El conseller i diputat d’ERC Raül Romeva ha dit en una entrevista a l’ACN que el 47,5% de vots favorables a la independència no permet de construir una república: ‘Hem d’entendre que si volem que la república sigui efectiva, si volem construir-la, no ho podem fer només amb el 47,5% de la població.’ Romeva, que feia unes quantes setmanes que no concedia cap entrevista, ha reaparegut per afegir-se a les veus d’ERC que aquests darrers dies demanen d’ampliar la base social independentista: ‘En això hem de ser molt clars i contundents. I la manera de construir república requereix precisament de posar aquesta qüestió sobre la taula. Visualitzar-la i treballar-la’, ha afegit.

Romeva diu que fer República no consisteix que l’una meitat s’imposi a l’altra meitat sinó que ‘conjuntament construïm’ aquesta república. ‘No podem tenir un país dividit en dos blocs, i menys quan són meitat i meitat’, ha afegit. Fent un paral·lelisme amb un alpinista, Romeva ha dit que no s’havia arribat al cim encara que es vegi i sigui possible d’arribar-hi. I per superar les dificultats, creu que cal una ‘mirada llarga, estratègica i inclusiva’, tot aprenent d’allò que s’ha viscut fins ara.

Sobre la investidura, diu que fer president Jordi Sànchez és ‘perfectament possible’ i que hi ha fórmules i marge per a poder-lo investir. ‘No hi ha cap raó per a defensar que Sànchez no pugui ser investit. I com que no hi ha cap raó que ho impedeixi, hem de veure com ho fem perquè sigui un fet.’ Tanmateix, posa l’accent en el fet que ha de ser una investidura efectiva. Dimecres JxCat va mantenir el nom de Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat encara que el Suprem li hagi denegat la possibilitat de sortir de la presó per assistir al ple d’investidura. Romeva creu que ara no és el moment que JxCat posi un candidat alternatiu sobre la taula.

En la mateixa línia que defensava ahir Marta Rovira, Romeva ha parlat de ‘la urgència i la pressa’ de tenir un govern perquè la Generalitat es pugui alliberar de l’aplicació del 155. No ha parlat sobre possibles fórmules per fer efectiva una investidura de Sànchez adduint que no és ningú per fer-ho però sí que ha apel·lat a la ‘responsabilitat compartida’. Per a Romeva, repetir les eleccions seria una ‘irresponsabilitat’. Per ell, s’ha de poder executar el mandat del 21 de desembre, quan la gent va votar ‘en condicions molt adverses’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.