Recreació trabucaire de la Guerra Gran a Ripoll (1794)

VilaWeb
Redacció
07.04.2023 - 06:00

La cultura popular no és aliena a l’auge de la teatralització històrica. Diumenge 16, Ripoll reviurà l’atac de les tropes franceses a la ciutat l’11 de juny de 1794. La Colla de Pedrenyalers i Trabucaires ha ideat Llibertat! Entre dos estats (1793-2023), un espectacle itinerant per recrear l’episodi de gran violència que aquell dia va sofrir la ciutat.

L’escenificació començarà a les 10.30 h amb l’assalt de la muralla al Pont de l’Arquet i d’una barricada al pont de Macià Bonaplata. Tot seguit, els trabucaires avançaran en galejada fins a la Plaça Gran, on es produirà el primer combat obert. El recorregut continuarà fins a la plaça de Sant Eudald, que acollirà un nou enfrontament entre atacants i defensors. Després d’un breu recés a la Plaça Caprànica, els combatents tornaran a avançar en galejada cap a la plaça de l’Ajuntament. En el combat final, es representarà la defensa ripollesa de la Casa de la Vila. L’actuació posarà el punt final amb un espectacle de pirotècnia i una galejada final.

La vigília

El programa de Llibertat! Entre dos estats (1793-2023) començarà dissabte 15. Des de les 9 del vespre, la plaça del Monestir acollirà la projecció de l’espectacle pirovisual “Cançó d’amor i guerra”, una ballada de sardanes, i un concert d’havaneres acompanyat de rom cremat.

L’episodi històric

El març de 1793, en plena efervescència revolucionària, França declara la guerra a Espanya. Començava la Guerra Gran, que va allargar-se fins al juliol de 1795. En aquest context, les tropes franceses desitgen assaltar Ripoll per desballestar la seva indústria metal·lúrgica, clau en la fabricació d’armament per a la defensa del sud dels Pirineus.

L’11 de juny de 1794, les tropes del general Doppet -uns 3.000 homes- es proposen conquerir Ripoll. Surten de bon matí des de Camprodon, i després d’aconseguir ocupar Sant Pau de Segúries i Sant Joan de les Abadesses, hi arriben a les 4 de la tarda. El folklorista i historiador Tomàs Raguer va documentar les nefastes conseqüències de l’assalt, i més extensament, de l’estada dels francesos a la ciutat durant sis dies: assassinats d’homes, violació de dones, profanació de tombes, crema d’altars, pillatge de mig miler de mules com a botí, i més de 100.000 lliures ocasionades en danys econòmics –uns tres milions d’euros actuals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any