Reclamen que es reforci la detecció i atenció d’abusos a menors

La presidenta de l'associació El món dels Asis, Alexandra Membrive, ha demanat aquest dimarts en la Comissió d'Infància del Parlament que es dediquin més esforços a millorar la detecció d'abusos sexuals en menors i es garanteixi l'atenció a les víctimes, també d'adultes, perquè encara que recentment s'han fet canvis, aquests són "insuficients".

VilaWeb
Redacció
21.02.2017 - 17:00
Actualització: 21.02.2017 - 17:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

La presidenta de l’associació El món dels Asis, Alexandra Membrive, ha demanat aquest dimarts en la Comissió d’Infància del Parlament que es dediquin més esforços a millorar la detecció d’abusos sexuals en menors i es garanteixi l’atenció a les víctimes, també d’adultes, perquè encara que recentment s’han fet canvis, aquests són “insuficients”.

Ha demanat que es treballi des de les administracions per un canvi, per “trencar el tabú social”, i ha lamentat que no s’està fent de forma coherent i responsable en la detecció i prevenció, per la qual cosa ha demanat nous protocols.

Ha reclamat que s’atengui també la família del nen, i que se segueixi atenent la víctima quan sigui adulta: “És important acompanyar aquestes persones, que es troben molt perdudes”.

També és necessari més acompanyament a les mares en els processos de denúncia, perquè encara que hi ha un protocol, en moltes ocasions “estan perdudes”, i ha reclamat més formació a pediatres per millorar la detecció.

Membrive ha aclarit que els trastorns mentals no són la causa de les agressions, encara que en ocasions es titlli els agressors de malalts: “És un abús de poder. Són persones que estan manipulant una persona sovint coneguda, de forma conscient”.

La representant del col·lectiu Activament Rosa Garcia ha explicat que va ser víctima d’abús i, en conseqüència, va desenvolupar un trastorn, i ha defensat la necessitat de poder parlar dels trastorns sense que els hi jutgi, la qual cosa els ajudaria a conviure amb això, i ha criticat que es posi en dubte el testimoniatge de persones amb trastorn mental.


Preguntada per les diputades per referències d’atenció a aquest àmbit en altres comunitats autònomes, ha assenyalat que al País Basc hi ha un llibre de lectura obligatòria que es diu ‘Ni un petonet per força’, per a nens de parvulari.

Aquesta lectura diu als nens que ningú els pot obligar a fer res, encara que siguin familiars –perquè justament l’agressor és sovint una persona de l’entorn que s’aprofita d’això– i a les famílies els dóna el missatge que cal respectar que el nen digui no, per evitar futurs xantatges.

GRUPS PARLAMENTARIS

La diputada de Cs Laura Vílchez, que ha recordat que el 80% dels abusos es donen en l’entorn familiar, ha lamentat que l’augment de denúncia per abús sexual i agressions ha donat visibilitat a la problemàtica, però ha criticat que és “insuficient si no se li dóna una resposta” per part del Govern.

La diputada del PSC Eva Martinez ha cridat a posar tots els recursos, per reforçar el protocol i formar a professors, i ha secundat la proposta que es faci prevenció obligatòria a les escoles, per donar mecanismes als nens per millorar la detecció, així com donar validesa als testimoniatges de persones amb trastorns per evitar revictimizar.

La diputada de SíQueEsPot Gemma Lienas ha posat l’accent en la prevenció, la qual cosa requeriria un canvi de mentalitat en la població adulta –i en el sistema patriarcal–, que comprengués que els nens són persones amb plens drets i no són propietat de ningú, i ha preguntat si els adults víctimes d’abusos tenen ajudes.

La diputada del PP Marisa Xandri ha qualificat de “alarmant” la xifra del 20% d’afectats, i ha coincidit en la necessitat d’avançar en l’especialització de pediatres i que els casos s’atenguin directament en el jutjat penal.

En ser preguntada per la comissió interdepartamental que es va crear en el Govern sobre aquest àmbit, la diputada d’JxSí Montserrat Vilella ha explicat que solament es va reunir una vegada, però ha seguit l’actuació per part de grups de treball, i la diputada del mateix grup Anna Caula ha remarcat la necessitat de fer aflorar aquestes situacions, per trencar el silenci.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes