El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tornat a demanar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que respongui si va declarar la independència el 10 d’octubre. En cas de resposta afirmativa, Rajoy l’insta a rectificar, si no vol ‘obligar el govern [espanyol] a prendre decisions que, sens dubte, valdria més no prendre mai’, en referència a l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. Rajoy ho ha dit en la sessió de control al congrés espanyol, vint-i-quatre hores abans del termini que va establir el govern espanyol perquè Puigdemont respongués al seu segon requeriment.

Rajoy també demana a Puigdemont que actuï amb ‘sensatesa’ i ‘equilibri’ i que pensi en el benestar general. Així mateix, creu que ‘a Catalunya s’ha tancat el parlament’. Ho ha dit perquè fa un mes i dotze dies que el govern de la Generalitat no se sotmet a cap sessió de control, una sessió que reclama perquè –segons ell– l’oposició vol tenir l’oportunitat de demanar a Puigdemont si ha declarat la independència o no.

En una intervenció posterior, la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que si el govern espanyol aplica l’article 155 serà ‘en benefici del conjunt dels catalans i espanyols’, perquè els ciutadans ‘puguin tornar a confiar en les institucions de Catalunya’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]