Sánchez fa un tomb autoritari, perd més temps encara, es nega a adoptar les mesures clau però recentralitza competències

  • Continua sense contenir Madrid ni les arribades de fora de l'estat espanyol però s'hi autoproclama 'autoritat competent única'

Vicent Partal
14.03.2020 - 21:41
Actualització: 15.03.2020 - 10:29
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha aprovat el decret d’alarma per a fer front al coronavirus. L’executiu de Pedro Sánchez s’ha negat a escoltar les demandes de confinar Catalunya i Illes adreçades pels governs de tots dos territoris amb l’objectiu d’evitar el col·lapse del sistema sanitari i no ha deixat entreveure en cap moment la possibilitat de confinar Madrid, com es demana de manera urgent. No solament això, sinó que, responent a preguntes dels periodistes, ha arribat a dir que ‘és igual’ que la gent es desplace fora de la seua comunitat autònoma, perquè vaja on vaja haurà de respectar les normes generals!

Sorprenentment, doncs, el decret tampoc no inclou cap mesura per a frenar els viatges que ixen de Madrid cap a la resta de l’estat espanyol i no inclou cap mesura per a controlar els viatges provinents de l’estranger, ni el control de les fronteres. Als aeroports dependents d’Aena, VilaWeb ha comprovat avui al matí que no es pren la temperatura als qui arriben de l’estranger ni els demanen de quins països arriben.

En compte d’adoptar les mesures lògiques que tots els experts demanen, Sánchez ha optat per una opció autoritària clàssica centrada en el control absolut de totes les forces de seguretat, el desplegament de l’exèrcit i la repressió directa dels moviments dels ciutadans. I l’ha embolicat amb una retòrica sorprenent. El dirigent socialista s’ha autoproclamat la ‘autoritat competent en tot l’estat’, fent servir una terminologia militar de record amarg i ha exigit a les comunitats autònomes de ‘posar-se darrere el govern d’Espanya’, afirmant que ‘no hi ha color polític, ni ideologia, ni territoris’. També ha dit que creu que no s’han de fer les eleccions basques i gallegues.

El dirigent socialista aprofita així la crisi per recentralitzar l’ordre públic i la sanitat i ha ordenat que totes les forces de seguretat, incloent-hi els Mossos, l’Ertzaina i policies locals, es posen a les ordres directes del govern espanyol. També anuncia que l’exèrcit serà desplegat, si calgués, per controlar l’ordre públic. Tant el govern català com el basc s’hi han oposat.

El decret aprovat pel govern espanyol se centra sobretot, en l’estil més clàssic de les excepcionalitats autoritàries, en la restricció dels moviments dels ciutadans. Decisió que serveix de poc si no va acompanyada del confinament dels focus principals, sobretot de Madrid i de la restricció d’entrades i sortides pels aeroports i ports. Ara mateix només el govern català, amb el confinament d’Igualada, ha pres la principal mesura adoptada en alguns altres països europeus. A Europa, Itàlia, Dinamarca, Xipre, Eslovàquia, Polònia i la República Txeca ja han tancat les fronteres, Portugal ho ha fet parcialment, mentre que Emmanuel Macron ha reclamat el tancament de les fronteres exteriors dels països Schengen.

Les mesures inclouen, com han fet la majoria dels països europeus, una gran llista de prohibicions per als ciutadans, que a la pràctica no podran eixir de casa si no és per a fer activitats molt concretes i regulades. El mateix decret especifica que les forces de seguretat podran aturar qualsevol persona pel carrer per identificar-la i comprovar si fa cap d’aquestes activitats. Però es fa molt difícil d’entendre com, per exemple, la policia podrà qüestionar cap persona que circule pel carrer si resta autoritzada no solament d’anar a comprar aliments, sinó també d’anar al banc o a la feina. Per una altra banda, s’autoritza l’obertura de negocis com ara perruqueries o tintoreries i, per tant, hom ha de suposar que s’hi podrà acudir. A Itàlia, per comparació, tot i que es desaconsella d’eixir al carrer, és permès de passejar mentre no siga en grup i es deixe un metre de distància amb els altres vianants.

Respecte del transport, l’única decisió que s’adopta és reduir el nombre de trens i dels altres serveis de transport a la meitat de capacitat. Significativament, el decret no inclou ni una sola referència als aeroports.

 

PS. A mesura que passen els minuts més difícil és entendre què fa Pedro Sánchez. Els defensors de l’estúpida tesi segons la qual el virus ‘no entén de territoris’ haurien de respondre a una pregunta elemental: la Xina no hauria hagut de contenir Wuhan? Perquè l’aplicació del model Sánchez hauria estat aquesta: no aïllar Wuhan sinó deixar lliure circulació i prohibir la mobilitat de tots els ciutadans xinesos mentre el virus s’escampa geogràficament.

PS2. Vox ha aplaudit Pedro Sánchez, felicitant-lo per haver apartat ‘els comunistes i els separatistes’ de la gestió de la crisi.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Enric Vilar
Enric Vilar
14.03.2020  ·  21:48

Una vegada te el control, no el deixarà anar. Al tiempo. Es un dictadoret madrileny vuit de gambals. Te alçada, sí, física.

Joan Benet
Joan Benet
14.03.2020  ·  21:50

Els pot la vanitat i la soberbia… Però si d’aquí uns dies sóm líders mundials en casos de persones infectades (jo no ho descartaria…) el ridícul serà antològic…
I tan de bó els peti als morros de la pitjor manera possible

Josep Usó
Josep Usó
14.03.2020  ·  21:50

La incompetència còsmica dels governants madrilenys s’enfronta a un virus contagiós. La realitat els deixarà al seu lloc. En qualsevol cas, cal oposar-se a unes mesures estúpides i prepotents des dels més gran ignorància.

Roser Caminals
Roser Caminals
14.03.2020  ·  21:52

La centralització autoritaria del poder té prioritat sobre la lluita per salvar vides. L’intel.lecte de Pedro Sánchez és més limitat del què em pensava, i la seva incompetència no té límits.
L’única resposta possible és la desobediència. O ara o mai.

Ismael Calvet
Ismael Calvet
14.03.2020  ·  21:52

Pensava que el Pedro Sánchez era un cretí i un irresponsable, però ara veig que és un malparit.

teresa labourdette
teresa labourdette
14.03.2020  ·  21:53

Arrogància, autoritarisme, així és el regne dels incompetents. La unitat d’Espanya és més important que la salut de les persones. Són uns autèntics miserables.

Lluís Vandellós
Lluís Vandellós
14.03.2020  ·  21:54

Amb mesures com aquestes d’aquí a pocs dies espÑ serà l’estat amb més infectats i més morts del món mundial.

Lluís-Joaquim Rubió
Lluís-Joaquim Rubió
14.03.2020  ·  21:56

Vaja, un altre decret de Nova Planta.

Luis María Martinez
Luis María Martinez
14.03.2020  ·  21:58

Ha faltado el Viva Ñ! al final.

Joan Begue
Joan Begue
14.03.2020  ·  21:59

Als morros ja els hi ha petat i seguirà.
Amb el seu comportament i la seva inoperancia la desmontada d’això que es diu Espanya ha començat.

MARIA Gassiot
MARIA Gassiot
14.03.2020  ·  22:01

Un cop més, discurs que vol humiliar, malintecionat. Si no és moment d’autonomies ni territoris, per què en parles?

Maria Assumpció Diez
Maria Assumpció Diez
14.03.2020  ·  22:05

Ens ha tractat de “súbdits” com si no tinguéssim prou maduresa M’ha recordat als discursos del Franco (españoles todos….) Quina ansia de poder. He sentit fàstic!

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
14.03.2020  ·  22:06

Quin poc nivell en tot el seu discurs.

Imposicions autoritäries centralitzades però res que sigui confinar zones on el nombre de contagis estigui creixent exponencialment.

Això sí s’envaixen competències transferides a les autonomies i ho centralitzen tot.

Tantes hores reunits per arribar a aquestes conclusions!

Ufff

MIQUEL FIGUERAS
MIQUEL FIGUERAS
14.03.2020  ·  22:10

Tranquils.Tot això s’ aguanta amb el suport d’ER. Gràcies nois.

Carles Farre
Carles Farre
14.03.2020  ·  22:13

Ara només falta que surti el rei també per donar-li un plus de credibilitat…

Jordi Nogués
Jordi Nogués
14.03.2020  ·  22:16

Sincerament, no trobo qualificatius per tanta imbecilitat i incompetència. Ttinc 74 anys i amb aquests inutils controlant el coronavirus ja començo a fer el testament. Espero que les que sobrevisqueu els hi feu pagar ben car, a tots, als Sanchez, als Icetes, als comuns i a tots els ineptes que ens duran a la ruina, fisica, econòmica i politica

Núria Nadal
Núria Nadal
14.03.2020  ·  22:18

Tot porta cap a la manifestació pública de la incompetencia dels mandataris espanyols.
Ja s’ha vist amb la judicatura.
Tot plegat afavoreix el descredit internacional d’aquest estat.
Ara juguen amb la vida de la gent……quedaran “retratats” devant de tot el Mon.

Jordi Minguell
Jordi Minguell
14.03.2020  ·  22:21

Sempre la mateixa recepta, no en saben cap més: Una, Grande y Libre

Lluís Paloma
Lluís Paloma
14.03.2020  ·  22:21

Aquest tio és un incompetent i un irresponsable. Només pensa en la Unidad de España. Acaba de garantir que l’epidèmia es descontrolarà. Pel bé de tothom, ha de dimitir.

Pepi Borrego
Pepi Borrego
14.03.2020  ·  22:24

Esquerra n’es corresponsable d’aquesta deriva autoritària. Les mesures que ha pres el govern de espanya posant l’exercit per controlar els ciutadans són pròpies de dictadures.

Anton Alabau
Anton Alabau
14.03.2020  ·  22:25

Infinitament idiotes aquests incompetents del Gob-Ñ, molt més de’l que em pensava. Sentirem alguna crítica d’ER a aquest nou cop d’estat matusser? Hauriem de veure còm convertir aquest moment dramàtic en una oportunitat, potser el momentum.

francesc felip
francesc felip
14.03.2020  ·  22:31

Hem de persistir com ho fa la gent de la Meridiana. Ñ patirà en pocs mesos un daltabaix econòmic de manual. Aleshores hauriem de prendre una decisió.

Joan Rius
Joan Rius
14.03.2020  ·  22:33

Això equival a la implantació, per la porta del darrera, d’una LOAPA que possibilita donar un pas més endavant en el projecte de recentralització de l’Estat espanyol. Primer el control econòmic, desprès els Mossos, ara la sanitat i quan abans l’educació.Bascos, Catalans, Gallecs i ciutadans responsables i compromesos amb la democràcia d’altres trerritoris de l’Estat, junts hem de confrontar enèrgicament aquesta abjecta intenció de consolidar una España unitària, cega davant la realitat. Ah! molt emotiu l’aplaudiment per als sanitaris d’aquesta nit… Gràcies.

MANEL COMPTE
MANEL COMPTE
14.03.2020  ·  22:34

He vist tot el discurs del Sánchez i he sentit vergonya aliena. No tinc paraules, incompetent, irresponsable, contradictori, mentider, autoritari, sobrepassat, repetitiu, impropi d’un president de govern. Si fins ara ha estat incapaç de pendre una decisió coherent no n’espero desgraciadament res de bó. Fins i tot ha posat les mascotes al nivell de les persones. Impresentable. Que Deu ens agafi confesats

Carles Serra
Carles Serra
14.03.2020  ·  22:38

No oblidem que es un govern progressista i d’esquerres, que també hi participa UP ( Unidos Podem seguir xupa’m del sistema ) amb el recolzament d’ER i la taula del diàleg.
Felicitats de veritat, moltes felicitats per deixar la Generalitat amb menys força que una llufa

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
14.03.2020  ·  22:43

Unitat, unitat, unitat, … per combatre una crisi sanitària. De seguida se li ha vist el llautó. Un nou 155. Espanya no té arreglo. Fa fàstic.

DANI FRANCH
DANI FRANCH
14.03.2020  ·  22:44

Així és pot anar a la perruqueria i viatjar en avió? 😀

Sílvia Ramos
Sílvia Ramos
14.03.2020  ·  22:47

No tardarem gaire a veure personal sanitari de Catalunya obligat a desplaçar-se a Madrid, amb l”excusa que és on hi ha més casos.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
14.03.2020  ·  22:57

Ai Puigdemont i la declaració suspesa… Un error qualsevol d’un oficinista qualsevol. El que ens espera…

joan rovira
joan rovira
14.03.2020  ·  22:57

Espanyols i catalans viuen en universos mentals diferents com recorda el MHP Puigdemont en aquest comentari clar i precís:

“El virus del centralisme no descansa ni en temps de pandèmia. Greu error de @sanchezcastejon i @PabloIglesias. El que havia de ser un govern que obrís un “temps nou” recorre al vell recurs de llançar-nos la Constitució pel cap. Diàleg? El monòleg de sempre. Irresponsables!”

Els espanyols no saben fer res més que obeir a l’estat franquista importat i imposat a la força a la Península d’Espanya espanyolitzada.

Mentre que els catalans recuperen la llibertat usurpada per la Castella borbònica de manera democràtica i pacífica.

La diferència democràtica i cívica, com veuen arreu, és colossal!

Gerber van
Gerber van
14.03.2020  ·  22:59

Semble clar que els falcos dins del PSOE han guanyat la batalla. Suposo ara ja ha acabat la taula de dialèg entre els governs. A veure si els partits JxCat, ERC, CUP i PdeCat per una vegada podrien alinear-se en una política clara i rapid cap al DUI. Això és una cosa serios sobre vides humanes que estan en risc.

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
14.03.2020  ·  22:59

Aquest Sanchez d,avui es el de sempre en la mateixa españa de sempre, no se n,ha amagat mai.
Ara juga amb la vida de la gent i potser no podrem defensar-nos en

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
14.03.2020  ·  22:59

Ara no només ens hi juguem la llibertat ara ens hi juguem la vida.

Ens hem de plantar i passar olímpicament de les ordres dels inútils e incompetents de Madrid. El govern català ha de prendre el control del territori controlar que cap espanyol que intenti entrar a Catalunya no estigui infectat i mantenir el control del mossos i la sanitat en mans dels experts catalans.

O revolució o epidèmia descontrolada.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
14.03.2020  ·  23:08

Mentre el sr. Sanches fa el darrer colp d’estat espaÑol, servidor llegia “Twentieth-Century Architecture in the Netherlands”, i en la seua pàgina 8 del llibre d’en Hans van Dijk, hi ha el següent paràgraf:

“The Eighty Years’ war or Revolt of the Netherlands was that country’s struggle to scape Spanish rule” que podem traduir així:

“La guerra dels vuitanta anys o la revolta dels Països Baixos va ser la lluita del país per escapar del domini espanyol”

https://books.google.es/books/about/Twentieth_century_Architecture_in_the_Ne.html?id=hVhP4V9TEBwC&printsec=frontcover&source=kp_read_button&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Guillem Canet
Guillem Canet
14.03.2020  ·  23:09

Espero que ERC no torni a donart suport al Psoe si tornem a tenir l’oportunitat que ho dubto. Es al.lucinant!! Dintre de quatre dies prendran les mesures que havien d’haver pres ja fa quatre dies, quan estigui tot empastifat. Quina estupidessa i/o nefligencia.

Encarnació Parets
Encarnació Parets
14.03.2020  ·  23:16

Ara que sé que en Ken és el general en cap, puc respirar tranquil.la. Només veure la seua cara de determinació i bravura he sabut que hem enfilat la gloriosa era de l’espanya futura. També li vull agraïr a ER tota la feina feta per arribar al cim de l’ampliació viral de la classe treballadora sigui de Cornellà o de Galapagar. Bona estratègia, nois, hem aconseguit el “gobierno” efectiu! Rien ne va plus.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
14.03.2020  ·  23:24

Ejpaña is different!
I tant!
Mentres uns 40 països ja han prohibit que hi entrin ejpañoles.
Marxarem mai d’aquest desgavell?

Joan Torres
Joan Torres
14.03.2020  ·  23:33

Fàstic al sentir a Sanchez, aixó es la ” taula de diàleg” que quan la consellera Clara Ponsatí la va desenmascarar alguns palmeros la van criticar tant. Esquerra Republicana obriu els ulls que avui amb tot el que arriba de Ñ s’ha quedat clar. Ara els Pigrau , S. Martí , et etc de torn ja podeu començar a despotricar.

Josu Elorduy
Josu Elorduy
14.03.2020  ·  23:35

La autoridad competente.
Militar “por supuesto” dijo el guardia civil golpista “tejero”.
Hoy el melifluo P.S. después de una semana de postureo y escándalo de omisión, se declara “autoridad competente”, sólo para joder y aplastar a los que llevan una semana tomando decisiones.
Dónde va a parar. Hay que “dejar de lado” territorios e ideologías. Nos dice con todo el morro, para justificar este 155 de diseño, que ata de pies y manos a los medios que están en el terreno, que conocen el terreno y que tienen “autoridad” en el terreno.
Con qué sabiduría, una nena de 13 años de Igualada, escribía esta mañana: tenemos que hacer caso a la “autoridad legítima”. Qué finura!
Si en esta fase de la “guerra contra el bicho” el objetivo pricipal es el “aislamiento”. Esto aquí y en Cincinatti es una cuestión del “territorio”, no de la “autoridad competente” que sólo es una “declaración de poder”.
Ante cualquier cuestión territorial lo efectivo, dejando al lado ideologías de “trilero”, es el despliegue efectivo “en el territorio” por quién ya está, lo sabe hacer, lo está haciendo y lo está haciendo bien, y además tiene las competencias plenas para hacerlo.
Lo más irritante será, encima, que el fracaso inevitable de esta forma de proceder, será imputado a los gobiernos de las CCAA, porque la sanidad es competencia suya!
Dónde ha aprendido este “listo”, que en un momento que un colectivo de trabajadores, está sometido a un estrés excepcional, que exige lo mejor de todos ellos y ellas, que sólo se consigue con reconocimiento y empoderamiento. Repito, dónde ha aprendido este “listo” que la primera medida es cambiarles su jefe o su jefa?
Los “unitinos” fascios y a veces los “bien pensantes” de izquierda, nos espetan que hay que ocuparse de los “problemas de la gente” y no de repúblicas ni independencias.
Pues sí, hoy es nuestra salud, nuestra vida, la que pone en juego la irracionalidad imperial de este burócrata incompetente.
Por eso, por sentido común, porque queremos ser nosotros y nosotras, vivos, vivas, soberanos y soberanas.
Objetivo Independencia.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
14.03.2020  ·  23:37

A veure, si tens un gos pots sortir a passejar. Si no el tens, no.
Algú em deixa un gos? Perquè el meu cardioleg diu que he de caminar 30 minuts diaris

Rosa Gispert
Rosa Gispert
14.03.2020  ·  23:44

Bé, el PSOE ja s’ha retratat, a ER deuen estar contents després de veure el Tejerito que ens han posat gratis al govern i Vox aplaudint-los.

Però aquí també anem arreglats amb els responsables que tenim. He intentat seguir l’intervenció de la consellera de salut a la TV3 (FAQS) i he preferit deixar-ho córrer. Si us plau que no l’entrevistin més, sentir-la fa augmentar l’alarma!.

Què hi posin algú que en sàpiga, no només davant les càmares, si no a prendre decisions!. Se li veu d’hores lluny que no té ni idea del que parla, ni de com afrontar-ho. No sé què és pitjor, si dependre de Madrid o haver confiar en aquesta gent.

A hores d’ara encara no sabem quí són els “especialistes” que diu que li diuen el què han de fer segons les dades. Hi ha de veritat algun equip d’especialistes al darrera o tots són polítics amb carnet del partit?.

Gemma R.
Gemma R.
14.03.2020  ·  23:47

Subscric totalment el comentari de Roser Caminals. Sanchez és molt més curt del que pensava, estava escoltant-lo en directe i no m´ho podia creure. Com que el virus no hi entén de territoris? Què diu aquest home de les perruqueries i les tintoreries? I els ports i els aeroports? El virus no hi entén de territoris, però ell només ha fet política territorial, no ha fet res més. No m´extranya que Vox l´hagi aplaudit, Franco no ho hauria fet massa diferent! Quina por aquest ninot amb ínfules de dictador! Desovediència i que canti! La salut és lo primer!

Robert Joan
Robert Joan
14.03.2020  ·  23:57

No el fem més ximple del que és en realitat. Penseu que, amb una Generalitat independentista, estaríem en un moment força adient per a fer efectiva la República Catalana.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
15.03.2020  ·  00:01

Només vull dir que l’alarma que s’ha creat es una exageració dit això

Joan Torres

Fàstic al sentir a Sánchez, aixòo es la ” taula de diàleg” que quan la consellera Clara Ponsatí la va desenmascarar alguns ‘palmeros’ la van criticar tant. Esquerra Republicana obriu els ulls que avui amb tot el que arriba de Ñ s’ha quedat clar. Ara els Pigrau , S. Martí , et etc de torn ja podeu començar a despotricar.

Gràcies pel seu suport Sr Torres

Francesc Fortian
Francesc Fortian
15.03.2020  ·  00:47

Senyors de ERC que més esperen per trencar llaços amb el govern de Madrid.
La incalificable actitud d’aquesta crisis fa que els catalans no puguem seguir donant suport a Sánchez.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
15.03.2020  ·  01:43

I la independència “pa cuándo”??
Taula de diàleg? Pressupostos?
Què, botiflERCs, què més voleu?

Jordi Torruella
Jordi Torruella
15.03.2020  ·  01:48

Arribo a la conclusió que spanistan adopta la mateixa postura que Inglaterra. Peioritza l’economia.

Jaume Abelló
Jaume Abelló
15.03.2020  ·  02:38

Quans mes personatges surten en aquesta història els nous acaben fent millors els anteriors, quan ha anomenat l’exèrcit per a fer no se sap molt bé que…., només li ha faltat dir que caeria todo el peso de la ley sobre el coronavirus.
Una branca del independentisme ha donat suport, amb els seus vots, a un personatge cada cop mes sinistre i perillós. Per cert, aquests dies, els nostres parlamentaris i consellers a que es dedicaran? A jugar a la petanca?

Joan Ortí
Joan Ortí
15.03.2020  ·  02:43

El comportament i l’actuació del govern espanyol, és gravíssima. Però si aplaudeixen el PP i VOX, és que “l’estat d’alarma” és mes una maniobra política que un pla sanitari per combatre el Coronavirus!
El govern espanyol ha demostrat que no és creu el seu propi model d’estat. Que amb la còmica posada en escena de “l’estat d’alarma”, la línia a seguir no és cap un estat federat o plurinacional, sinó cap a conceptes del segle passat de total centralització.
L’Estat Xinès va confinar la ciutat de Wuhan una població d’onze milions de persones. La declaració de “l’estat d’alarma” no ha confinat cap ciutat o comunitat.
La irresponsabilitat del govern espanyol és majúscula ja que durant dos mesos ha estat a la lluna; ja que durant tot aquest temps i veient el que passava a la Xina e Itàlia, un govern espanyol seriós i democràtic hagués convocat un comitè de científics i dissenyat conjuntament amb ells i les comunitats autònomes un pla d’acció que s’hagués tingut d’aplicar oportunament ara fa tres setmanes.
Si fos espanyol em posaria a plorar de veure el nivell de tot plegat. -En canvi hi ha “gent” que aplaudeix-. Però per sort soc català i confio amb els científics i polítics catalans que actuaran en responsabilitat i valentia.
Per defensar la nostra llibertat tenim empresonats i exiliats, gent perseguida i expedientada, molta gent reprimida i maltractada i ara ens volen rematar amb l’excusa del virus.
Les paraules drets humans, drets dels pobles, llibertat d’expressió, independència, república, tot això son nomes paraules, o potser també tenim dignitat.

PD.- Podem i ERC hauran de replantejar-se molt i molt el recolzament que donen als Socialistes, veient tot el que està passant.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
15.03.2020  ·  06:04

Si la Generalitat només protesta i no actua no serveix de res tenir-ne. Quina pena tot plegat.

Javier Baena
Javier Baena
15.03.2020  ·  07:00

Senyores i senyors, ja tenim aquí el momentum que es necessitava per controlar el territori i fer efectiva la República, ara que es veu clar que no saben on van, exercim el dret i confinem Catalunya bloquejant nosaltres aeroports i trens. No ho faran ells perquè no en saben més i aquí patirem les conseqüències de no fer-ho…
Tora Europa entendrà que es fa el que s’ha de fer i ens recolçaran…
endavant President, agafi el comandament i faci tornar el MHP Puigdemont com a president de la República!!
Si se’ls descontrola Madrid no podran actuar aquí… es qüestió de temps… l’hem de fer treballar a favor nostre… fets consumats i en 1-2 mesos ja no tenen res a fer…

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
15.03.2020  ·  07:39

Que pasa que el exercit no es contagia i això que van tots junts? O ja en tenen la vacuna….

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
15.03.2020  ·  07:45

L’actitud del PSOE i Podemos en aquesta crisi és absolutament irresponsable, i negligent, i seran, són ja de fet els responsables dels morts que malauradament hi hauran. Sols calia una mesura, no per a aturar, però si per a fer la corba una mica més plana, tancar Madrid, no ho han fet, i ara tots pagarem les conseqüències. I un cridà, cuiden-nos i cuidem els nostres majors. Ànims en aquest dies que ens tocarà viure.

Carme Garcia
Carme Garcia
15.03.2020  ·  07:48

Quin discurs, el primer del que ha parlat es del tema económic.
Greu error, ja que donna a entendre el que per a ell es prioritari.
No sé com hopodem fer però hauria el President de pendre el comandament, perquè el que hem preocupa es que Madrid d’encarregui del tema sanitari.
Per cert jo no he vist cap twuit de Rufian , fent referencia a les 155 monedes, i a fer algún comentari sobre els pressupostos ñols.

Albert Miret
Albert Miret
15.03.2020  ·  07:52

Pedro Sánchez. L’enèsim dictador espanyol ha fet el que faria un nen de cinc anys. En lloc d’imitar als que ho han fet millor i dur-ho a la pràctica, ha utilitzat la força. Els diners robats i la força bruta són sempre les seves eines.
Sense gens de vergonya, utilitzen la desgràcia per a blindar-se sempre més i més, important-los un rave que el poble s’estigui morint. Senyor Castells, em pensava que vostè era diferent. Quina desil·lusió veure que forma part del “pelotón de los torpes”.

JOAN FERRAN
JOAN FERRAN
15.03.2020  ·  08:37

A Italia ha arribat el metge coordinador xès per llluitar contra l´èpidemia. España còpia la dictadura xinesa en reducció de drets, però no en la lluita sanitària. A veure si superem als xinesos en número d´afectats ??.
La generalitat hauria de fer el que cregui convenient, i si no compleix amb la llei hi han d´anar més gent a la preso, ja n´hi ha d´altres. El primer és la salut. Deixarem que s´emportin per obligació sanitaris cap a Madrit ?, quan no han actuat fins ara ?

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
15.03.2020  ·  09:35

Jugada dels poders. No parlem de res, de res; només del que ells volen. De moment tot centalitzat, fora 324…Continuem dormint?

Joel Invers
Joel Invers
15.03.2020  ·  09:37

Ja s’han fet servir molts adjectius en els encertats comentaris que he anat llegint. La classe dominant (no només política) de l’Estat Espanyol, acotxats per una majoria de població amb un nivell mig desgraciadament molt poc crític i baix, miren per lo seu i als demés “que les den”.
Ineptes, arrogants, autoritaris, curels, malvats i molt altres mots els hi escauen com un guà. SI que pensen i “són muy listos y espabilados”. Hem de baixar de la figuera i reconèixer que pensen diferent i que ens és necessari entendre aquesta manera de raonar que tenen per poder fer passos útils, eficaços i guanyadors.
I quan dic guantador no parlo en clau territorial (només), sinó en fer allò que necessitem com a població. Amb el Decreto d’ahir està clar que la seva ineptitupd portarà a España a ser el campió mundial del coronavirus i que, veient el factor de multiplicacio x4 cada 5 díes que exposava el Dr. Oriol Mitjà en 10 díes podria estar en 80.000 casos. A un 3% de mortalitat promig (ja veurem aquí) són molta gent morta. Són números simples i no potser que no els coneguin ja que també tenen científics molt bons.
Pensen diferent, són llestos, cruels, aprofitats i més freds del que ens creiem. Amb números tant clars, no sembla que estan aprofitant les oportunitats de guanyar poder i, sobre tot, de reduir el número de pensionistes?. Perdoneu, però algú ho havia de dir…

Francisco Javier Martí
Francisco Javier Martí
15.03.2020  ·  09:43

JAVIER MARTI. Un comentarista mes. Era millor tancar el territori a troços per controlar el contagi. Millor el “ dividi et vinces” i apliquen “quien mucho abarca, poco aprieta”. Es preocupant tenir uns dirigents tant mediocres. Ho pagarem car. S’ho prenen com sempre “vencer (la malaltia) o morir (com ocellets idiotes)”.

Joan López
Joan López
15.03.2020  ·  10:06

Aque pais del costat, plé de paletos, crida envoltat amb la estanquera, Viva españa davant de un virus que ni se inmuta, pensan que lluitan contra un ejercit de humans, i en aquesta disbauixa, ens obligan a anar amb ells per la força.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
15.03.2020  ·  10:12

Sembla que sigui impossible reunir tanta incompetència per no voler acceptar que d’altres puguin saber millor què és el que cal fer, però és així.

Jordi Torres
Jordi Torres
15.03.2020  ·  10:24

No és estrany que Vox —la del “maldito virus chino contra mis anticuerpos españoles”— hagi felicitat a poca-solta Sánchez, aquest president espanyol expert en èpica buida i cares de circumstàncies, per la seva recentralització express i injustificada del poder autonòmic. Ahir, poca-solta Sànchez semblava més preocupat per l’escenografia de la roda de premsa que per entendre les implicacions del comunicat que li van escriure, que va ser d’una ambigüitat esfereïdora.

En un estat normal els plans de crisi són dissenyats amb antel·lació per comisions d’experts, amb el cap fred i els coneixements necessaris, per tal que arribat el moment ningú hagi d’improvisar una resposta. Així doncs, a què treu cap tota aquesta improvisació? No tenen els nassos d’aplicar el pla preestablert o és que no en tenen de pla preestablert? Una pandèmia no és una invasió extraterrestre, hem de suposar que qualsevol estat té un pla per afrontar-ne una.

No sé què és més preocupant, si la incapacitat del govern espanyol o la seva ignorància. En qualsevol cas, estem en mans d’incompetents.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
15.03.2020  ·  10:31

Madrid me mata, deia la movida del Tierno Galván. A llocs com Benicàssim i tot el litoral valencià, si més no, l’actual movida madrilenya ho ha fet entendre de colp sense haver de demanar aclariments.

Joaquim Farres
Joaquim Farres
15.03.2020  ·  10:40

Us soc llegit a tots i hi quedat més “tranquil” que ahir després d’escoltar el “señorito” prendre possessió de tota la seva “hacienda”. Me’n vaig a donar una volta, comparteixo gos amb el veí, després aniré a la perruqueria com cada dia i a la tarda després d’anar a comprar carxofes tinc una camisa per portar a la tintoreria.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
15.03.2020  ·  10:52

Des de Italia, estem escandalitzats i astorats de la incompetència i la irresponsabilitat total d’Espanya. I no dic del govern espanyol. dic d’Espanya.
En els comentaris d’avui, encara veig que hi ha qui diu que l’alarma és exagerada.
Déu méu! Aquesta frase és la més irresponsable de totes.
Rosa Gispert, d’acord amb el que dius sobre la incompetència de la Vergès.

Ara us explico com va per aqui: els contagis aumenten malgrat la “tancada”. Perqué els resultats del tancament només es veuran d’aqui 10 o 15 dies. Però sembla que no hem arribat ni tants sols al cim. Estem a 18.700 i 1450 morts. Des de Italia no fem res mès que enviar-vos per Whatshapp i Telegram totes les informacions possibles. Espero que algun conegut us hagi enviat les imatges dels necrologis al diari “Eco di Bergamo”. Demaneu-lo, algu el tindra perqué l’hem enviat a tothom. Veureu la pagina de necrologis del 9 de febrer (1 i mitja) i les pagines de necrologis de fa 3 dies (8). Ho enteneu? Encara no ho enteneu? No és una grip. NO ES UNA GRIP QUALSEVOL. I no es mor només gent gran i amb patologies. NO ES MOR NOMES GENT GRAN I AMB PATOLOGIES.

El personal sanitari está arribant a l’extrem. No hi ha mascaretes ni respiradors suficients. Estan enllestint un hospital de campanya amb capacitat per 600 llits més. Però el que falten son mascaretes i vestits aillants i ventiladors respiratoris. Com que no n’hi ha suficients, els porten a sobre més temps del que seria aconsellable i els desinfecten com poden. Penseu que amb allò a sobre es sua molt i seria necessari cambiar-se molt sovint.
Europa (aquesta Europa absurda) havia bloquejat les exportacions de material sanitari (en previsió d’haver-les d’utilitzar dins dels propis paisos). Fins que el Parlament Europeu ha hagut de donar-los a tots una bona clatellada. I ha sortit la Von der Leyden dient que Italia no está sola i que concediran a Italia tot el que vulgui. Vergonya! Quina vergonya aquesta Europa!.

Ara s’adonen que el fet d’obligar el pais (en els ultims anys) a fer totes aquelles retallades al sistema sanitari llombard que era (i és encara) un dels millors d’Europa ha estat una de les irresponsabilitats més grans d’Europa. Alemanya es mira tot això amb suficiència. Es clar, ells no han retallat res i tenen 28.000 llits de terapia intensiva preparats. Quan tot això s’acabi, s’haura de revisar tot l’estat social europeu.

I ara tornem al pais nostre. El grup de catalans a Italia, tenim la sensació que han deixat passar el temps per arribar al punt d’avui. Estem vivint el 23F de l’actual generació. I tenint en compte que la meva generació ja va viure el 23F, se’m posen els pèls de punta. Han vist que Catalunya es podia tornar a unir i obtenir un exit col.lectiu superant la pandemia. No es podien permetre que el virus es desenvolupés de forma diferent segons la comunitat. Això hauria demostrat l’exit d’alguns governs autonòmics i el fracàs del govern espanyol.

I estic d’acord amb el Sr. Javier Baena. Aquest és el moment. Es la tempesta perfecta. No per Catalunya sino per Espanya.
El Consell per la Republica hauria de donar directives de tancament total. El poble obeirà el Consell i el govern a l’exili si els CdR, l’assemblea, omnium, els independentistes d’esquerres de debò (no els pallassos que ja sabem), el tsunami, els de meridiana resisteix, totes les forces independentistes autèntiques d’aquest pais difonen i donen ordres de quedar-se a casa. Tots a casa i que surtins els espanyolitos, que surtin ells, que vagin a la peluqueria, que diguin que som uns exagerats. Es més, aneu més enllà. Tanqueu les fabriques o que les fabriques donin la possibilitat de quedar-se a casa a tothom que ho vulgui.

I, mentrestant, nomeneu un expert de Sanitat per preparar-vos a la catastrofe (PERQUE SERA UNA CATASTROFE SANITARIA) i deixeu la Vergés que faci declaracions deplorables a TV3. Ah! i deixeu TV3 per les declaracions “institucionales del Estado”, deixeu que ELLS s’informin mitjançant TV3 i vosaltres utilitzeu altres canals d’informacio. El Consell i el President Puigdemont han de ser les vostres/nostres referencies.

Deixeu que tots els espanyols (també dels cossos de policia, Brimo i companyia) tornin a casa. Els desplaçaments no estan prohibits, oi?. Tindran ganes de tornar a casa, pobrets. Amb la mama. Que se’n vagin. Es una manera excelsa de fer neteja.

Ara és el moment de demostrar que el seu estat no pinta res a Catalunya.

Ah! i quan us parin en un control, digueu que aneu a la peluqueria. Tracteu-los com imbècils. Perqué ho son.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
15.03.2020  ·  10:59

L’única alarma que entenen és que Espanya se rompe. I antes infectada que rota.
Una intervenció esperpèntica d’un esperpent de president (investit per aturar la dreta, oi?), anunciant l’autoproclamació del poder, per no aplicar cap mesura coherent per apaivagar el contagi en l’Estat més esperpèntic de tots.
La indignació més que justificada, és la reacció normal de qualcevol persona mitjanament intel·ligent. Però no pas la sorpresa. Hi esteu d’acord en això? Teníem l’incertessa de saber quant de malament ho farien i han superat les espectatives de la majoria. Pitjor impossible. Cap sorpresa, que trist. Això és Espanya. Qué els hi han d’ensenyar els demés, als anticosos espanyols de lluitar contra un virus xinès? Sí cal treuen l’exercit i llestos.
I nosaltres? El nostre govern, ha actuat relativament bé (no em refereixo al milió d’aval per a pimes i la gratuïtat del 061) en el cas d’Igualada, per exemple (ara ja no te sentit l’aillament, no?) I ha plantejat mesures de control d’epidemies i mesures econòmiques d’ajornament d’obligacions fiscals i de subministraments, coherents amb la situació. Demanant permís als esperpèntics, que tenen les competències!! “Estem preparats per controlar el territori”, si ens deixen. Doncs no. No ens deixen, qué esperaveu? Divendres podíem haver tallat les carreteres, avui no. No podíem controlar l’aeroport, i de les portes de l’aeroport enfora?
Espero una reacció contundent entre avui i demà. Tècnicament no deu ser desobediència aplicar l’alarma espanyola i afegir, a més, mesures extres de contenció, no? En cas contrari, no serà al president esperpèntic a qui assenyalarà el meu dit, serà al president Torra i el seu govern, que és el meu.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
15.03.2020  ·  11:22

Que Pedro Sànchez és un jacobí, però amb bones paraules, ho sabem tots.
O potser no, ER no ho sabia?
A la cèlebre “taula de diàleg”, de nom més real “taula de passar el temps”, estic d’acord en que ens havíem de seure, perquè després no manipulin i diguin arreu que som nosaltres els que no volem dialogar. Però, no havíem de seure dividits, si no com un sol país, Catalunya.
En no haver-lo fet així ha permès un inici molt descafeïnat. Ha permès que Pedro Sànchez recentralitzi sense cap mena de recança tots els serveis sanitaris i de control territorial. Vaja un 155 nou, perquè sap que al davant no te uns negociadors de pais, si no partits.

Però també hi ha crítica pel MHP Torra i el seu govern, i per com NO han actuat. Potser pel mateix motiu, perquè dins el govern hi ha qui frena les decisions executives. Al Parlament ja ho fa en Roger Torrent.

La pregunta és: Si es tenien les competències de sanitat i carreteres, no les de ports, aeroports i trens, perquè no es va tancar Catalunya fa una setmana sense demanar permís.?

Pel que fa als ports, aeroports i trens era ben fàcil, deixem arribar els passatgers i quan han de trepitjar carreteres per anar on sigui, se’ls atura i, si no són dels que estan tornant a casa, se’ls ofereix que s’en tornin cap on han vingut o bé una quarantena de 15 dies. Això últim, la quarantena, també pels que diuen que tornen a casa.

Però per comptes de creure en ell mateix, aquest govern afeblit ha demanat permís per algo que ja podia fer, i clar el naZionalisme espanyol li ha negat. El mateix naZionalisme espanyol que s’ha negat a tancar Madrid perquè espanya és Madrid, i la resta no existeix mes que folcloricament.

Ahir al discurs de Sànchez, centrat en les persones com deia ell per justificar que no es facin actuacions per territoris, se’l podia contestar:
Què dirien vostès i associats PP-C’s-VOX, si la CE hagués recentralitzat les actuacions locals a Bruselas i desde Bruselas uns supercomissionats agafessin el control del sistema sanitari i policial espanyol.

Posarien el crit al cel!!!
Doncs això és el que estan fent vostès.
És molt més efectiu un control de proximitat amb coordinació entre tots, que no aplicar un 155 amagat que posa en perill moltes vides.

Pep Agulló
Pep Agulló
15.03.2020  ·  11:33

VIUEN EN UNA IRREALITAT ASSASSINA

Només podem entendre la total irresponsabilitat d’en Sánchez si ens fiquem en la mentalitat carpetovetònica d’aquest país. Davant de la pandèmia és l’únic país del món que no es prenen mesures (sanitàries) contra el coronavirus sinó mesures socials respecte als portadors, i per extensió de tota la ciutadania. Increïble.

Davant de l’emergència, control total de les autonomies rebels, garanties al capitalisme per justificar la destrucció de llocs de treball, amaneçar amb l’exercit (tancs contra virus!), etc…

Com diu aquell fantasma anticuerpos españoles… Doncs això.

PS. Merci Àngels per la crònica diaria des d Itàlia.

salvador pallares
salvador pallares
15.03.2020  ·  11:50

Los españoles hemos sabido salir de peores crisis como esta por lo tanto ordenó queridos ciudadanos y ciudadanas que sigáis en vuestras casas. Por el tema del salario de los trabajadores y las trabajadoras no hos preocupéis pues los 500.000 políticos que tenemos en esta gran nación que es España bueno aparte me dejaba militares, policía, jueces, funcionarios etc. etc. por esto os no os preocupeis. Porque como os decía podéis ir a comprar pan leche, si es que la encontráis. En fin el gobierno vigila por todos y recordad siempre todo esto lo superaremos porque España es una gran nación.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
15.03.2020  ·  12:58

El comentario de Joan F Ruiz, en mi opinión, va a misa (gracias).

Tal y como van las cosas creo que esto de la gestión de la pandemia por parte de la Corte del Reino podría ser la tormenta perfecta para nosotros. Desafortunadamente habrá muertos (sobre todo gente mayor) pero tal y como decían algunos hace ya mucho tiempo, para llegar a la independencia de un país, cuando del que te independizas se llama España, pues no hay prácticamente ninguna otra vía practicable. Suena terrible, y lo digo con mucho respeto, pero es lo que hay: muertos.

No tengo ni idea de cómo evolucionará la pandemia pero esto no pinta nada bien. No pinta nada bien porque el principal foco, Madrid, sigue sin estar confinado como lo fue, por ejemplo, la ciudad de Milán (por citar una ciudad con un peso económico muy importante).

Es obvio que los que mueven a la marioneta Pedro Sánchez, una vez más, ven más peligro en que se rompa España a medio plazo que en el Covid-19.

En fin, podría alargarme durante un par de páginas más pero lo que está claro es que en la Corte del Reino de España, el Covid-19 es, ante todo, un arma política porque sigue creyendo a pies juntillas que su mayor problema (y tiene razón) es una Catalunya independiente. Para ellos ése sería el virus más mortífero. Que se mueran 5 mil, 10 mil o 30 mil es lo de menos siempre y cuando salvemos la unidad de la patria.

Esta podría ser la tormenta perfecta. Una insurrección del Govern de la Generalitat tomando las riendas del asunto con un solo objetivo: ante la inoperancia manifiesta de los que gobiernan directa e indirectamente España, minimizar los daños (muertes) en la ciudadanía de Catalunya.

Veremos, que decía el de la ONCE.

Jordi Turró
Jordi Turró
15.03.2020  ·  13:06

Tants dies per fer alguna cosa i fan això.

Hi veig més perfidia que incompetència
El PP ja clama entusiasmat q donarà suport al decret quan venci el termini

Perque si vulguessin pendre mesures no haguessin deixat passar el temps i que tot empitjorés.

Em sembla que els interessa més retenir
i concentrar el poder que no pas afrontar el problema a temps.

Antes tonto que roto

Jordi Estany
Jordi Estany
15.03.2020  ·  13:15

Si les empreses continuen funcionant, on enviaran els productes si la majoria d’establiments estan tancats? A part del tema d’alimentació, farmàcia i algun altre, aniran acumulant estocs o també reduiran o tancaran?

Antoni López
Antoni López
15.03.2020  ·  13:43

Es un bon moment per a fer el que recomana na Maria Angels Fita. Aturem el país. En comptes de “antes infectada que rota, antes vacía que infectada”. Deixem que els “polítics nostrats” surtin a recitar el prospecte per “La nostra”,es la seva feina.

enric llopis
enric llopis
15.03.2020  ·  14:26

Espero que a l’hora de votar recordem el servilisme d’ER

Octavio ENGUITA
Octavio ENGUITA
15.03.2020  ·  17:36

El Codvid no es res comparat amb aquests paios. Xusma….pero xusma que mana…deu quina desgracia…ja fa deu anys que no visc a ñ i quan veus les diferencies. A vegades penso…quin pais no pot ser es un malson.
Quin sistema es aquest?
Podria arriscarme a dir que fins i tot Marine Le Pen te mes consciencia democratica que Pedro Sanchez.Alucinant.

Josep Maria Miquel
Josep Maria Miquel
15.03.2020  ·  19:33

Estimat Vicenç,
Trobo que vilaweb hauria d’obrir cada dia recordant la frase del Fernandez Diaz “Les hemos destrozado el sistema sanitario”

jaume vall
jaume vall
16.03.2020  ·  00:19

Vinga, continuem a blasmar com de malament ho fan “ells”.

Però hi ha comentaris, que l’encerten, Xavier Utrilla, Joan F. Ruiz, i d’altres :
i nosaltres, què? què estem fent per arribar al punt disruptiu, a part de proclamar-ho que -alguna vegada- ho farem ?

Com quasi sempre ens per l’estètica, la prudència, la por, la covardia, la manca de sentit d’estat.

Si els nostres governants no es fien de nosaltres, de que els farem costat quan prenguin decisions sobiranes i anti-espanyoles, per què nosaltres els hem de fer confiança quan de nou ens demanin el nostre vot per “tornar-ho a intentar”?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes