Report diari sobre el coronavirus: preocupació al País Valencià per l’arribada de madrilenys; Trump, en quarantena un mes abans de les eleccions

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
02.10.2020 - 19:50
Actualització: 02.10.2020 - 22:01

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El president de les Corts, Enric Morera, i la vice-presidenta del govern, Mónica Oltra, han expressat la seva preocupació per la possible arribada de madrilenys al País Valencià després d’haver-se sabut que les noves restriccions a la Comunitat de Madrid entrarien en vigor aquest vespre. Oltra ha dit que no era ‘aconsellable’ que vinguessin madrilenys amb segona residència al País Valencià abans del confinament perimetral, mentre que Morera ha estat molt més contundent: ‘L’operació eixida des de Madrid cap a provincias i levante aquesta vesprada pot ser antològica’.

Per la seva banda, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, continua la seva croada contra el govern espanyol i ha presentat un recurs contra les noves restriccions i el confinament perimetral a l’Audiència espanyola. Mentrestant, l’OMS ha admès que no sap per què la pandèmia és més greu a Espanya si té ‘les mesures més restrictives’. L’organisme veu l’estat com una ‘alerta roja’ del que pot passar a altres països i reclama ‘coordinació i lideratge’, tot el contrari dels plantejaments de Díaz Ayuso.

Als Estats Units, el president, Donald Trump, i la primera dama, Melania Trump, s’han contagiat de la covid-19 i han hagut de començar la quarantena quan només falta un mes per a les eleccions presidencials del 3 de novembre, en què Trump es juga la reelecció amb Joe Biden. El candidat demòcrata ha fet una campanya telemàtica per a evitar contagis entre els seus seguidors, mentre que Trump ha fet diversos actes multitudinaris amb públic. A més, ha negat la gravetat de la pandèmia i ha menystingut l’ús de la màscara. La infecció del president nord-americà ha arribat en el moment més delicat de la campanya, amb les enquestes en contra, i caldrà veure si compleix la quarantena.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 200.591 casos per PCR, 98.350 altes i 15.440 morts i hi ha 277 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 1.773 nous casos, 17 morts i 157 pacients a les UCI (en total, 142.062 casos per PCR, 40.948 altes i 13.385 morts);
País Valencià, avui hi ha 590 nous casos, 638 altes, 5 morts i 66 pacients a les UCI (en total, 41.890 casos per PCR, 44.150 altes i 1.656 morts);
Illes, avui hi ha 185 nous casos, 145 altes, 1 mort i 48 pacients a les UCI (en total,14.186 casos per PCR, 11.429 altes i 307 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 3 pacients a les UCI (en total, 343 casos, 283 altes i 39 morts);
Andorra, avui hi ha 60 nous casos i 108 altes i 3 pacients a les UCI (en total, 2.110 casos, 1.540 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 34.666.194 confirmats i 1.030.029 morts. Del total de casos, 25.778.635 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 7.514.377 casos i 213.013 morts;
–L’Índia, amb 6.438.968 casos i 100.323 morts;
–El Brasil, amb 4.849.229 casos i 144.767 morts;
–Rússia, amb 1.194.643 casos i 21.077 morts;
–Colòmbia, amb 835.339 casos i 26.196 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 810.807 casos i 32.086 morts.
*A l’estat francès hi ha 577.505 casos i 32.019 morts.


La píndola de Jordi Goula: Els afectats pels ERTO baixen d’un 78% entre abril i setembre

El mes de setembre ha estat poc rellevant pel que fa a les xifres de desocupació i noves afiliacions a la Seguretat Social. És un reflex fidel de l’atonia que hi ha hagut en l’activitat econòmica, producte dels rebrots de la covid-19 i les seves conseqüències directes. Així, la desocupació ha baixat d’unes 2.500 persones i els afiliats han pujat d’uns 11.000. Potser la dada més rellevant és que han continuat baixant els afectats pels ERTO (d’un 14% al setembre), la qual cosa fa que des de final d’abril la disminució hagi estat d’uns 550.000 treballadors, és a dir, d’un 78%. Com és lògic, la cadència de la baixada ha anat minvant entre agost i setembre, però això no és obstacle per a assenyalar que en circumstàncies més positives –en termes de covid-19– aquesta davallada hauria d’haver estat més rellevant.

El cas és que a final de setembre encara tenim gairebé 150.000 treballadors afectats pels ERTO, una xifra que representa el 20% del total de l’estat, només una mica per sota de la comunitat de Madrid, on representen el 21%. Més enrere queden Andalusia (12%), les Canàries (11%), les Illes Balears (10%) i el País Valencià (8%). Fixeu-vos com als Països Catalans tenim el 38% del total de l’estat dels afectats per ERTO, en bona part a causa del fracàs del turisme a l’estiu.

Les notes oficials del SEPE (Ministeri de Treball espanyol) i de la Seguretat Social per a tot l’estat fan molt d’èmfasi en el fet que presenten xifres rècord en un setembre ‘molt especial’ des del 1996: l’atur baixa de 26.329 persones i es creen 84.013 llocs de treball. Bé, l’explicació és ben senzilla, la cosa que ha estat especial és l’agost sense turisme, un mes que habitualment tenia un volum d’ocupació molt alt, cosa que no ha passat enguany i ha capgirat qualsevol comparació que es vulgui fer amb mesos d’agost i setembre d’anys anteriors.

Dit això, hi ha dos fets que em semblem importants. El primer és que la xifra alta de noves afiliacions a l’estat correspon a mestres i a l’agricultura. En aquest últim cas, per exemple, a Catalunya baixa d’unes 2.500 persones i a la resta de l’estat puja més de 38.000. El segon aspecte és la xifra important de gent que s’ha apuntat a l’atur sense haver treballat abans, tant a Catalunya com a l’estat, la qual cosa desvirtua una mica els resultats finals.

També convé destacar que la desocupació registrada ha baixat a Catalunya en tots els sectors menys l’agrícola i cal posar l’èmfasi en els serveis, on ha baixat d’unes 3.500 persones, sobre 12.300 a tot l’estat. Això vol dir que 29 de cada 100 desocupats del sector que han deixat de ser-ho han sortit de Catalunya. Just a l’inrevés que a la construcció, on la xifra catalana és molt més baixa, en proporció a l’estat, només un 6%. Per què no creix més aquí la construcció? Sembla una bona pregunta. Per altra banda, és la causa principal que entre maig i setembre a l’estat espanyol la recuperació de l’ocupació perduda al març i abril sigui del 49% i a Catalunya del 33%.

Com també succeeix aquí, en l’àmbit estatal, on avui tenim més detall sectorial, em sembla que l’alentiment de la baixada dels ERTO, tot i que és lògica, no deixa de ser preocupant. A Catalunya hi ha 24.000 afectats menys al setembre i a tot l’estat són 83.000. A escala estatal –i probablement també a Catalunya– tres sectors, restauració, hostaleria i comerç, representen ara com ara la meitat dels afectats i, veient com van les necessitats sanitàries, han de ser per força el focus d’atenció principal.

En definitiva, som en mans de la covid-19. La importància dels treballadors amb expedient de regulació, que no compten com a desocupats, fa que les xifres del mercat laboral quedin enfosquides, atès que no podem saber la realitat. A Catalunya hi ha 478.000 desocupats registrats, que representen el 14,2% dels afiliats a la Seguretat Social, però queden 146.000 persones penjant d’un fil i pendents de si tornen a la feina o van a l’atur, i això és un 4,3% més. És a dir, avui els sense feina són 624.000 persones, un 18,3% dels afiliats. Vet ací el gran problema que tenim.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Time: A 74 anys, el president Trump té un risc més gran de complicacions per la covid-19 (en anglès)
–Infobae: Ser voluntari d’un vaccí: així se senten els participants dels assaigs després de rebre dues dosis (en castellà)
–South China Morning Post: Creuers cap a enlloc: Singapur vol reprendre els viatges d’oci enmig d’una pandèmia de coronavirus (en anglès)
–Franceinfo: Eleccions presidencials nord-americanes: com la recerca d’una vaccí contra el coronavirus contamina la campanya del ‘Doctor Trump’ (en francès)
–The Straits Times: Austràlia anuncia viatges sense quarantena des de Nova Zelanda (en anglès)
–Euronews: París podria tenir noves restriccions si la covid-19 empitjora a sis ciutats franceses (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Morera, preocupat per l”operació sortida antològica’ que avui hi pot haver a Madrid
Madrid presenta el recurs contra les restriccions per la covid a l’Audiència espanyola
Donald Trump i Melania Trump es contagien de la covid-19


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any