)

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, signarà el dilluns a les 12 hores un protocol de col·laboració entre l’Executiu i la Fundació Mas Miró a Mont-roig del Camp (Tarragona), on es projecta obrir per fases una casa-museu dedicada a l’artista Joan Miró, ha informat l’Executiu en un comunicat.

L’obra i l’univers mironià es van gestar en aquest espai, al que l’artista va dedicar llenços com ‘La Masia’ (1922), després que el pare de Miró comprés l’enclavament en 1910.

Un any després Miró va acudir allà per recuperar-se d’una malaltia i va ser llavors quan va decidir dedicar-se de ple a la pintura, va explicar l’artista en nombroses ocasions.

La col·laboració del Govern central ajudarà a impulsar el projecte de sis milions d’euros, que havia d’obrir al públic l’estiu passat, però que no ho va poder fer per dificultats de finançament.

A causa d’aquests obstacles, la fundació va replantejar el projecte inicial i es va proposar començar obres de rehabilitació al principi de l’any per obrir portes en diferents fases, va explicar a Europa Press la coordinadora del projecte, Helena Juncosa, que ha informat que aquestes fases es mantindran.

ESTUDI DE L’ARTISTA, PRIORITAT

Després de culminar els treballs de rehabilitació elèctrica de la finca, fruit d’una inversió de 30.000 euros de la Diputació de Tarragona, a l’inici de l’any van començar obres a la casa, començant per l’estudi de l’artista català.

La fundació també havia atret subvencions de la Generalitat per a la rehabilitació d’immobles d’alt valor cultural després de ser considerada la casa Bé Cultural d’Interès Nacional, i després del contratemps que va suposar no obtenir la subvenció de l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment.

També es treballarà per recuperar el paisatge de Miró, i es conrearan les terres amb una part d’horta i una part d’ametllers, presents a la finca de la qual gaudia Miró i que li va servir de font d’inspiració.

El projecte museogràfic enaltirà el vincle emotiu i creatiu de Joan Miró amb l’entorn i plantejarà la influència d’aquest a les seves creacions artístiques.

La Fundació Mas Miró es va crear en 2014, i entre els seus membres hi ha representants de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, de la família de l’artista, del seu entorn i de la Fundació Joan Miró de Barcelona.

TRIANGLE DE REFERÈNCIA

Aquesta masia completarà el triangle de referència sobre l’artista format per la Fundació Joan Miró de Barcelona i la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca, a més de situar-se en una zona on hi ha altres atraccions com les seus de Pablo Picasso a Horta de Sant Joan i de Pau Casals al Vendrell.

Va ser en Mont-roig on Miró va començar a treballar la seva obra en volum a través de la troballa de, per exemple, pedres i arrels, que l’inspiraven després en els seus treballs.

Vull la teva col·laboració

Tenim un compromís amb tu. Entenem el periodisme com un combat diari. I necessitem del teu suport.

Per a tu fer-te subscriptor és un esforç petit, però per a nosaltres el teu suport ho és tot.

Ajuda VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb