Què passarà amb les nostres dades quan comprem un bitllet d’avió?

  • El parlament europeu insta les companyies aèries a facilitar les dades dels seus passatgers si així ho requereix un dels 28 estats de la UE

VilaWeb
Redacció
15.04.2016 - 22:00

El Parlament europeu va aprovar dijous la directiva sobre l’intercanvi de dades del registre de viatgers. A partir d’ara les companyies aèries i les agències de viatges hauran de facilitar les dades dels seus passatgers si així ho requereix algun dels 28 estats de la UE. Els atemptats terroristes a Paris i Brussel·les han accelerat l’aprovació d’aquesta mesura després d’anys de debat a l’Eurocambra.

Qui gestionarà aquesta base de dades?
Els estats membres hauran de crear una unitat d’informació sobre passatgers. Aquestes unitats s’encarregaran de recollir les dades, transferir-les a les autoritats competents i intercanviar-les amb les unitats d’informació d’altres països de la UE i l’Europol.
La directiva diu que la transferència i intercanvi de dades es farà ‘cas per cas’ i només per la prevenció, detecció, investigació i enjudiciament de delictes de terrorisme, pertinença a una organització delictiva, tràfic de persones, explotació sexual de nens i pornografia infantil, narcotràfic, tràfic d’armes, corrupció, frau, blanqueig de capital, homicidi, violació i segrest.

Quines dades inclou el PNR?
El PNR és tota la informació que es pot trobar amb el número de reserva de vol, inclou almenys: nom i cognoms, itinerari i contacte, però també pot incloure l’edat, la forma de pagament, el número de targeta de crèdit o altres serveis demanats a la companyia aèria.
Les dades es podran emmagatzemar durant cinc anys. Ara bé, a partir dels sis mesos no es podran consultar les dades que permeten identificar directament una persona, com el nom, la direcció o les dades de contacte i pagament, a excepció de casos molt concrets.
La directiva contempla que no es pugui compartir l’origen racial o ètnic, les opinions polítiques, creences religioses o filosòfiques, la pertinença a un sindicat, tampoc dades sobre salut, vida sexual o orientació sexual.

Quins vols afectarà?
S’aplicarà als vols extracomunitaris i es podrà aplicar als intercomunitaris si es notifica prèviament a la Comissió europea. Cal tenir en compte que les dades dels passatgers europeus que viatjaven a Estats Units, Canadà i Austràlia, ja es compartien amb aquests estats.

Quan s’aplicarà?
La proposta ha estat aprovada al parlament europeu i serà adoptada formalment al Consell europeu. Un cop la mesura hagi estat publicada al diari oficial de la UE, els estats tindran fins a dos anys per canviar la seva legislació. L’Estat espanyol ja va adaptar la legislació a aquesta nova mesura, ho va fer a través de la llei de Seguretat Ciutadana que va entrar en vigor aquest juliol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any