Rights International Spain ha alertat el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides sobre l’existència de delictes al codi penal espanyol ‘creats ad hoc per penalitzar accions de protesta social pacífica’. L’ONG, que treballa en l’àmbit dels drets civils, ha traslladat aquesta preocupació de cara a l’examen sobre drets humans de l’ONU que ha de passar l’estat espanyol al gener.

Vol que l’organisme li exigeixi la reforma de la Llei de seguretat ciutadana i el codi penal espanyol per a ‘protegir i garantir l’exercici de les llibertats de reunió i expressió’. L’entitat també denuncia ‘l’alt nombre de condemnes’ per enaltiment del terrorisme a l’estat espanyol, així com el concepte ‘excessivament ampli’ d’aquest crim.

Aquest informe, que recull els problemes en la protecció dels drets civils i polítics a l’estat espanyol, també destaca la ‘persecució’ de ‘creacions artístiques’ amb condemnes per terrorisme. L’ONG creu que això ha generat un ‘fort impacte sobre els límits cada cop més reduïts de la llibertat d’expressió’ i un ‘augment de l’autocensura’.

‘L’estat ha de ser instat que qualsevol restricció de la llibertat d’expressió i reunió sigui necessària, proporcional i justificada’, exigeix Rights International Spain, que no fa cap esment a la situació a Catalunya.

Policia i presons

Rights International Spain critica davant l’organisme internacional la manca d’un ‘mecanisme independent i imparcial’ per a revisar les actuacions policíaques a l’estat espanyol. També denuncia l’ús del règim d’incomunicació a les presons i els perfils racials i ètnics de la policia, entre més.

Per això, demana a l’ONU que recomani a l’estat espanyol que garanteixi la investigació de ‘qualsevol acte de brutalitat o ús desproporcionat de la força’ per part dels cossos policíacs.

‘Cal recomanar també a l’estat espanyol que implementi programes de capacitació i formació perquè tots els agents de policia coneguin els estàndards de drets humans en matèria d’ús proporcionat de la força en manifestacions’, afegeix el document.

Dictàmens de l’ONU

Rights International Spain denuncia l’incompliment per part de l’estat espanyol de dictàmens del Consell de Drets Humans de l’ONU o d’altres òrgans vinculats al Tractat de Drets Humans. Per exemple, destaca que no s’ha complert la resolució d’aquest 2019 del Comitè sobre les tortures que va patir un membre d’ETA. No esmenta la petició d’alliberament dels presos independentistes del Grup de Treball contra les detencions arbitràries vinculat a l’ONU.

Finalment, reclama que l’estat espanyol adopti un protocol per a complir els dictàmens dels comitès de protecció de drets humans de l’ONU, incloent-hi pautes per a la reparació adequada als interessats.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.