Quina oportunitat tan gran que va desaprofitar divendres el president Aragonès

  • Enmig de la crisi pel Pegasus, la Generalitat va deixar passar una gran oportunitat de marcar perfil propi davant la Comissió Europea

Vicent Partal
08.05.2022 - 21:40
Actualització: 08.05.2022 - 21:43
VilaWeb

La diplomàcia és un llenguatge en què els gestos compten tant com les paraules. De manera que hi ha vegades en què un polític ha de prendre una actitud dura, també gestualment, i aleshores sol plasmar-se en l’absència –no acudir o abandonar ostentosament la sala en un moment determinat. Evidentment, en aquesta classe d’ambients és inacceptable de posar-se a cridar o fer grans escarafalls, de manera que l’absència s’ha consolidat com la manera més clara d’expressar l’oposició i, alhora, mantenir les formes.

En posaré un exemple que va ser molt comentat i difós. El desembre del 1996 l’OTAN féu una reunió a Brussel·les, la darrera reunió a la qual assistí Warren Christopher en la condició de secretari d’estat dels Estats Units. En aquella època, entre els Estats Units i França hi havia una forta tensió diplomàtica per tot un seguit de problemes que s’havien anat acumulant. Tradicionalment, es fa un sopar informal que tanca aquestes reunions i l’àpat, aquella vegada, es va convertir en una mena de comiat d’homenatge al secretari d’estat de Clinton. Quan s’acabava, Javier Solana, aleshores secretari general de l’OTAN, va prendre la paraula per a proposar un brindis per Christopher. I automàticament el ministre d’Afers Estrangers francès, en aquella època Hervé de Charette, va abandonar de manera ben ostensible la sala mentre que Gerard Errara, ambaixador francès davant l’OTAN, en un gest claríssim de descortesia, es va girar d’esquena i deixà el seu got –el got de França, en realitat– sobre la taula. D’aquell incident, en van parlar tots els diaris i durant molts anys va servir perquè els Estats Units tractassen amb una exagerada deferència França, conscients que aquella gent eren capaços de plantar-se i dir prou.

Això ve a tomb de l’actitud mostrada pel president de la Generalitat durant la visita de la presidenta de la Comissió Europea i del primer ministre espanyol, divendres passat, a Barcelona. Del punt de vista diplomàtic, la visita arribava en un moment ideal, perquè la crisi oberta pel Pegasus tant a Barcelona com a Madrid i Brussel·les era una ocasió magnífica per a marcar les distàncies i fer-se valer. Gràcies al caprici dels calendaris, la Generalitat de Catalunya i el president Aragonès tenien una ocasió d’or per a demostrar a Brussel·les l’amplitud i la seriositat del problema.

Amb aquesta prioritat al cap, el president, per exemple, hauria pogut no acudir a l’acte. La Generalitat hauria pogut comunicar oficialment a la presidenta de la Comissió que, ja que el govern de Pedro Sánchez havia espiat el govern de Catalunya, simplement no era possible d’assistir-hi. I en tot cas seria el president espanyol qui es trobaria amb el tràngol d’haver de donar explicacions. Von der Leyen hauria fet la mateixa cara de sempre, però segur que se n’hauria tornat a Brussel·les convençuda que tenia un gran problema sobre la taula.

Puc entendre que algú diga: i per què el president Aragonès havia de regalar Barcelona a Pedro Sánchez? Per què havia de renunciar a tenir la presència que li correspon, essent a casa? Sens dubte, aquest és un argument seriós i a tenir en compte. Si això es valora com un element important, cal tenir clar que, així i tot, hi havia unes quantes alternatives. Per exemple, no encaixar la mà de Pedro Sánchez d’una manera ben visible i assegurant-se que la premsa captava el moment en un vídeo. O fent un altre gest que hauria estat molt més clar: alçant-se i anant-se’n de la sala en el moment que Pedro Sánchez prenia la paraula. El president tot sol, o tota la delegació de la Generalitat. I, novament, Sánchez aleshores hauria tingut el problema d’explicar a Von der Leyen què caram havia passat. I per què.

Tanmateix, i de manera per a mi totalment injustificable, no va passar res. Res de res. El president Aragonès en el seu discurs, es va referir a la crisi oberta pel Catalangate, però les seues paraules foren completament ofegades per la cordialitat mostrada durant tot aquell matí. Fins al punt que la fotografia que n’ha quedat, la que han publicat els diaris de mig Europa enmig de la crisi més gran en anys de les relacions entre Espanya i Catalunya, és aquesta que mostra un Pedro Sánchez exageradament somrient, postís, dominant l’escena, que es mira com el president Aragonès i la presidenta Von der Leyen encaixen les mans. Somrients tots tres. Com si ací no haguera passat res…

 

PS1. Aquesta setmana presentaré el llibre Fronteres a Perpinyà, dimecres a les sis, a la Casa de la Generalitat. I també dimarts a la llibreria Ona de Pau Claris, a Barcelona, i dijous a Sant Cugat.

PS2. Anem aplicant canvis a la maqueta nova de VilaWeb. Per exemple, un augment de la mida de la lletra en els mòbils, que era la modificació que més gent havia demanat. Estudiem totes les queixes rebudes i agraïm molt els comentaris favorables, que són molts més i ens fan estar molt satisfets de la feina feta amb aquest nou model.

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors. És gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent, com hem fet amb la nova maqueta i el nou concepte del diari. Imagineu-vos què podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que els que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
08.05.2022  ·  22:05

El senyor Aragonés no dóna la talla. Se li veu de seguida. No dóna més de sí. Només serveix per a obeir a qui li mana. I, segurament, ni tan sols sap qui ho fa. Qui li mana, vull dir.

Sílvia Valls
Sílvia Valls
08.05.2022  ·  22:13

Demanar dignitat a una persona que, amb tot el que està passant, encara postula no aixecar-se de la taula fake es com demanar pluja a la lluna. No em representa. Nomès espero perdre’l de vista ben aviat, a ell i a tota la secta de partit.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
08.05.2022  ·  22:13

Sembla que poc as poc ens anem adonant de lo inutils que resulten per a la nostra causa, els politics catalans. O per ignorància o per mala fe, però formen part de l’engranatge del regne d’Espanya.

Ramon Perera
Ramon Perera
08.05.2022  ·  22:24

És que potser la realitat és pitjor. Qui sap si el president Aragonés no és que no sabés aprofitar l’oportunitat, sinó que no li convenia.

Josep Almar
Josep Almar
08.05.2022  ·  22:26

Quanta raó Vicent! El poc nivell aflora de manera molt clara en totes les ocasions que aquest president fa acte de presencia.

Carles Serra
Carles Serra
08.05.2022  ·  22:34

Per favor Vicent, que més tens que veure i viure per tenir clar que aquest Aragonés i el partit que representa ER, són col.laboracionistes d’aquesta espaÑa franquista i corrupte.
Que més tens que veure i viure per tenir clar que aquesta espaÑa i una majoria de la seva societat són d’idologia FRANQUISTA
Que més tens que veure i viure per tenir clar que ER són una colla de botiflers i traïdors els que volem ser lliures d’aquesta espaÑa.
Vicent, encara no ho tens clar?

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
08.05.2022  ·  22:34

El M.H.P. de la Generalitat d’Amunt té d’estatista, el mateix que d’alçada física.

Per cert, a què ha vingut el vice-president de l’1-octubre de 2017 al País Valencià aquest cap de setmana?

Imagine, que a intoxicar-nos als catalans del sud, que encara s’emmirallen en un tardopujolisme d’atzucac,. quan a la part oriental de la nació estan perdent bous i esquelles?

I a les illes, els companys Josep Costa, Jaume Sastre, Bartomeu Mestre, Isidor Marí, López Crespí, Bernat Juan, etc…ja són en la drecera del M.H. P. del Consell de la República segle XXI.

Josep Blesa (València)

La nostra segonaindependència serà espentada pels catalans occidentals o serà una autonomia desllavassada de l”estil que perfila Ximo Puig. Sense suc ni bruc.

Josep Blesa (València)

ANTONI MARONAS
ANTONI MARONAS
08.05.2022  ·  22:35

Nomes demostra el nivell dels nostres politics. Ell en particular. Per sota de 0, “no hase falta dessir nada mas”

Aleix Corral
Aleix Corral
08.05.2022  ·  22:36

Exactament va passar el que el President Aragonés i el seu partit volen que passi, no res. Ells ja han reconduit la situació, ja tenen el govern de la Catalunya autonòmica i el seu objectiu és consolidar-se en aquesta posició. I res, absolutament res, per més escandalós i greu que sigui, farà que s’apartin d’aquest objectiu. Així doncs, què havia de fer, si no res?

Matilde Font
Matilde Font
08.05.2022  ·  22:38

Totalment d’acord amb l’editorial. Quan l’altre dia vaig veure la fotografia me vaig quedar de pasta de moniato. Vaig tindre molta vergonya dels nostres representants polítics.
Això no és política ni res, això és genuflexió total al govern espanyol i cap categoria moral!

Daniel Llorca
Daniel Llorca
08.05.2022  ·  22:47

Un altre oportunitat perduda, i ja he perdut el compte…

Joan Puyo
Joan Puyo
08.05.2022  ·  22:49

I van acabar fent-se una foto a la Barceloneta, davat del mar. Típica imatge de confrontació.
Si us plau, catalans, aixequem-nos aquest càstig que ens hem autoimposat.

joan rovira
joan rovira
08.05.2022  ·  22:50

A mi em passa el mateix amb tots aquells professionals que no s’aixequen del teclat quan han d’escriure sobre l’escenari oficial de la colònia catalana. Perquè com deia ja el general Prim en aquesta cita d’un altre digital: “els Borbons són l’impediment més gran per a la modernització i la democratització d’Espanya”. Precisament Prim seria assassinat per ordre de Montpensier, el cunyat d’Isabel II (1870).

Per tant, tant els diputats que es varen lliurar a l’estat espanyol, essent eurodiputats i algun doni classes d’història; així com, els personatges que l’envolten com la majoria de la premsa no avisés de la seva estratègia al servei de l’estat, del qual no es volen deslliurar, explica la inutilitat de tota aquesta parafernàlia professional que impedeix l’alliberament de la nació catalana durant segles.

PS. Els recomano aquest article perquè vegin la magnitud de la tragèdia de continuar pendents de relat oficial: https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/mar-pons-mor-isabel-ii-reina-escandols_739467_102.html

I, no aprofitar els reiterats suggeriments que demano acompanyar als lluitadors per la independència: https://www.vilaweb.cat/noticies/i-mentrestant-ells-no-son-capacos-ni-de-fer-se-la-fotografia/comment-page-5/#comment-133510
-23.03.2022 | 23:22

Formalitza el nul compromís d’aquesta generació de professionals que avantposen la seva mentalitat professional al mandat del poble.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
08.05.2022  ·  22:55

El president Aragonès és el representant perfecte i un exemple magnífic de la classe política que tenim. No busquem, no ens autoenganyeu més, perquè no tenim absolutament res a cap partit.

Poble, despertem.

Joan Guasch
Joan Guasch
08.05.2022  ·  22:59

Estarem d’acord que cap dels actuals inquilins de la Generalitat no té l’alçada moral ni intel·lectual per fer front als reptes que té Catalunya, no només pel que fa a l’autodeterminació. Hom esperaria unes persones amb caràcter i amb idees de futur, però ens trobem amb el desert dels que qui dia passen any empenyen incapaços de canviar el declivi a què ens sotmeten com a societat. Quan Junqueras diu allò de que li és igual que l’espiïn perquè no té res a amagar està dient a l’Estat que pot fer amb els catalans el que li vingui de gust.

Joan Guasch

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
08.05.2022  ·  23:03

Comparar el president de la Generalitat amb el Ministre d’Afers Estrangers de França ho trobo un pèl optimista. Com deia Terradellas, en política és important no fer el ridícul.
Aragonés fa el què va dir que faria: intentar dialogar, cosa que implica no donar cops de porta inútils i no mentir sobre els teus objectius reals.
Que això, a Espanya, no duu a la independència ni a l’Amnistia, és evident i ja ho era en el moment de les darreres eleccions.
Amb 600.000 vots sobre 5, 5 milions s’arriba on s’arriba.

Ramon Ausió
Ramon Ausió
08.05.2022  ·  23:11

A Aragonès li tremolen les cames, per a fer gestos valents que en la nostra situació d’indefensió son una arma útil, s’ha de tenir talla, seguretat i orgull i per desgràcia cap d’aquests no son atributs d’aquest senyor que no em representa.

Antoni Malet
Antoni Malet
08.05.2022  ·  23:16

Em sap greu discrepar, senyor director, però si no desitges una cosa, no és que en perdis la oportunitat sinó que mires d’evitar que passi.
Tot el que ha fet ERC aquesta legislatura (i la passada) ha estat mirar d’evitar que hi hagi cap mena de conflicte amb l’estat i ha fet l’impossible per demostrar que el que vol és “normalitzar” les relacions (no és possible que siguin tan dolents negociant a Madrid que hagin donat suport a lleis molt importants i als pressupostos a canvi de res si no és per aquest motiu).
L’objectiu del president en aquest episodi no és del crear problemes a l’estat, sinó mirar de reconduir la situació per poder seguir amb el seu full de ruta de “normalització” de les relacions amb Espanya. Insisteixo, no és possible fer-ho tan malament si l’objectiu no fos aquest.

Joan Benet
Joan Benet
08.05.2022  ·  23:22

Hi ha homes, homenets, i cagamandurries…

Carles Blanc
Carles Blanc
08.05.2022  ·  23:25

Aragonès és a la presidència de la Generalitat el que va ser Bartomeu a la del Barça … i ja em disculpareu la frivolitat.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
08.05.2022  ·  23:27

És molt trist que el president Aragonés no aprofités l’ocasió per mostrar el seu enuig. No dona la talla. Només obeeix Oriol Junqueras.

Natàlia Garriga
Natàlia Garriga
08.05.2022  ·  23:39

Trobo ben curiós que a aquestes altures encara hi hagi qui s’estranyi que en la trobada entre Sánchez i Aragonès no passés res de res. És que algú esperava una actitud diferent del president de la Generalitat? Si és així, santa innocència.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
08.05.2022  ·  23:40

El Sr. Pere Aragonès no és la persona adeqüada pel càrrec que ostenta. A mi no em representa!

Joan Benavent
Joan Benavent
08.05.2022  ·  23:47

També val a dir que els polítics amb escons reflecteixen en bona mesura el tarannà nacional de la gent que els hi ha posat.“No soy independentista, estoy independentista”, va deixar anar davant el tribunal fake un dels beneits que s’hi va lliurar. Quina manera tan grotesca de fer pena. Allò que no es pot negar és que bona part del país, amb els polítics al capdavant, està decadent, no pas independentista. I tots aquests ens estan arrossegant a la resta, a tots, cap a l’extinció, cap a l’abisme.

Frederic Varela
Frederic Varela
08.05.2022  ·  23:57

El senyor Sánchez està ben tranquil, té presa la mida al President. Els catalans, de les persones com el Sr. Aragonès en diem un pobre home. El que caldria plantejar-nos és com hem permès que un pobre home hagi arribat a presidir la Generalitat. Al pas que anem, farà bo al president Montilla.

Josep Jallé
Josep Jallé
09.05.2022  ·  00:07

Però … on és la sorpresa per l’oportunitat – una més- perduda?. Parlem de titelles i titelletes … i, doncs, que cal esperar-ne?.
Bona presentació a Perpinyà i arreu, director, son unes magnífiques vivències exposades, algunes amb caire poètic, en Fronteres. Per guardar al prestatge dels escollits. Salut!.

Albert Ventura
Albert Ventura
09.05.2022  ·  04:22

Pero que ha d’haver perdut una oportunitat?. Que s’esperava?. A veure quan ens volem adonar d’una vegada que aquest engendre no es mes que un gos faldiller dels espanyols.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
09.05.2022  ·  05:47

Gràcies, Vicent. El que va passar és una vergonya. Només faltava aquesta foto. Després la feina és meva per convèncer els canadencs que conec (sobretot estudiants) que el desig d’independència no és mort. Tipa d’aquest president i de tota la gent que vol la taula de diàleg i d’altres bajanades.

Carles Blas
Carles Blas
09.05.2022  ·  06:21

Delenda Carthago est. Aquest govern col·laboracionista ha de plegar.

Albert Miret
Albert Miret
09.05.2022  ·  06:51

La dignitat, ERC ja la va perdre l’u d’octubre, però per favor president de no sabem què, ni de qui, no ens faci fer més el ridícul. Ja estem cansats i esgotats de la seva mala imitació. La fotografia quedarà per sempre a l’arxiu històric com a demostració de fins a quin punt el bufó de la cort castellana és capaç de fer el pilota a les seves autoritats.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
09.05.2022  ·  07:06

On no n’hi ha no hi pot rajar.

AFRICA ARCE
AFRICA ARCE
09.05.2022  ·  07:33

Fins quan seguirem?

Josep Gualló
Josep Gualló
09.05.2022  ·  07:41

ARAGONÈS NO TE TALLA PER SER PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Un home que tot el seu currículum polític consisteix en ser un bon meritori a la oficina d’ERC i un bon escolanet de mossen Junqueras podria rebre el premi de ser elevat a sagristà. Aquest és segons el Principi de Peter el seu nivell de incompetencia.

Però el mossen fent gala del seu espanyolisme ha vulgut humiliar Catalunya premiant a Aragonès amb el titol de MHP.

Jordi Torres
Jordi Torres
09.05.2022  ·  07:50

Com ja s’ha dit més d’una vegada: El MHP Aragonès mai desaprofita la oportunitat de perdre una oportunitat.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
09.05.2022  ·  07:59

D’un esclau com el pobre Peret, del sanchez i del junqueres, nomes es pot esperar reverenciesihumiliacions de l’amo. Com minyona ho fa molt be, el noi mimat del junqueras

Jaume Riu
Jaume Riu
09.05.2022  ·  08:07

OPORTUNITAT DESAPROFITADA
Dissabte vaig escriure el mateix que diu Vicent Partal a l’editorial d’avui, amb altres paraules però amb idèntica intenció.
Coincideixo sobretot que no és una oportunitat perduda, que això tindria algunes justificacions perquè també es poden perdre les claus o perdre el tren per mala sort, però amb el verb desaprofitar volem descriure un fet gravíssim, perquè significa que hi ha intenció, i hi ha malícia.
Com que les paraules tenen una importància capdal, vull afegir un aclariment sobre el terme independentisme, perquè molts ciutadans de Catalunya ens volem independitzar no només del regne d’Espanya sinó també del govern de la Generalitat autonòmica sempre intervinguda. Aquest és l’independentisme que vam votar l’1-O de 2017 per fer de Catalunya un estat indepedent en forma de república, com deia la papereta de vot.
Des d’aquest punt de vista, l’independentisma s’entén millor.

MARCEL DALMAU
MARCEL DALMAU
09.05.2022  ·  08:10

Aragonès, peix bullit o granota bullida, per allò que l’han bullit de mica en mica sense saltar mai de l’olla. Li agrada la sopa boba.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
09.05.2022  ·  08:16

Partal, sería higiènic que les vostres editorials continuessin així fins el dia de les eleccions municipal.

Només ens quedaría en Toni Cruanyes i el malalt d’en Sergi Sol.

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
09.05.2022  ·  08:20

El MHP Pere Aragonès actua només de cara la seva clientela, no en clau de país com se li escauria al president de tots els catalans. No és conscient, ni de la gravetat, ni de la dimensió de la situació humiliant indigna del espionatge, en mig d’un increible diàleg que ERC ha volgut abanderar a canvi del seu suport polític al seu pitjor enemic.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
09.05.2022  ·  08:23

Fins quant pot la dignitat d’un poble soportar l’indignitat de representants -com el Sr.Aragonés- que no el representan ? El que estem veient/vivint es tant sols un joc de ” poders” falcats en l’injusticia ?

D’acord amb el Sr. Rovira i amb l’indignació generalitzada que es respira.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
09.05.2022  ·  08:27

Una oportunitat desaprofitada. Un polític molt petit.

Amadeu Casamayor
Amadeu Casamayor
09.05.2022  ·  08:40

Aquest personatge demostra que Einstein tenia raó quan va dir que l’estupidesa humana és infinita.

Carles Farre
Carles Farre
09.05.2022  ·  08:42

A la Von der Leyen, l’importen poc els problemes interns entre Espanya i Catalunya, mentre no posin en perill l’unitat de la UE, el que menys vol es que hi hagin baralles entre els diferents galls del corral europeu, on els caps d’estat serien els galls, com ara el Sànchez, i els presidents autonòmics serien els periquitos del corral com ara l’Aragonès, que son mes petits, i la població civil seriem les gallines que posem els ous…..vaja en altres paraules, la Unió Europea es poc menys que un conglomerat d’interessos econòmics per explotar els seus ciutadans, l’Europa dels pobles es un decorat..

Joana Casadevall
Joana Casadevall
09.05.2022  ·  08:54

No tenia una bona opinió del President Aragonès i ara la tinc pitjor.
No se si ERC esta a les ordres d’Oriol Jonqueras hi ha disciplina de partit pero deu n’hi do amb les seves declaracions.
Penso que la dignitat dels catalans es important, i no que cada vegada que vagin mal dades hàgim de parar l’altre galta.

Pere Huguet
Pere Huguet
09.05.2022  ·  08:58

Molt d’acord amb Carles Serrra de les 22:34. Partal no gosa mai diferenciar entre la secta erqui i Junts, per exemple. Totum revolutum i avall que fa baixada. I el càncer veritable són els boiflers d’ER ex de Cat.

Alexandre Pallarès
Alexandre Pallarès
09.05.2022  ·  09:04

El President fent el ploramiques, mentre la Generalitat va perseguint conciutadans que van participar en les protestes contra la sentència i els talls de l’AP. Indignes.

Pep Agulló
Pep Agulló
09.05.2022  ·  09:05

FEN EL JOC A SANCHEZ…

Fins i tot a l ‘hora de marcar perfil els nostres representants ho deuen considerar massa agoserat aquests gestos que manifesten l’ofensa que patim els catalans. Sobretot que no pugui ofendre a qui ens somet a la repressió i a les escoltes il.legals amb qui tenen un pacte per acabar la legislatura…i es diuen independentistes.

Mai escenifiquen una ruptura, ni que sigui al nivell més simbolic. Fixeu-vos com actua Aragonès quan ve el rei, simplement li deixe el territori a l’enemic.

Joana Sopena
Joana Sopena
09.05.2022  ·  09:15

El que vos demaneu es impossible en un president que està diririt per les èlits econòmiques que organitzaven l’acte.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
09.05.2022  ·  09:18

Però és que hi ha hagut fins ara alguna mena de dignitat catalana per part d’en Pere Aragonès?
NO

Com vostè diu Sr. Partal, a la política de les relacions internacionals, les formes, els actes, són més importants que un munt de paraules altisonants però buides.
Això és el que hauria d’haver fet el President de la Generalitat, primer no donar la mà a Pedro Sánchez, segon aixecar-se de la taula, ell i la resta de membres i funcionaris del govern de la Generalitat presents, en el moment del discurs del triler Pedro Sánchez.
Dignitat a la francesa.

Però no, ja fa mesos que la ER del Gran Botifler, Oriol Junqueras, fan de negre bo de la plantació i no gosen molestar a l’amo, encara que aquest els fuetegi i humilïi en públic.
Fa mesos que Europa respira alleugerida havent comprat la idea de que el problema català ja no existeix, l’ha reconduït el govern espanyol més progressista de la història, i el govern català més servil de la història.

Tenim el que tenim perquè el passat 14-F del 2021 molts es van empassar les falses proclames independentistes d’Oriol Junqueras i van votar la seva ER (que no és la ERC que jo havia cregut fa 5 anys).
I ara estem assistint a enceses proclames d’indignació pel CatalanGate per part d’en Pere Aragonès, que no s’adiuen, com vostè Sr. Partal a fet veure, amb els fets reals i comportament públic del President de la Generalitat.

Dolors Taulats
Dolors Taulats
09.05.2022  ·  09:20

És que aquí no ha passat pas res… Molt bla, bla, bla, però, en el fons, res de res. Ves a saber què tenen pactat PSOE i ER.

Josep Soler
Josep Soler
09.05.2022  ·  09:25

El Vicent esperava una altra cosa del President Aragonès?.
No havia deixat clar ja anteriorment que la “Taula de negociació” (aquesta taula coneguda pel món sencer com la gran presa de pèl) no es suspendria?.
Per altra banda el President Aragonès pot pendre cap decisió – per petita que sigui – que no sigui expressament autoritzada pel Sr. Junqueras?.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
09.05.2022  ·  09:25

Aragonés: perfil exclusivament tècnic d’un partit que ha traït als seus votants renunciant allò que era l’essència del seu ideari i que està pagant la penyora de la “llibertat vigilada” del seu líder.

Jaume Asens
Jaume Asens
09.05.2022  ·  09:27

Els moments polítics actuals requereixen personatges de gran talla humana i política. I els pocs que teníem han estat convenientment neutralitats….

Berta Carulla
Berta Carulla
09.05.2022  ·  09:28

De vegades sóc barroera i desagradable perquè surto de polleguera. Tanta ingenuïtat i bonhomia cap al governant i sobretot cap a la secta que governa el país em semblen inacceptables. Tot i així demano perdó per cada volta que he sigut desagradable.

De debò el que anomenem ‘president’ va desaprofitar una oportunitat?

Jo diria que la va aprofitar per a exhibir indignitat i submissió, i m’alegra pels qui van votar aquest partit de misèria i rendició, encara que trobaran maneres de justificar-ho, naturalment, ja que la indignitat és un pou sense fons. Crec que el que anomenen ‘president’ els va representar bé: regalimant bava, indigne, vassall, patètic davant la mandatària europea.

Teniu el que us mereixeu. Ara, que ens arrossegueu el país sencer no us ho perdonem, sou tan culpables com espanya mateix del que patim.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
09.05.2022  ·  09:45

El que indigna més és que no té paraula.
La setmana passada s’omplia la boca a tots els mitjans dient que donava per trancades les relacions amb el Gobierno español i a l’hora de la veritat caca la vaca.

PERE SIO
PERE SIO
09.05.2022  ·  10:03

Pere Aragonés i ERC fa temps que s’han venut i rendit a Espanya a canvi de mantenir els sous i les cadires. No tenen la mínima talla política per dirigir res.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
09.05.2022  ·  10:05

No entenc la necessitat a les referencies que es fan a la estatura “física” del senyor Aragonés. Si pensem que fent-lo argumentem millor les nostres opinions, estarem molt equivocats. Això es poc etic i menys intel·ligent. Gràcies.

Rosa M.M.S.
Rosa M.M.S.
09.05.2022  ·  10:06

L’homenet aquest que tenim per President de la Generalitat no dona per més. En aquest país qualsevolt mediocre es pensa que pot arribar a ser President i lo fotut és que és així.

Joana Rubio
Joana Rubio
09.05.2022  ·  10:15

Com diu en Jaume Riu, dir “oportunitat desaprofitada” significa que hi havia una intenció i no es va portar a terme.

Doncs és una oportunitat APROFITADA pel president Aragonès, la de mostrar-se amic del gobierno, disposat a tot per mantenir bones relacions i augmentar la base.

Carme Perello
Carme Perello
09.05.2022  ·  10:25

Insisteixo, a veure si d’una vegada la gent que ocupa càrrecs rellevants a Catalunya, té la deferència i generositat de:
reconèixer que el perfil de President de la Generalitat, ara en aquests moments no correspon a l’actual President.
El President Aragonès de professió….economista, per això va entrar a la conselleria d’Hisenda encapçalada per l’exvicepresident Oriol Junqueras.
Hem de ser honestos: ara no ens fa falta un gestor econòmic, perquè no té la capacitat per retornar els diners a Catalunya.
Ara, necessitem un representant català amb actitud, amb resolció i donant gestos externs, que donin la volta al món i que siguin un shock de manera internacional, perquè el món ens VEGI.
No necessitem ara mateix, ni paraules, ni esperes, ni taules;
necessitem GESTOS, ACTITUD, DECISIÓ.
A EZpaña, no saben la definició d’aquestes paraules …ells no volen entendre, ells no volen respectar el que no és del seu redil…..NO VA AMB ELLS SER DEMÒCRATES.

EZPAÑA: CUNA DEL MANIQUEÏSME, CUNA DE LA CAÇA DE BRUIXES,
CUNA DE LA VIOLÈNCIA A TOT LO DESCONEGUT, I PARLEM JA DES DE “QUE JESÚS VA PERDRE L’ESPARDENYA.”
Per cert: sinònim de comissionista, també pot ser Proxeneta?
“En la Antigua Roma también se llamó ‘proxenēta’ al que se llevaba una comisión por realizar trabajos de mediación entre personas que necesitaban cerrar un negocio o acuerdo.”

Carles Ortiz
Carles Ortiz
09.05.2022  ·  10:27

La Voz de su Amo

Ruth Camargo
Ruth Camargo
09.05.2022  ·  10:56

No cal enganyar-nos amb aquest president,que està al cap devant de la Generalitat pq els homes de negre i tot la xarxa del claravegam del país veí; han fet el camí pq ER tingui la gestoria . El Sr Aragones li agrada aquesta foto igual que la imatge insolidaria amb el President Torra.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
09.05.2022  ·  11:48

Aragonès no canviarà encara que el critiquem. Aragonès és mort per a Catalunya com molts altres polítics d’ERC i alguns de Junts.

Hem d’assumir la seva mort i el seu constitucionalisme.

Només la desobediència activa a les lleis d’Espanya ens poden salvar de la desfeta que s’albira.

Ricard Palomar
Ricard Palomar
09.05.2022  ·  11:51

Cada vegada em sorpren mes que els seguidors d’un o altre partit, en general, defensen i excusen les actuacions dels seus líders, malgrat sigui evident, amb la prova fefaent de l’hemeroteca, que menteixen o enganyen descaradament.

Gerber van
Gerber van
09.05.2022  ·  11:58

El teu article ‘Pegasus ofega el diàleg’ (https://www.vilaweb.cat/noticies/pegasus-ofega-el-dialeg/) està subtitulat amb: ‘Europa, i tothom, entén que no es pot dialogar amb qui t’espia’

La pregunta és si Europa, i tots els altres, entén que un govern encara vol parlar després d’haver estat espiat. En altres paraules, el nostre propi govern s’està ridiculitzant a si mateix prou també a qui representa per a tot el món. Això és intolerable i requereix una resposta de la població. Aquest govern no pot estar a l’oficina ni un dia més.

Oriol Martí
Oriol Martí
09.05.2022  ·  13:08

Gracies Vicent, sempre tan lúcid i tan ben informat.
De fa molts mesos, vinc insistint en que per entendre bé la fase actual, cal mirar be i molts cops “La Rendición de Breda” de Velazquez. El teus editorials van exactament per aquí, sobretot aquest.
Moltes mercès !!
Oriol Martí

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
09.05.2022  ·  13:26

El President actual és el pitjor President de la Generalitat que hem tingut a la Història (incloent-hi en Montilla que Déu ni dó). Entre ell a la Generealitat i la Colau a l`Ayuntament se’ns presenta un futur i un present molt negre a Catalunya. A veure si en les properes eleccions la gent se n’adona del fracàs tan absolut que ha representat votar-los. A la Generalitat han menystingut la voluntat popular de la majoria indepentista i a l’Ajuntament, on mai no hauria d’haver governat l’alcaldessa per les seves baixes maniobres contra l’alcalde Trias i amb el suport de l’egòlatra Valls, estan convertint Barcelona en una ciutat empobrida, bruta, deixada, violenta i catastròfica urbanísticament. Despertem!

Joan López
Joan López
09.05.2022  ·  14:35

D’on no hi ha no raja.
Si algu ancara crec que Aragonès es independentiste millor que se ho façi mirar.
Visca Catalunya lliure !!*!!

Mercè Duran
Mercè Duran
09.05.2022  ·  15:32

Poc carismàtic, mal orador, sense conviccions pròpies, encarcarat i sempre pendent del que pensaran els demés.
M’ el imagino assegut a la falda d’en Junqueras, que el té agafat pel ganyot, dient que sí a tot el que li mana.

Joaquim L’Optimista
Joaquim L’Optimista
09.05.2022  ·  15:39

Todo el mundo comenta , comenta se desespera con el oriol ,el pere aragones y otros. Mal muy mal dejaros de decir lo malos que son los de la Generalitat.¿ Es muy dificil reunirnos 400.000 personas cabreadas que han asesinado o lo intentan su derecho de independencia, y rodear la Generalitat con gritos que se oigan en madrid y europa entera de FUERA FUERA DE ESTE EDIFICIO QUE PARECE LA CUEVA DE ALI-BABA, FUERA LADRONES INUTILES, que se rien en madrid de lo incapacitados que somos en CATALUNYA gracias a e.r. que se han vendido a españa por su sueldo garantizado. VERGONZOSO. Hemos de actuar y los 400.000 independentistas ir cada dia a la hora factible por todos hasta que salgan corriendo todos para sus casas y aue que se olviden de la GENERALITAT DE CATALUNYA .

Salut Carbonell
Salut Carbonell
09.05.2022  ·  16:23

A vora 70 comentaris per repetir una i mil vegades la incompetència dels actuals polítics que gestionen les engrunes que deixen caure els de Madrit burlant-se de més de la meitat de la població de Catalunya.
Doncs jo penso igual quel Sr. Antoni Malet (23.16). El sol objectiu actual dels uns (el Gobierno) i del altres (el Govern) és normalitzar la situació…… i hi arribaran. Caldria sortir al carrer un mig millor de persones com fèiem abans . Però qui convocarà aquestes mogudes quan la gestoria que tenim a la Ciutadella té com objectiu normalitzar la situació i per tant portarà a judici el que s’atreveixi a fer quelcom de tant revolucionari com és exercir el dret de protestar??

Enric Roca
Enric Roca
09.05.2022  ·  19:14

Potser sí i potser no.De fet Von der Leyen sap ben bè qué Aragonés ès una mena de gestor colonial nadiu,orfe per tant de qualsevol perfil propi i qué sí ès permet de tindre gestos “Independents” devant el Rey de España ès perqué la metrópoli els i permet per alló del folclore nadiu de la reserva.Sap qué el veritable cap de la Minoría Nacional Catalana ès el President Puigdemont….i tambè qué el Principat NO ès Lughansk i Donetsk i la seva resposta al NO de Ucraina a un referéndum pactat (La soluçió per aturar al nou Hitler Putin) INDEPENDENCIA.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
09.05.2022  ·  19:38

Vicent, crec que vas errat. Primer fas una descripció d’allò que és la diplomàcia i després dones com a bo el fet de no acudir a una cita `política. No Vicent no, el què ha de fer un home d’estat és plantar cara als rivals polítics i dir-los tot allò que no volen sentir. El president Aragonès no ho va fer i, la foto reflectí amb tota claredat les deficiències del president català.
Dit amb més precisió. tant Sànchez com Von der Leyen haurien d’haver escoltat les crítiques més que justificades del president Aragonès. A Sànchez li hauria d’haver fet fet una reflexió prou dura i titllar-lo d’espia ben matusser i que condiciona una mena de traïció abjecta. A la senyora Von der Leyen li hauria de fer-li veure la classe de polítics espanyols amb qui El govern de Catalunya s’ha d’enfrontar. I, tot això sent-hi presents tots tres, i més que n’hi haguessin. Això és tractar els afers polítics amb diplomàcia, i no escapolir-se de la realitat, com no ho hagueren fet Adenauer, ni De Gaule, ni Roosevelt ni, tampoc Pujol, ja veus tu!! La diplomàcia, si vols tu, és sibil·lina i comporta certa hipocresia, però l’educació tant verbal com gestual és inherent en ella. No, el president Aragonès no s’hauria d’haver comportat com un “xava”.

Carles Viñals
Carles Viñals
09.05.2022  ·  19:49

Sr.Partal, benvolguts comentaristes: La sola enumeració de la quantitat de “grans oportunitats perdudes”, suposaría una feina titànica a càrrec d’un nombrós equip de cercadors a l’hemeroteca, i no cabria en mitja dotzena dels darrers llistins telefónics de BCN i Àrea Metropolitana. Perdre oportunitats és l’esport nacional català i, si fos disciplina olímpica no baixaríem del podi.

Qui desaprofita una oportunitat comet un error, i tothom en cometem. Qui en desaprofita moltes, no és digne del càrrec que ocupa. Però qui les perd totes és perquè NO VOL GUANYAR, com no sembla voler guanyar una societat incapaç de triar una altra mena de dirigents. No penseu doncs que siguin millors aquells que els voten, una vegada i una altra.

Quan al poble que ho suportem entre planys i gemecs, sense convertir un 11 de setembre en “l’altre juny” dels “Segadors”, empaitant l’Aragonés i, amb ell, tots els “Comptes de Santa Coloma” que ens han caigut en sort, és un poble tan rendit, vençut i resignat com els polítics que blasma i seguirà probablement blasmant “in aeternum.” Ho sento, amics; ho sento, Berta Carulla: ja no suporto l’autoengany ni la mentida.

Jordi Martí
Jordi Martí
09.05.2022  ·  21:37

Què vols que marqui, Vicent? No hi ha ni perfil, ni frontal, ni nivell, ni calibre. No hi ha res, res de res!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes