Què passarà amb la immunitat de Junqueras quan sigui eurodiputat?

  • VilaWeb ha consultat a diversos experts en dret les opcions de Junqueras de tenir immunitat com a eurodiputat, que podria implicar el seu alliberament

VilaWeb
Roger Graells Font
28.03.2019 - 21:50
Actualització: 29.03.2019 - 11:25

Oriol Junqueras, president d’ERC i candidat a les eleccions espanyoles i europees, pot obtenir la immunitat que preveu el Parlament Europeu com a eurodiputat. D’ençà que va anunciar-se el setembre passat la candidatura de Junqueras, empresonat des del 2 de novembre del 2017 i jutjat al Tribunal Suprem espanyol, aquesta possibilitat és ben viva. L’anunci de Carles Puigdemont de concórrer també a les europees va obrir la capsa de la immunitat i va desfermar un debat jurídic sobre si aquesta s’obté quan s’és eurodiputat electe o quan es jura la constitució espanyola davant la Junta Electoral a Madrid.

Si bé els dos principals dirigents de l’independentisme es troben en situacions processals diferents, la qüestió de la immunitat europea els afecta de la mateixa manera. Aquesta prerrogativa dels eurodiputats evita que puguin ser detinguts durant l’exercici del seu mandat, llevat de casos de delictes flagrants. En vista d’aquesta situació, sorgeixen diverses preguntes: Puigdemont podrà tenir immunitat i no ser detingut si torna a l’estat espanyol? Cal jurar la constitució a Madrid, o quan sigui eurodiputat electe ja gaudirà d’aquesta prerrogativa? Si és així, com argumenten els advocats del president a l’exili, Espanya haurà d’alliberar Junqueras perquè tindrà immunitat i ha de poder exercir el càrrec? Junqueras pot recórrer contra la presó provisional de manera urgent al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), a Luxemburg? El TJUE pot ordenar l’alliberament de Junqueras? Què en pot dir de tot plegat el Parlament Europeu?

Hi ha molts interrogats sobre aquest litigi que pot posar, una altra vegada, la justícia i l’estat espanyols davant el mirall europeu. VilaWeb ha formulat aquestes preguntes a diversos experts en dret per mirar d’esclarir les opcions que pot tenir Junqueras d’esdevenir eurodiputat a tots els efectes i gaudir de la immunitat, cosa que podria implicar-ne l’alliberament provisional.

‘L’estat tindria un bon maldecap’

El coordinador de la defensa dels exiliats, Gonzalo Boye, sosté que Junqueras tindria immunitat igual que Puigdemont, quan fossin eurodiputats electes. ‘Espanya només comunica els resultats de les eleccions al Parlament Europeu. Jurar la constitució espanyola i més tràmits són un peatge contrari a la normativa europea’, diu. Boye es posa ell mateix d’exemple: ‘Si jo fos elegit eurodiputat a Espanya, no podria jurar la constitució perquè m’ho impedeix el passaport alemany. Cometria un delicte. És absurd, ha de prevaler la normativa europea i no poden posar-s’hi peatges.’

Boye també esmenta dos precedents. El de José María Ruiz Mateos el 1989 i el d’un eurodiputat del PP que el 2014 va recollir l’acta a la Junta Electoral a Madrid per mitjà d’un procurador. Sosté que el Suprem haurà d’adreçar al Parlament Europeu un suplicatori per a retirar la immunitat a Junqueras i poder continuar-lo jutjant. Diu que això implicaria un vot de l’eurocambra, però que mentrestant haurien de concedir-li la llibertat provisional. ‘Poden confiar que hi hagi una majoria de dretes, però potser s’enduen alguna sorpresa’, diu sorneguerament.

El catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo creu que Junqueras podria demanar la llibertat al Suprem i que, en cas de denegar-la-hi, podria presentar un recurs al TJUE. ‘Òbviament tindria totes les prerrogatives com a eurodiputat i podria sol·licitar de prendre possessió de l’acta. L’estat tindria un bon maldecap’, explica. Adverteix que Junqueras tindria immunitat mentre el Suprem no dictés cap sentència, cosa que podria arribar a l’estiu o a la tardor.

El catedràtic de dret penal de la Universitat de València Antoni Llabrés considera que la immunitat que tindrà Junqueras com a eurodiputat electe quan es proclamin els resultats. Dóna importància al fet que el jutge Pablo Llarena va suspendre Junqueras com a càrrec públic amb l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal i va comunicar a la mesa del Parlament de Catalunya la seva suspensió com a diputat. ‘Es pot entendre que el processat per rebel·lió que es troba en presó preventiva queda suspès de qualsevol càrrec públic que ocupi automàticament per imperi de la llei en el moment en què es dicta la interlocutòria de processament i de qualsevol que pugui ocupar en el futur mentre duri aquesta situació. Això afecta Junqueras tant per a la seva candidatura al congrés espanyol com per al Parlament Europeu. És molt probable que la justícia espanyola entengui que en el mateix moment que accedeix a la seva condició de diputat a Madrid o a Estrasburg, queda ipso facto suspès de les seves funcions’, explica.

Per la seva banda, Royo creu que aquesta suspensió dictada per Llarena no té efecte com a diputat de l’eurocambra. Efectivament, la interlocutòria de Llarena es dirigia a la mesa del parlament i comunicava la suspensió ‘en les funcions i càrrecs públics que desenvolupaven’. A partir d’aquí el debat que s’obre és fins a quin punt conserva les prerrogatives un parlamentari suspès en les seves funcions, per exemple a efectes d’haver de demanar suplicatori al Parlament Europeu per a poder ser jutjat.

L’elecció de Junqueras i Puigdemont implicarà, amb força seguretat, un problema per a la justícia espanyola. Si acaben essent necessaris pronunciaments del Parlament Europeu i del TJUE per a dirimir si tenen immunitat o no, l’estat espanyol tornarà a veure com Europa li posa un mirall davant. Fins ara, la imatge que hi ha vist reflectida no li ha agradat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any