Règim esclavista i exposició obligada a la Covid-19: el relat esfereïdor de les condicions laborals en un escorxador de Binèfar

  • Un article de Público revela com l'empresa Litera Meat, propietat d'un italià condemnat a Polònia i Hongria, ha comès abusos gravíssims contra els treballadors

VilaWeb
Conferència de premsa del president de l'Aragó, Javier Lambán, durant l'anunci a l'agost de la posada en marxa de l'escorxador, amb Piero Pini (el segon home a la seva esquerra).
Redacció
03.05.2020 - 16:41
Actualització: 03.05.2020 - 19:05

Un treballador de l’escorxador Litera Meat a Binèfar (la Llitera) ha revelat les condicions esclavistes de l’empresa, que va posar-se en marxa a l’agost. La crisi del coronavirus ha agreujat la situació i bona part dels treballadors n’han estat afectats. A més, n’hi ha que han estat acomiadats sense explicacions. En un article a Público, Gregory Orozco, membre de la CNT, explica que no hi ha hagut cap protocol sanitari i que molts treballadors han continuat treballant i produint productes carnis envasats mentre estaven malalts. Un altre escorxador del municipi, Fibrin, també ha registrat molts casos, gairebé dos-cents.

Aquesta és una de les cadenes de contagi de la Covid-19 més fortes que hi ha hagut al país i, que se sàpiga, l’empresa més afectada, amb uns 400 casos confirmats entre 1.300 treballadors. Orozco explica com els van obligar a treballar malalts, a amagar el brot i a enganyar la Guàrdia Civil, i com hi ha hagut amenaces i agressions verbals i físiques dels propietaris, a més d’abusos laborals a treballadors africans.

Litera Meat és un escorxador que pertany a un grup de carnissers de la Llombardia (Itàlia). El propietari, Piero Pini, ha estat condemnat a Polònia i Hongria. Abans d’obrir l’escorxador a Binèfar, havia passat vuit mesos en una presó hongaresa i havia pagat 25 milions d’euros per a evitar d’entrar a la presó a Polònia. La CNT i CCOO ja han denunciat l’empresa per les condicions laborals a les quals té sotmesos els treballadors.

A l’article de Público també s’expliquen les pràctiques irregulars de les administracions locals per a permetre l’obertura d’aquests escorxadors a Binèfar i com el president de l’Aragó, Javier Lambán, va oferir ajudes a l’empresari italià mentre la fiscalia d’Hongria i de Polònia l’investigaven i el condemnaven a la presó per estafa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any