Dansa, teatre i música per a recordar l’arribada de la pesta bubònica a Arenys de Mar

  • Més de tres-centes persones participen en la representació que mostra com la població va viure l'arribada de la pesta bubònica

VilaWeb
Redacció
12.08.2018 - 22:00
Actualització: 13.08.2018 - 18:51

El 15 d’agost, Arenys de Mar tornarà a reviure com la població va fer front a la devastació que va significar la pesta bubònica a les acaballes del segle XVI. Ho farà amb l’espectacle popular La Pesta de Santa Maria d’Arenys, que des de l’any 2010 recrea amb èxit aquest fet històric durant la festa de Sant Roc. En aquests vuit anys, l’espectacle s’ha consolidat plenament i, a més de despertar l’interès dels vilatans, atrau nombrosos visitants que van seguint la reconstrucció dels fets pels escenaris de la vila. El moment culminant de la representació teatral és espectacular i té com a escenari l’església i el seu campanar. Hi col·laboren més de tres-centes persones, que hi participen com a actors, figurants, ballarins, cantants, tècnics de llums i de so, realitzadors de vídeo, fotògrafs, escenògrafs, sastres, maquilladors o perruquers.

El començament de la festa serà a les 19.30 a la platja de la Picòrdia, on hi haurà un desembarcament. A partir de les 20.00, es representaran sis escenes a diferents punts del nucli antic de la vila. A més, hi haurà altres actes que les complementaran. Les escenes es van repetint entre les 20.00 i les 22.45. A les 22.50, amb la Dansa de la Pesta, comença l’apoteòsic acte final a la plaça de l’Església.

La Mort amb cap de rata. Fotografia: Marta Huertas.

Les representacions estan protagonitzades per personatges tan peculiars com la Mort amb cap de rata, que personifica la pesta; la Junta dels Morbers, encarregats d’impedir la propagació de l’epidèmia; les ànimes en pena que fan la dansa del contagi; l’ase dels cops, l’occità foraster contra qui es van dirigir les acusacions pel contagi; Sant Roc, que va deslliurar la vila de la pesta; metges i remeiers i el poble mateix. Cada una de les escenes teatrals disposarà d’un codi QR que ubicarà l’espectador en el context històric i en els fets d’aquell espai.

Després de l’acte final, la festa continuarà a partir de les dues de la matinada amb la música de DJ Quijote Grup.

La història
Cap al final del segle XVI, va arribar a Santa Maria d’Arenys la temuda pesta negra, que va fer disminuir la població a un ritme accelerat. L’origen era desconegut i la incertesa comportava tota mena d’especulacions. Alguns deien que venia dels animals, uns altres parlaven de l’astrologia i molts més hi veien un càstig diví. Igualment, tampoc no se sabia com aturar el contagi i van provar tot de mesures: aïllar els malalts fora del nucli urbà; desinfectar i purificar les cases; tancar la vila als forasters… Tanmateix, no aconseguien de controlar la malaltia.

L’angoixa va portar els vilatans a encomanar-se a sant Roc, protector dels empestats, i potser els va funcionar. Un 16 d’agost, coincidint amb el dia del sant, va ser el primer dia des de feia molt de temps que no hi va haver cap mort de pesta. És per això que cada agost la vila d’Arenys de Mar agraeix al sant el miracle renovant el Vot de Vila al crit de ‘sant Roc gloriós!’ i ruixant amb aigua d’alfàbrega.

Concurs fotogràfic
Durant tota la festa, es farà el segon concurs fotogràfic la Pesta a Instagram, Facebook i Twitter, en què hi ha en joc un lot de productes que inclou una samarreta la Pesta, edició especial 2018, un got de la festa, un titella de dit en forma de rateta, un imant la Pesta, quatre xapes amb els personatges principals de la Pesta i una bossa.

Per participar-hi, cal ser seguidor del perfil @laPestaArenys (a Instagram) o @lapestaarenysdemar (a Facebook) i tenir configurat el compte de manera que sigui públic. Les fotografies que participin en el concurs s’han de penjar amb l’etiqueta #laPestaArenys18 i esmentant o etiquetant el perfil @laPestaArenys o @lapestaarenysdemar. El termini per a penjar les fotografies acaba el 27 d’agost a les 23.59.

Són vàlides tant les fotografies penjades amb anterioritat com les publicades expressament per a l’ocasió, però aquestes seran les més ben valorades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any