El govern espanyol demana l’obertura de la via penal contra Puigdemont pel pressupost

  • El govern espanyol porta al Tribunal Constitucional el pressupost de la Generalitat per la partida del referèndum

VilaWeb
Redacció
31.03.2017 - 15:41
Actualització: 31.03.2017 - 18:57

El consell de ministres del govern espanyol ha acordat d’interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra el pressupost de la Generalitat de Catalunya, aprovat la setmana passada pel parlament. L’argument és que inclou mesures pressupostàries per a processos electorals i consultes populars i per a processos de participació ciutadana. A més, també demana al Tribunal Constitucional que adverteixi el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els consellers i diversos alts càrrecs del govern català de les responsabilitats penals en què poden incórrer.

L’advocacia de l’estat espanyol diu que aquestes partides del pressupost es refereixen ‘precisament a un referèndum, i no a un referèndum qualsevol, sinó a aquell amb què es pretén culminar l’anomenat procés constituent a Catalunya’.

Els articles que contenen aquestes partides són el 4 i el 9, a més de la disposició addicional 40 i el programa 132 del resum de l’estat de les despeses del pressupost. El govern espanyol demana al Tribunal Constitucional (TC) que suspengui aquests apartats i que es notifiqui personalment la providència al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a tots els membres del govern català.

En aquesta providència, si s’acompleix, seran advertits del deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que impliqui desatendre o eludir la suspensió del TC, i que s’abstinguin d’iniciar, tramitar, informar o dictar qualsevol acord relacionat amb les partides pressupostàries impugnades per a organitzar un referèndum. El TC també els anunciaria les possibles responsabilitats penals en què podria incórrer el govern català en cas de desobediència. L’executiu de Rajoy vol que la providència es publiqui tant al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) com al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any