El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, manté avui un seguit de reunions al Palau de la Generalitat per a encarar la resposta al requeriment que ha rebut del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb l’amenaça d’aplicar l’article 155 si no diu que no va declarar la independència dimarts. Puigdemont ha tingut contactes amb consellers i amb representants de Junts pel Sí i la CUP.

La reacció del govern s’acabarà de concretar ben aviat, però, sigui com sigui, reafirmarà sense ambigüitats que el 10 d’octubre es va fer la declaració d’independència i també inclourà una referència a la suspensió dels efectes d’aquesta declaració per a permetre un procés de negociació. Així doncs, el govern català assumeix implícitament que Rajoy ordenarà l’aplicació del 155, que es preveu complexa i difícil de sostenir.

Aquests dies, Rajoy s’ha assegurat el suport del PSOE i de la Unió Europea, en canvi d’una vaga promesa de reforma de la constitució espanyola que ni tan sols ha anunciat ell. Per això, fonts del govern català consideren que l’aplicació del 155 aclarirà les intencions del govern espanyol amb vista a l’opinió pública internacional, especialment perquè restarà obligat a fer ús de la violència al carrer per mirar de fer-lo efectiu.

Ara el govern analitza tots els fets que van passar durant la campanya del referèndum, per tal d’entendre com es podria aplicar el 155 i com es podria contrarestar d’una manera efectiva. Sobre això, cal recordar que el govern espanyol ja va intentar posar els Mossos d’Esquadra a les ordres del govern espanyol,  sense cap base legal, i no hi va reeixir. La redacció tan ambigua del 155 podria possibilitar ara una situació semblant. El text no deixa clar quins són els límits de la intervenció ni com s’efectua i, per tant, el govern pensa que podria oposar-s’hi amb una política de discussió legal i fets consumats, semblant a la que va posar en pràctica durant la campanya del referèndum.

Ara mateix, sembla que la clau de la discussió és quan i com s’aixecaria el període de negociacions, que implica la paralització de la declaració d’independència. Si el govern espanyol respecta les seves lleis –cosa que no va fer durant el referèndum–, és difícil que pugui aplicar el 155 gaire aviat. Per tant, el govern català hauria de calcular una data final del procés de diàleg, probablement al marge del càlcul sobre quan el govern espanyol miraria de fer entrar en vigor la intervenció total de l’autonomia.

Però el govern català cerca alhora una fórmula que permeti de mantenir sempre la porta oberta a la negociació, si hi ha implicades terceres parts internacionals. Perquè creu que qualsevol negociació facilitaria molt el desenvolupament de la república i perquè encara considera prioritari de mostrar a la Unió Europea una disposició clara al diàleg, malgrat el malestar per l’actitud que ha pres Brussel·les.

Dilluns, dia decisiu
Dilluns al matí s’acaba el termini que va imposar Rajoy per a donar resposta al requeriment. I també dilluns al matí són citats a declarar a l’Audiència espanyola, a Madrid, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, la  intendent Teresa Laplana, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, i el d’Òmnium, Jordi Cuixart, investigats per sedició per les mobilitzacions de protesta arran de l’intent de cop d’estat del 20 de setembre contra la Generalitat i pel referèndum del primer d’octubre.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb