Reciclar els regals dels Reis: on hem de llençar el porexpan, el cartó amb plàstic o el paper d’embolicar?

  • Consells per a saber a quin contenidor cal llençar el cartó i el plàstic dels regals dels Reis de l'Orient

VilaWeb
Redacció
05.01.2024 - 21:40
Actualització: 05.01.2024 - 21:44

El 6 de gener moltes cases s’omplen de plàstics i de papers dels regals dels Reis de l’Orient. Normalment, la gent sap a quin contenidor ha de llençar cada cosa, però hi ha materials, com ara el porexpan, el cartó amb plàstic i les etiquetes adhesives, que fan dubtar. Tot seguit, repassem les situacions en què us podeu trobar i us expliquem on s’ha de llençar cada residu per evitar possibles errors.

Però, abans, una altra qüestió important que cal tenir en compte: les institucions demanen que no es llencin tots aquests residus el dia de Reis mateix, sinó durant la setmana. Cada 6 de gener els contenidors acostumen a omplir-se de valent, i això fa que molts residus acabin fora.

Com reciclar el paper de regal?

El paper d’embolicar pot ser fet de moltes maneres. I com més va és més comú que la gent emboliqui els regals amb roba per evitar de generar nous residus.

Si el paper de regal és realment de paper, s’ha de llençar al contenidor blau. Tanmateix, hi ha papers que no es poden reciclar perquè els han afegit purpurines, paper d’alumini o textures artificials. Tampoc no es pot reciclar si ha estat plastificat. A més, cal retirar-ne la cinta adhesiva o les etiquetes adhesives abans de llençar-lo al contenidor blau.

Una altra manera de reciclar el paper és desar-lo i donar-li una segona vida, o més. Molts d’aquests papers es poden fer servir unes quantes vegades per embolicar més regals.

Com reciclar la cinta adhesiva, els llaços i les etiquetes adhesives?

Normalment, quan emboliquem els regals fem servir llaços o cinta adhesiva, i fins i tot emprem etiquetes adhesives per indicar el nom del destinatari o per escriure-hi algun missatge. En tots els casos, cal separar aquests materials del paper d’embolicar i llençar-los al rebuig.

Com reciclar les brides?

Moltes joguines van lligades amb brides a les capses. En aquest cas, com que les brides no es poden reciclar, s’han de llençar al contenidor del rebuig.

Com reciclar capses de cartó amb plàstic?

Moltes de les capses de joguines que s’han obert avui a les cases tenen plàstic i cartó alhora. Abans de llençar-les, s’han de separar tots dos materials. El plàstic es llença al contenidor groc, i el cartó al blau. És important de doblegar la capsa de cartó abans de llençar-la perquè ocupi menys espai al contenidor.

Com reciclar el porexpan?

També hi ha molts regals que van protegits per porexpan perquè no es trenquin. Es pot reciclar? Doncs sí, el porexpan s’ha de llençar al contenidor groc.

Com reciclar el paper de bombolles?

De la mateixa manera que molts objectes s’emboliquen amb porexpan, també n’hi ha que van amb paper de bombolles. En aquest cas, com que és plàstic, també s’haurà de llençar al contenidor groc.

Com reciclar les joguines?

Regalar joguines és un clàssic de les festes de Nadal. Però no hi ha un sistema de recollida o uns contenidors específics per a dipositar-les. Per això cal dur-les a les deixalleries o punts verds, que permeten de fer una recollida selectiva dels residus municipals.

Com més va hi ha més aparells electrònics, de manera que les joguines també poden ser elèctriques o electròniques. En aquests casos, sempre que sigui possible, es recomana d’extreure’n les piles i bateries i dipositar-les als contenidors destinats a les piles i acumulables.

Quan comprem un aparell nou, tant a punt de venda com per internet, el venedor recull l’antic aparell de manera gratuïta i obligatòria. Així, podem dipositar els dispositius electrònics més petits de vint-i-cinc centímetres en botigues d’electrodomèstics amb una superfície de venda de quatre-cents metres quadrats o més.

Com reciclar els papers dels caramels?

Les cavalcades de Reis es caracteritzen perquè les carrosses llancen caramels a tort i a dret. Però, després de menjar-nos-els, és important que en reciclem l’embolcall com cal. Si són embolicats amb paper de film i plata, cal llençar-ho al contenidor groc.

Ara, si us heu omplert massa les butxaques i llençareu alguns caramels, si no tenen pal o embolcall els haureu de llençar al contenidor orgànic, i al contenidor de rebuig si en tenen.

Com reciclar les capses de cartó de galetes i bombons?

Els bombons són un altre dels clàssics de Nadal. Si teniu capses de galetes o de bombons de cartó, primer n’heu de separar els elements plàstics i metàl·lics, i dipositar-los al contenidor groc. Després, la capsa de cartó es llença a la fracció de paper i cartó, ben plegada.

Com reciclar les capses metàl·liques?

L’altra opció és tenir una caixa metàl·lica on desar les galetes i bombons. En aquest cas, o bé podeu guardar-la i fer-la servir per desar-hi uns altres objectes, o bé la podeu llençar al contenidor groc. Això sí, abans n’haureu de treure la safata de suport de cartó o paper que hi pugui haver a dins.

Si teniu cap dubte, podeu resoldre’l a la web Residu On Vas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any