Reguant, al Suprem per haver-se negat a respondre a Vox en el judici contra el procés

  • La fiscalia demana per a la diputada de la CUP una pena de quatre mesos de presó i una inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu

VilaWeb
Reguant en la seva arribada al Suprem | Fotografia: Albert Salamé
Redacció
27.09.2022 - 21:40
Actualització: 28.09.2022 - 10:27

La portaveu de la CUP al Parlament de Catalunya, Eulàlia Reguant, serà jutjada avui a la sala segona del Tribunal Suprem espanyol per haver-se negat a respondre a les preguntes de l’acusació popular de Vox durant el judici del procés, en què va comparèixer com a testimoni el febrer del 2019. El grup de suport a Reguant ‘Ferma contra el feixisme’ l’ha acompanyat en la seva arribada al Suprem, així com també alguns diputats i militants de la CUP, el president d’Òmnium, Xavier Antich, el vice-president de l’ANC, Jordi Pessarrodona, el diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu i la diputada d’ERC, Marta Rosique.

Vegeu ací el judici en directe:

Reguant, que ja ha dit que declararà en català, és jutjada per un suposat delicte de desobediència greu. La fiscalia demana per a la diputada una pena de quatre mesos de presó i una inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu, a banda d’una condemna a costes.

En el seu escrit de defensa, Reguant diu que no va respondre a la ultradreta perquè li hauria comportat un perjudici moral innegable. També qualifica la petició de pena de la fiscalia de desproporcionada i recalca que, si és condemnada, podria haver-hi conseqüències de caràcter electoral. El lletrat de la diputada critica que la conducta de Reguant ja va ser sancionada mitjançant un acord de correcció disciplinària el 2019, amb la imposició d’una multa de 2.500 euros.

En una entrevista a l’ACN dies abans del judici, Reguant va dir que no tenia por de la inhabilitació, sinó que sabia que era una realitat, i que se sorprendria que no l’inhabilitessin. “Si no m’inhabiliten, perfecte, però entenc que a hores d’ara ja podem intuir quines són les sentències que acaben aplicant els tribunals, i més el Tribunal Suprem”, va explicar.

Reguant Judici
Fotografia: Albert Salamé

En un principi, la vista oral de Reguant s’havia fixat per a l’1 i el 2 de març passats, però es va suspendre per una vulneració dels seus drets processals: un jutjat madrileny va obrir-li judici oral en contra sense tenir-ne la competència, atès que com a diputada, i per tant aforada, aquesta tasca correspon al Suprem. Per aquest motiu, la defensa de Reguant va demanar la nul·litat del procediment, perquè, si bé el cas va passar al Suprem, la instrucció la va fer un tribunal no competent. Tanmateix, el Suprem va rebutjar la petició.

En cas que el Suprem faci cas de la fiscalia, com que aquest tribunal és la darrera instància processal, la sentència serà ferma i d’aplicació immediata. Amb el precedent del cas Juvillà, costa de pensar que la majoria independentista pugui protegir l’escó de la diputada de la CUP. Si el perd, Reguant serà substituïda per Carles Escolà, que és el següent nom a la llista electoral a la demarcació de Barcelona. Escolà ha estat batlle de Cerdanyola del Vallès i ara és portaveu de Guanyem Catalunya.

I l’endemà del judici de Reguant al Suprem, l’ex-diputat de la CUP Antonio Baños serà processat al jutjat penal 30 de Madrid pel mateix motiu que Reguant: haver-se negat a respondre a les preguntes del partit d’extrema dreta. Baños ha defensat públicament que la decisió de no respondre a les preguntes de Vox al Suprem va ser un gest per a marcar un límit i demostrar que el feixisme no podia entrar en cap institució.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any