Dissabte a l’Auditori de Manacor i el 28 de gener al Palau de la Música Catalana, Salvador Brotons, compositor convidat de la temporada 2016-17 del Palau, dirigeix l’estrena de la ‘Cantata de Randa’. Una obra simfonicocoral per a dos narradors, soprano, baríton, cor mixt i orquestra, composta pel mateix Brotons, en homenatge a Ramon Llull amb motiu dels 700 anys de la seva mort, amb llibret de Neus Dalmau.

L’Orfeó Català, l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i els solistes Marta Mathéu i Josep-Ramon Olivé seran els encarregats d’estrenar la peça tant a Manacor com a Barcelona, i l’actriu Sílvia Bel en serà la narradora. L’estrena d’aquesta obra s’oferirà durant la segona part del concert, mentre que a la primera part l’orquestra també estrenarà ‘Reflecting Hamlet’ de David León, i interpretarà ‘La tempesta’ de Txaikovski i l’obertura de ‘Romeu i Julieta’ del mateix compositor.

Brotons va iniciar la composició de la cantata a partir del llibret de Neus Dalmau l’estiu del 2015, amb l’objectiu de crear una obra que abastés l’extensa obra de Ramon Llull, la seva intensa i llarga vida i el seu interessantíssim temps. El llibret inclou textos de Llull, a més d’altres poetes com Joan Alcover, poetes anònims influenciats per Llull, a més de textos de Neus Dalmau.

El compositor va explicar que el procés de creació no va ser gens fàcil, tant per la confecció del llibret com per tot el treball de recerca de melodies de l’època. Brotons volia que l’obra tingués un aire medieval, que fos una cantata diferent de les que havia escrit abans, i que escoltant la cantata l’oient se situés en el temps de Llull, els seus nombrosos viatges pel Mediterrani i Europa. La peça es va enllestir a final de desembre del 2015 i n’ha resultat una obra de 42 minuts, que ressegueix la vida i l’obra de Llull en nou parts.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb