Report diari sobre el coronavirus: descens considerable del risc de rebrot i els CAP fan visible el seu malestar

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
28.09.2020 - 19:50
Actualització: 28.09.2020 - 22:44

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El risc de rebrot ha baixat significativament a Catalunya respecte d’ahir. Ara és de 172,35, és a dir, 22 punts menys. La velocitat de contagi també es redueix i passa d’1,15 a 1,07, segons l’últim balanç del Departament de Salut.

Els metges d’atenció primària del País Valencià s’han concentrat durant deu minuts a les portes dels centres de salut, en protesta per la situació de col·lapse a causa de l’epidèmia. Demanen més mitjans i més personal per a plantar cara a la pandèmia. La conselleria, dirigida per Ana Barceló, ha citat demà a una reunió el Fòrum de Metges d’Atenció Primària.

Malgrat les peticions de canviar la política de coronavirus, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, insisteix a dir que la seva estratègia sanitària ‘funciona’ i que s’hi redueixen els ingressos hospitalaris. Tanmateix, les previsions científiques continuen essent preocupants. El grup d’investigació de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, que envia cada setmana un document a la Comissió Europea en què analitza la situació de la pandèmia per països, assenyala que el risc de rebrot de la comunitat de Madrid continua per sobre els set-cents punts. A Espanya la mitjana és de 294.

Aquest mateix grup assenyala que la incidència del coronavirus continua creixent a tot Europa descontroladament. ‘Perdem la cursa contra el virus –diuen els experts–. Cal prendre mesures de control més serioses.’ Als països que havien controlat bé la situació, com ara Portugal i Alemanya, també hi ha augmentat el nombre de casos aquestes últimes setmanes.

L’informe alerta que dels dotze països que la setmana passada van entrar en risc de rebrot alt (per sobre els cents punts), la meitat avui són a la zona de risc molt alt: Islàndia (331), Espanya (294), la República Txeca (281), França (260), Luxemburg (223) i els Països Baixos (200).


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 191.933 casos per PCR, 94.106 altes i 15.337 morts i hi ha 278 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 630 nous casos, 14 morts i 134 pacients a les UCI (en total, 136.920 casos per PCR, 40.948 altes i 13.319 morts);
País Valencià, avui hi ha 438 nous casos, 1.210 altes, 5 morts i 74 pacients a les UCI (en total, 39.222 casos per PCR, 41.034 altes i 1.630 morts);
Illes, avui hi ha 306 nous casos, 196 altes, 2 morts i 63 pacients a les UCI (en total,13.615 casos per PCR, 10.578 altes i 296 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 5 pacients a les UCI (en total, 340 casos, 283 altes i 39 morts);
Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i 2 pacients a les UCI (en total, 1.836 casos, 1.263 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 33.383.773 confirmats i 1.003.382morts. Del total de casos, 24.687.430 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 7.325.115 casos i 209.502 morts;
–L’Índia, amb 6.087.454 casos i 95.678 morts;
–El Brasil, amb 4.736.831 casos i 141.776 morts;
–Rússia, amb 1.159.573 casos i 20.385 morts;
–Colòmbia, amb 813.056 casos i 25.488 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 735.198 casos i 31.232 morts.
*A l’estat francès hi ha 538.569 casos i 31.727 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘La inhabilitació del president com a símbol’

Reconec que avui estic indignat. No perquè esperés res més, però la decisió del Tribunal Suprem espanyol d’inhabilitar el president Torra per haver penjat una pancarta, en nom d’una suposada desobediència a la Junta Electoral, és un esperpent més d’allò que podem esperar de la justícia i de l’estat espanyol. I estic indignat perquè gent d’aquí, amb poder d’influir sobre l’opinió publica –el director d’un diari important de Catalunya, per exemple–, declara en una cadena per a tot l’estat espanyol que la decisió li sembla bé, perquè la desobediència mereix un càstig, sense calibrar, posem per cas, que la desproporcionalitat també és una raó de pes. Però, ben pensat, la indignació que puc sentir avui no és menor que la que sento de fa molts anys, després de veure com es juga amb els ciutadans de Catalunya. Amb tots, inclosos els qui diuen que els qui governen ara aquí ho fan només per a uns quants.

No puc deslligar la decisió ridícula del Suprem, per exemple, de l’aixecada de camisa que significa per a tots els catalans –insisteixo en això de ‘tots’– que any rere any ens prometin –i pressupostin– unes inversions que, després, quan en mires l’execució, al final de l’exercici, siguin una vergonya, perquè el percentatge executat és mínim, ridícul. No anem gaire enrere, quedem-nos al 2019. I esmento un paràgraf del diari, al director del qual em referia al començament, fent la comparació de la inversió amb Madrid. ‘L’any passat, l’estat a Catalunya va executar inversions per valor de 812 milions d’euros, cosa que representa el 10,8% de tots els recursos que es poden regionalitzar. Aquesta quantitat equival a 106 euros per habitant i al 0,4% del PIB de la comunitat. En el cas de Madrid l’any passat la inversió liquidada per l’estat va ser de 1.106 milions, cosa que equival al 14,7% del total. Aquests recursos equivalen a 166 euros per habitant o al 0,5% del seu PIB.’

Si anem més enrere la indignació encara ens creixerà. Si ho voleu fer, podeu entrar a la web del Foment del Treball i mirar el ‘Catàleg d’infraestructures bàsiques pendents d’executar a Catalunya’, fet pel Grup de Treball Foment Infraestructures i Equipaments. És de fa dos anys, però, dissortadament, continua essent molt actual.

Ens espremen i ens ensarronen pertot arreu. Potser això d’avui és més evident perquè personalitza el càstig en una persona que ens representa a tots i entra de ple en el terreny de la política, que es caracteritza per la immediatesa i la multidifusió, però la realitat és que fa molts anys que també ens volen enderrocar l’economia per totes les vies possibles: des de la manca d’inversions esmentada, fins a deixar sense un euro la Generalitat perquè no pugui actuar. O forçar Catalunya a ser la comunitat on es paguin més imposts fins que una redistribució arbitrària ens deixi cada any amb 16.000 milions menys dels que ens tocarien de retorn. És això mateix que ha fet avui el Suprem, però no tan evident ni amb tant de ressò mediàtic. I suscita encara més preocupació per al futur. Com es repartiran els fons europeus? Amb quin criteri decidiran quins mereixen finançament i quins no?

En definitiva, el fet lamentable d’avui no és sinó un reflex de tot allò que ens fan en el terreny de l’economia, potser més difícil de fer arribar al sentiment de la gent, però –perdoneu-me que ho digui– tan nociu o més per al benestar de tots. I si això ja fa tants anys que dura, el mal que ens han fet, més enllà de les xifres, és incalculable. Tenim això: garrotada en la política i bastons a les rodes en l’economia. I és obvi que aquest camí, sobretot amb l’agreujant dels estralls de la pandèmia, no pot continuar. Insisteixo que em dol, perquè l’efecte econòmic que té per a tots els catalans és molt negatiu, i alguns es neguen sistemàticament a voler-ho veure.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: –La consellera Ana Barceló cita els metges de manera urgent per a demà
–Fast Company: La pandèmia ha fet esclatar l’ús de la bicicleta. Com el poden fer permanent les ciutats ? (en anglès)
–Le Monde: Covid-19: tots els indicadors que mesuren l’evolució de l’epidèmia es publicaran diàriament (en francès)
–Stat: Una guia per a no entesos sobre com i quan es podria autoritzar un vaccí contra la covid-19 (en anglès)
–Clarín: Expliquen per què els homes moren més per coronavirus que les dones (en castellà)
–CNN: Melbourne aixeca el toc de queda després de gairebé dos mesos de confinament a mesura que cauen els casos de coronavirus (en anglès)
–Corriere della Sera: Coronavirus, la màscara podria ser un ‘vaccí rudimentari’? (en italià)
–South China Morning Post: Alarma pels focus de coronavirus de la ciutat de Nova York (en anglès)


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any