Receptes de bunyols: de Quaresma, de bacallà o de poma

La Neus Cusó ofereix tres receptes per poder fer bunyols a casa

VilaWeb
Redacció
20.03.2018 - 17:09
Actualització: 20.03.2018 - 18:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els bunyols són uns dels àpats típics de Quaresma. Durant aquestes època de l’any, els forns i pastisseries s’omplen de bunyols de vent o de Quaresma. Però no cal comprar-los, també els podeu fer casa. Us oferim tres receptes de bunyols perquè pugueu gaudir fent-ne i després menjant-los

Bunyols de vent

Els més típics d’aquesta època. La Neus Cuscó us ofereix aquesta recepta, l’èxit de la qual radica en els petits detalls.

Ingredients:
150 grams de farina
1/4 de litre d’aigua mineral
100 grams de margarina
4 ous petits (o 3 de grossos)
50 grams de sucre
1 polsim de sal
1 llimona (ratlladura)
1 culleradeta de llevat ‘Royal’
100 grams de sucre glaç per adornar
1 litre d’oli de gira-sol per fregir

Elaboració:
S’agafa un cassó i s’hi posa l’aigua i la margarina, la sal, el sucre i la ratlladura de llimona i es posar a bullir. Quan arrenca el bull, s’hi tira de cop la farina i el llevat. Es remena a foc baix fins que es desenganxi de les parets. Es retira del foc i es deixa refredar una mica. Després es tiren els ous sencers, un a un. Els ous s’aniran incorporant d’un per un. No s’incorporarà cap altre ou fins que l’anterior no estigui ben lligat. La pasta ha de quedar ben fina.

En una paella o fregidora hi posem el litre d’oli de gira-sol. Anem fregint les boletes de pasta de la mida d’una avellana. Les escorrem molt bé sobre un paper de cuina. Quan els bunyols siguin freds s’hi pot tirar el sucre glaç i es poden menjar.

Bunyols de Quaresma amb poma

Neus Cusó també ofereix una altra recepta de bunyols de Quaresma, aquesta amb una petita modificació. Una recepta més modernitzada amb la incorporació de poma. Unes postres fines, per infants i grans.

Ingredients:
150 g de farina
2 ous
2 pomes golden
una tassa mitjana de llet
una cullerada de llevat Royal
125 g de sucre
50 g sucre de llustre
oli de gira-sol per a fregir
una copeta d’anís
una mica de sal

Elaboració:
En un bol, hi posem el sucre, els dos rovells d’ou i anem batent. Hi afegim les pomes pelades i triturades, la llet, el raig d’anís i, al final, la farina i el llevat. Que quedi tot ben batut. Tapem el bol amb paper film i el deixem a la nevera mitja hora o tres quarts.

Agafem les clares, hi posem un polsim de sal i les muntem a punt de neu. Amb compte, incorporem les clares a la pasta, sempre de baix cap a dalt, per evitar que baixi la clara.

En una paella mitjana posem oli abundant. Quan l’oli és calent però no arribi a fumejar, amb dues culleres de postres anem abocant-hi porcions petites de la pasta. Quan els bunyols siguin fets per un cantó, els girem amb compte. Un cop daurats, retirem els bunyols del foc i els posem a sobre de paper de cuina per eixugar l’oli sobrant.

Per servir, posem els bunyols en una safata, freds, i just abans de menjar hi tirem sucre de llustre per sobre.

Bunyols de bacallà

El bacallà i els bunyols són els dos ingredients estrelles de Quaresma. La Neus Cuscó ofereix la recepta que barreja aquests dos ingredients: bunyols de bacallà. Descobreix com fer-los a casa.
Ingredients:
(per a 4 persones)
300 g bacallà dessalat
2 patates mitjanes
2 ous
200 g farina
1 sobre de llevat Royal
sal, pebre negre, all i julivert
oli abundant per a fregir

Elaboració:
Tallem les patates a rodanxes sense pell i les fem bullir. Quan són cuites, afegim el bacallà a trossos i el tornem a portar a ebullició. Quan arrenca el bull, apaguem el foc, tapen el cassó i deixem que reposi tres o quatre minuts.

En un bol, aixafem les patates i desfilem el bacallà sense espines ni pell. Hi afegim els dos rovells d’ou, la farina i el llevat. També hi posem l’all i julivert ben picat i el pebre negre. Ho barregem tot ben barrejat. Afegim les dues clares d’ou a punt de neu. Tastem la pasta i la corregim de sal.

Posem una paella mitjana al foc amb oli abundant. Quan l’oli sigui calent, anem tirant culleradetes de la pasta i les fregim, fins que siguin daurades. Les traiem i les escorrem a sobre un paper de cuina.

Els bunyols se serveixen calents i es poden acompanyar amb una amanida de tomàquet o amb una escalivada.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes