El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va admetre ahir en una entrevista a Girona TV que Espanya compliria el deure de pagar les pensions als jubilats que haguessin cotitzat els anys reglamentaris a Espanya. El periodista li va preguntar explícitament per les pensions en cas d’una declaració unilateral d’independència i Rajoy va respondre: ‘Espanya sempre compleix les seves obligacions.’

Vegeu el fragment sobre les pensions a partir del minut 11.00:

L’entrevista a TV Girona és l’única que ha concedit el president espanyol a una televisió durant la campanya del 27-S. El cap d’informatius de l’emissora, Oriol Mas, li va fer preguntes relacionades amb el lapsus que va tenir sobre les nacionalitats. Li va demanar si havia ‘resolt l’embolic’ al voltant de l’article 11 de la constitució, i Rajoy va voler tancar l’afer: ‘No entraré en més disquisicions jurídiques que no treuen cap a res; la constitució és clara.’ Ultra això, només va dir que el seu govern maldaria per evitar que hi hagués declaració d’independència. ‘I estic convençut que ho evitarem’, afegí.

Rajoy també va haver de parlar sobre què diuen les Nacions Unides del dret d’autodeterminació dels pobles. I va esbandir la qüestió dient: ‘L’ONU no ha reconegut mai el dret a l’autodeterminació en el cas de Catalunya.’ I encara: ‘Hem sentit Obama, Cameron, Merkel, la Comissió Europea… És difícil que tots vagin equivocats.’ Per refermar-s’hi va repetir: ‘La constitució diu que la sobirania radica en el conjunt del poble espanyol’, argument que li va servir per dir que Catalunya no podia independitzar-se de manera unilateral, sinó que la decisió l’havia de prendre tot l’estat espanyol.

Sobre el dret d’autodeterminació, Rajoy va dir que, a tot el món, només hi havia tres constitucions que l’haguessin reconegut: ‘La de l’antiga Iugoslàvia, la de la Unió Soviètica i la tercera, la d’un país africà; i ja veu de va servir.’

‘La UE no fa fora ningú, és el territori que se’n va’
Durant l’entrevista, Rajoy va remarcar que els tractats fundacionals de la Unió Europea eren ‘molt clars’ quant a una possible independència de Catalunya. ‘Aquest debat sempre m’ha semblat una mica curiós: qui faci una declaració unilateral d’independència no serà a la UE’, digué. I encara: ‘La UE no fa fora ningú, és el territori el que se’n va.’

Sobre l’oferiment de Suïssa a mitjançar en el conflicte entre Catalunya i Espanya, va respondre amb contundència: ‘Això és absurd, és un afer exclusivament espanyol.’ I va voler refermar el seu missatge amb aquestes dues frases: ‘Mentre jo sigui president del govern espanyol, la llei es complirà. […] Evitaré que es facin coses totalment absurdes i no permetré que el nostre país, el més antic d’Europa, és trenqui.’

‘El govern no pressiona ningú’
Rajoy negà també que el seu executiu fos al darrere de les declaracions contra la independència que s’ha fet públiques durant la campanya, com ara les del governador del Banc d’Espanya o de la banca espanyola. ‘El govern no pressiona ningú, però sí que m’ha emocionat que s’hagin pronunciat persones molt rellevants a Catalunya’, digué. A parer seu, hi ha hagut un tomb aquests darrers dies. Fins ara –va dir– ‘feia la sensació que només parlaven els qui anaven a favor’ de la independència. ‘I ara han començat a parlar els qui tenen plantejaments diferents, i els ho he d’agrair’, ha afegit.

‘El diàleg no ha de ser de tot o res, no pot ser un contracte d’adhesió’, va dir. Segons ell, durant tot el procés, no hi ha hagut diàleg sinó ‘un monòleg’. ‘Si les úniques opcions que et donen a triar són o sí o no, hem de dir que no’, afegí.

Finalment, va dir que els passos que s’havien fet fins ara eren encertats i que, si fos a fer, tornaria a tancar la porta tant al pacte fiscal com a la convocatòria d’un referèndum. ‘Crec que ho havia de fer: dir que no a la ruptura de la sobirania nacional. Tenim molt futur junts’, acabà dient.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.