Refugiats sirians explotats a Turquia per filials de Mango i Zara, segons la BBC

  • La cadena destapa desenes de casos de refugiats que treballen sense cap protecció i exposats a productes químics nocius

VilaWeb
Redacció
24.10.2016 - 16:48
Actualització: 25.10.2016 - 16:20

Sempre hi ha qui obté beneficis de les situacions més cruels. També en el cas de la crisi dels refugiats. L’equip del programa ‘Panorama’, de la cadena britànica BBC, ha investigat unes quantes fàbriques de Turquia i hi ha descobert menors sirians treballant per a marques internacionals com ara Marks and Spencer i Asos. I refugiats adults en condicions d’explotació per a proveïdors de Zara i Mango. Són, com titula la BBC, ‘els refugiats que fan la nostra roba’.

Els periodistes han parlat amb representants de Marks and Spencer, que han negat les acusacions i han dit que el comerç ètic és fonamental per a la seva marca: ‘Tots els nostres proveïdors han de complir obligadament les nostres normes de proveïment’, ha dit un portaveu  de l’empresa. Tanmateix, ‘Panorama’ ha trobat set menors sirians treballant en les principals fàbriques de l’empresa britànica amb un salari inferior a una lliura per hora i sense cap mena de condició laboral.

També la distribuïdora online Asos es troba esquitxada per aquesta investigació. En aquest cas, ‘Panorama’ ha trobat onze refugiats sirians adults i tres menors treballant-hi. Segons un portaveu d’Asos, la fàbrica investigada no és reconeguda per l’empresa, que s’ha compromès a pagar el que calgui perquè els nens tornin a l’escola i els adults rebin un salari digne fins que no trobin una feina legal. ‘Aplicarem aquestes mesures, tot i que aquesta fàbrica no té res a veure amb Asos’, ha dit.

Una de les periodistes de ‘Panorama’, Darragh MacIntyre, recull les declaracions de desenes de treballadors sirians que parlen de salaris extremadament baixos i condicions de feina terribles. ‘Saben que són explotats i no hi poden fer res’, explica.

Segons la investigació, els refugiats fan jornades de més de dotze hores produint roba per a Mango i Zara i estan exposats a productes químics perjudicials. Segons Mango, la fàbrica era subcontractada sense el seu coneixement. Per una altra banda, Inditex, propietària de Zara, ha dit que les seves inspeccions laborals són ‘molt efectives’ per a controlar i millorar les condicions laborals i que no han trobat indicis d’aquesta situació. Malgrat tot, han reconegut que hi treballaven refugiats sirians en situació regular.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor