Reforma al sistema de pensions: un dia treballat és un dia cotitzat, independentment de les hores

  • La modificació té l'objectiu d'ampliar els drets dels pensionistes, reduir l'escletxa de gènere i establir un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions

VilaWeb
Redacció
02.10.2023 - 17:33
Actualització: 04.10.2023 - 08:11
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Ahir va entrar en vigor una modificació legal del sistema de pensions amb l’objectiu d’ampliar els drets dels pensionistes, reduir l’escletxa de gènere i establir un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions. A efectes pràctics, amb aquesta nova norma es cotitzaran els dies treballats, independentment de les hores que es treballin. Per exemple, una mitja jornada s’equipara a la jornada completa a efectes de cotització a la Seguretat Social per a la pensió de jubilació i les baixes.

Aquesta modificació legal, que afecta l’article 247 de la llei general de la Seguretat Social del 2015, ja va ser publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el mes de març.

Segons dades de la Seguretat Social, actualment hi ha més de dos milions de treballadors amb contractes a temps parcial que se’n podran beneficiar. La majoria són dones, atès que, segons l’últim informe del Mercat de Treball de les Dones publicat pel Ministeri de Treball i Seguretat Social espanyol, el 67,4% de les dones afiliades l’any passat tenien contractes parcials. De fet, una de les raons per les quals el govern espanyol va decidir de fer aquesta reforma va ser precisament per reduir l’escletxa de gènere.

El canvi afecta tothom amb contractes a temps parcial, independentment del sector d’activitat en què treballi. També beneficia estudiants en pràctiques (tant universitaris com de formació professional), atès que també s’hauran d’incloure en el sistema de la Seguretat Social.

Es permetrà que els qui tenen un contracte a temps parcial puguin jubilar-se abans o accedir a les prestacions socials incloses en aquesta reforma abans que no ho haurien fet amb el sistema vigent.

Tanmateix, la reforma no té efectes retroactius.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any