L’ex-primer ministre d’Escòcia Alex Salmond ha demanat a la Comissió d’Afers Polítics i Democràcia del Consell d’Europa una investigació pel tracte del govern espanyol als catalans durant el referèndum. Salmond cataloga aquest tracte de violència d’estat i creu que és una vulneració flagrant dels drets humans.

Considera que el govern espanyol ha violat l’article 10 de la Convenció Europea de Drets Humans: ‘Tota persona té dret a la llibertat d’expressió. Aquest dret comprèn la llibertat d’opinió i la llibertat de rebre o de comunicar informacions o idees sense que pugui haver-hi ingerència d’autoritats públiques i sense consideració de fronteres’.

Salmond va dirigir-se directament al comissari dels Drets Humans del Consell d’Europa, Nils Muiznieks, que dilluns va demanar a Espanya d’investigar la violència policíaca. ‘Hauria de ser la feina d’aquest consell investigar les violacions de la nostra convenció i prendre les mesures necessàries’, va dir l’ex-primer ministre escocès.

‘És clar que hi hauria d’haver diàleg i un acostament constructiu entre Madrid i Barcelona, i si aquest consell pot fer qualsevol cosa per a facilitar-ho o, fins i tot, per a començar el diàleg, hauria de fer-ho. Però no és feina del consell estar a favor de la unitat d’Espanya o de la independència de Catalunya’, va dir Salmond.

El dirigent escocès, que va parlar com a membre de la delegació britànica a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, en què participen representants de 47 nacions europees, va insistir que no es podia permetre la violació flagrant de la llibertat d’expressió. ‘El govern espanyol hauria de donar explicacions al consell per la violència d’estat que la seva policia va perpetrar contra població pacífica’, va dir.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.