Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El govern català no ha anunciat pas més restriccions per a Cap d’Any, tot i que ahir el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va deixar la porta oberta a endurir les mesures. En canvi, la Generalitat ha engegat un nou sistema de rastrejament i rescindirà el contracte polèmic amb Ferrovial mig any després d’haver-s’hi compromès. Salut contractarà entre 450 i 700 treballadors nous i comptarà amb els 3.000 treballadors que es dediquen actualment a la traçabilitat dels contactes de casos positius de coronavirus.

El govern d’Andorra ha explicat que començarà a vaccinar a principi de gener, amb dosis del vaccí de Pfizer/BioNTech que arribaran des de l’estat espanyol, via Unió Europea. S’administraran als residents i als treballadors dels centres sociosanitaris, i posteriorment s’estendrà a la resta de col·lectius. Ahir, les primeres vaccinacions al País Valencià, Catalunya i les Illes van deixar les primeres imatges històriques de la fita. A Catalunya Nord, el procés també començarà al gener.

Al Regne Unit, s’ha superat el rècord de casos diaris (41.385), i l’estat espanyol ja comptabilitza més de 50.000 morts per la covid-19. A les Illes Britàniques també s’hi fa un experiment sobre un tractament d’anticossos per a evitar que persones exposades a la covid-19 desenvolupin la malaltia. De fet, hi ha altres tractaments que ja s’han aprovat als Estats Units per a pal·liar-la, una vegada la hidroxicloroquina i el remdesivir van quedar en punt mort.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 534.832 casos, 20.382 morts i hi ha 694 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 81.364.378 confirmats i 1.776.132 morts. Del total de casos, 57.484.002 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 19.589.952 casos i 341.332 morts;
–L’Índia, amb 10.224.271 i 148.180 morts;
–El Brasil, amb 7.486.094 casos i 191.207 morts;
–Rússia, amb 3.078.035 casos i 55.265 morts;
–L’estat francès, amb 2.559.686 casos i 62.746 morts;

*A l’estat espanyol hi ha 1.869.610 casos i 49.824 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Els exportadors al Regne Unit respiren tranquils’

Els països de la Unió Europea, per mitjà dels seus ambaixadors a Brussel·les, han donat aquest matí l’aprovació a l’acord per a la relació futura amb el Regne Unit després del Brexit, pas necessari perquè el pacte assolit la nit de Nadal s’apliqui parcialment a partir de l’1 de gener. Aquest pacte és, sobretot, un acord de lliure comerç que preveu que no hi haurà aranzels sobre els béns quan travessen les fronteres, ni hi haurà límits en la quantitat de productes que s’arribin a intercanviar. Una altra conseqüència que finalment tampoc suportaran les empreses exportadores catalanes, quan es ratifiqui l’acord, és l’aparició de nous països competidors amb condicions comercials més favorables, atès que l’acord evita que entrem en el marc de l’Organització Mundial del Comerç (OMC). Això ha fet respirar amb més tranquil·litat moltes empreses catalanes que tenen una relació important amb el Regne Unit i que temien un encariment directe dels seus productes si els hi havien d’aplicar aranzels.

És interessant recordar que les exportacions al Regne Unit van significar, l’any passat, gairebé el 6% del total venut a l’estranger des de Catalunya, que és el sisè país en importància en la venda de mercaderies, amb un volum monetari superior als 4.300 milions d’euros. A més, la tendència ha estat creixent, perquè l’any passat van augmentar un 10%. En un context intern, val a dir que les exportacions al Regne Unit des de Catalunya representen el 22% del total d’exportacions de l’estat espanyol.

El sector que més s’ha espavilat a fer càlculs sobre els estalvis que comportava l’acord ha estat l’agroalimentari, que és el quart sector en importància de les exportacions catalanes al Regne Unit: amb un 12,7% del total exportat, van representar 548,7 milions d’euros el 2019 (el 5,14% del total exportat al món). Aquests darrers deu anys, les exportacions catalanes agroalimentàries al Regne Unit han crescut un 66,5% en volum i s’han doblat en valor (103,18%). Actualment, és el sisè país de destinació de les exportacions d’aliments i begudes de Catalunya, per darrere de França, Itàlia, la Xina, Alemanya i Portugal. Tanmateix, Catalunya és el dinovè proveïdor mundial del Regne Unit en alimentació.

Segons que m’explica Ramon Sentmartí, director general de Prodeca, una empresa pública adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que té per objecte la promoció dels productes i empreses agroalimentàries catalans en el mercat nacional i internacional: “El mercat agroalimentari al Regne Unit és molt madur, amb una oferta variadíssima i forta competència, però que, d’altra banda, facilita l’entrada i la consolidació de les empreses que fan productes de qualitat i valor afegit. En aquest sentit, s’ha convertit en un mercat molt atractiu per a les empreses catalanes que han vist com els seus productes són ben valorats pels consumidors britànics. Un fet que ho ratifica és que, durant el 2020 i respecte del 2019, amb les dades disponibles fins al setembre, s’han incrementat les exportacions agroalimentàries en un 3,03% en valor i un 3,65% en volum.”

De moment, a Prodeca han calculat que la primera conseqüència de l’acord, i la més important, és que el sector agroalimentari català s’estalviarà un sobrecost en aranzels de 69,3 milions d’euros. D’aquesta manera, sectors com el carni o el fine food, dos dels potencialment més afectats, respiren tranquils. No es pot negar que hi ha optimisme; tant és així, que ja es preveu que les exportacions alimentàries catalanes al Regne Unit augmentin vora un 9% el 2021. D’altra banda, al Regne Unit hi exporten 3.382 empreses catalanes (2019) de les quals 557 corresponen a les d’aliments i begudes (16,5%).

De fet, la importància d’aquest mercat per al sector és gran, atès que el Regne Unit és un país netament importador d’aliments, perquè les seves produccions no són suficients per a alimentar la seva població i importa més del 50% dels aliments que consumeix. Només el 15% de la fruita fresca i el 55% de les verdures comercialitzades al Regne Unit es cultiven localment i la majoria prové de la Unió Europea. És a dir, que és importador net de fruites i hortalisses. I prop del 40% de la carn de porc que es consumeix al mercat britànic també prové de les importacions.

Però, compte, no tot serà com abans. Hi haurà aspectes que canviaran i en alguns casos significaran uns costos suplementaris per a les empreses exportadores que afectaran tots els sectors. Parlo amb Cristina Serradell, directora d’internacionalització d’Acció, qui m’explica que hi haurà un increment de costos indirectes per a les empreses exportadores, producte dels canvis obligats en la gestió logística, operativa i burocràtica de les exportacions. “Les duanes tindran un rol diferent de l’actual. Demanaran més certificats, permisos, hi haurà nous procediments i, fins i tot, inspeccions. Tot el tema logístic es veurà afectat. Tot això significa un cost indirecte que pot afectar les empreses, si bé de manera desigual, és clar, segons el producte exportat.”

Un dels aspectes on es poden notar més canvis, em comenta, serà en el retard en el transport, a causa d’aquestes novetats procedimentals. “I això pot ser molt important per a alguns productes.” Diu, per exemple, que el 32% de les exportacions catalanes són components de l’automòbil, i un retard en aquest cas pot entorpir la cadena de muntatge, amb els problemes que això comporta. Per últim, em diu que de 3.382 empreses exportadores al Regne Unit, 2.220 són exportadores regulars i un 2% d’aquestes darreres exporten només al Regne Unit. Totes les exportadores hauran de fer un procés d’adaptació, que sempre serà onerós i, en alguns casos, podria fer perdre competitivitat.

Cal dir que tots aquests requisits i noves demandes a l’hora d’exportar productes al Regne Unit s’aniran implementant durant el 2021 en tres fases diferents (gener, abril i juliol), en les quals, gradualment, es demanaran requisits i documentació cada vegada més específics. De totes maneres i, en definitiva, malgrat els canvis i costos indirectes, són molts els empresaris exportadors que avui respiren més tranquils.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: L’aprovació discreta dels primers medicaments específics contra la covid-19
–Aljazeera: Com va començar la pandèmia? Un equip de l’OMS cerca respostes a la Xina (en anglès)
–Infobae: Per què s’han d’agafar amb agulles els indicadors epidemiològics a final d’any (en francès)
–Stat: Compte amb el perill de “l’eufòria del vaccí” (en anglès)
–Infobae: Més de trenta estats ja han començat a vaccinar contra el coronavirus (en castellà)
–CNN: Com la pandèmia va causar un augment de la fam a Europa (en anglès)
–Vox: Les UCI dels hospitals s’omplen. Això encara és pitjor del que sembla (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El govern acaba finalment el contracte amb Ferrovial i engega un nou sistema de rastrejament
Andorra començarà a vaccinar contra la covid-19 a principi de gener
Quines restriccions hi haurà durant la nit de Cap d’Any?
El lliurament de vaccins a l’estat espanyol s’ajorna fins demà per una “incidència logística” de Pfizer
Condemnada a quatre anys de presó una periodista xinesa que va informar del brot de covid a Wuhan


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
Quines restriccions s’aplicaran durant les festes de Nadal per la covid-19?
Quins són els límits del confinament comarcal?
Consulteu ací el pla de reobertura a Catalunya
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.