El consell de ministres del govern espanyol ha acordat d’interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra el pressupost de la Generalitat de Catalunya, aprovat la setmana passada pel parlament. L’argument és que inclou mesures pressupostàries per a processos electorals i consultes populars i per a processos de participació ciutadana. A més, també demana al Tribunal Constitucional que adverteixi el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els consellers i diversos alts càrrecs del govern català de les responsabilitats penals en què poden incórrer.

L’advocacia de l’estat espanyol diu que aquestes partides del pressupost es refereixen ‘precisament a un referèndum, i no a un referèndum qualsevol, sinó a aquell amb què es pretén culminar l’anomenat procés constituent a Catalunya’.

Els articles que contenen aquestes partides són el 4 i el 9, a més de la disposició addicional 40 i el programa 132 del resum de l’estat de les despeses del pressupost. El govern espanyol demana al Tribunal Constitucional (TC) que suspengui aquests apartats i que es notifiqui personalment la providència al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a tots els membres del govern català.

En aquesta providència, si s’acompleix, seran advertits del deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que impliqui desatendre o eludir la suspensió del TC, i que s’abstinguin d’iniciar, tramitar, informar o dictar qualsevol acord relacionat amb les partides pressupostàries impugnades per a organitzar un referèndum. El TC també els anunciaria les possibles responsabilitats penals en què podria incórrer el govern català en cas de desobediència. L’executiu de Rajoy vol que la providència es publiqui tant al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) com al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.