Catalunya ha rebut aquesta setmana 57.000 dosis del vaccí de Pfizer. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que n’havien d’haver arribat dues mil dosis més. Així i tot, gràcies al descobriment que amb xeringues de baix volum mort es poden obtenir sis dosis per vial i no pas cinc, s’arribarà a les 69.000. D’aquestes dosis, gairebé totes es destinaran a administrar segones dosis, tot i que, si és possible, una part es destinarà a vaccinar persones que pertanyen a grups prioritaris i que encara no s’han vaccinat.

Tot allò que sabem dels entrebancs de Pfizer que frenen la vaccinació a Europa

Tot i la possibilitat de l’extracció d’una sisena dosi per cada vial, la frenada del ritme de producció de Pfizer a Europa sí que té afectacions en la campanya de vaccinació a Catalunya. Segons que ha explicat la consellera, la disponibilitat i la previsió de nous lliuraments fan que, ara com ara, s’hagi de donar prioritat a l’administració de segones dosis. Planificar-ne de primeres és arriscat perquè no se sap si els lliuraments de la farmacèutica permetran d’aplicar les segones en els terminis requerits perquè el vaccí sigui efectiu. En tot cas, Vergés ha assegurat que reclamaran al govern espanyol que exigeixi a la Comissió Europea la recuperació de les dosis que no s’han lliurat.

Inquietud entre els estats europeus pels canvis de producció de Pfizer

D’altra banda, ha explicat que aquesta setmana també havien d’arribar 8.500 dosis del vaccí de Moderna, tot i que no tenen confirmació del dia concret de lliurament. Pel que fa al d’Oxford i AstraZeneca, la consellera ha dit que no en tenien cap informació, més enllà que el 29 de gener ha de passar l’avaluació de l’Agència Europea del Medicament.

Finalment, ha explicat que entre tothom qui tenia prioritat per a rebre el vaccí fins ara, tan sols s’hi havia negat el 4,3%. En el cas dels treballadors de residències, la xifra és un 6%, i, en el cas dels sanitaris, tan sols un 1%. Un 3% dels usuaris de residències també s’ha negat a rebre el vaccí.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.