Què és i què defensa el Moviment 1 d’Octubre?

  • Aquest partit, registrat fa uns dies, afirma voler ser un espai de trobada de dirigents cansats de la dinàmica partidista i propugna la unitat institucional de l'independentisme

VilaWeb
Roger Graells Font
24.05.2018 - 22:00
Actualització: 25.05.2018 - 02:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Abans-d’ahir es va saber que s’havia registrat al Ministeri d’Interior espanyol un nou partit polític, Moviment 1 d’Octubre. En són impulsors l’advocat Jordi Ferrés i l’ex-director de l’Escola d’Administració Pública Agustí Colomines, que consten com a president i secretari del partit, respectivament. L’objectiu que tenen és de traslladar la unitat independentista del carrer a les institucions i al parlament.

Algunes veus han criticat l’apropiació del primer d’octubre que ha fet aquest moviment, però ells responen que l’esperit pretén ser transversal, no pas lligat a l’entorn de Puigdemont ni del PDECat. Fonts pròximes al moviment consultades per VilaWeb diuen que no pretenen fusionar els partits independentistes, sinó que el Moviment 1 d’Octubre vol ser un espai de trobada dels dirigents farts de les lluites internes dels partits i intrapartidistes. A més, volen que no hi hagi jerarquies i que sigui un moviment que tingui la independència com a horitzó. En aquest sentit, fugen de la visió de curt termini pensant en les eleccions municipals del maig de l’any vinent.

Reflectits en Macron
El periodista Francesc-Marc Álvaro ha reflexionat sobre la possibilitat que acabi sorgint un Partit Nacionalista Escocès (SNP) a la catalana. És a dir, un partit que agrupi l’independentisme sota un mateix paraigua i que sigui capaç de guanyar totes les eleccions consecutivament. Els impulsors del Moviment 1 d’Octubre defugen, en part, la comparació amb l’SNP i es veuen més reflectits en la República en Marxa d’Emmanuel Macron. Un espai on puguin trobar-se dirigents de tots els partits amb l’objectiu comú d’assolir la independència.

Els impulsors insisteixen que cal cohesionar l’independentisme, són crítics amb els debats sobre l’hegemonia –que consideren de vella política– i creuen que la unitat d’acció és determinant per a arribar a la independència. Per tot plegat, defensen el trencament de la dinàmica partidista que entenen que ara mateix condiciona la política catalana, especialment al parlament.

Malgrat la coincidència del registre del nou partit amb la investidura de Quim Torra, neguen que es tracti de cap moviment destinat a una possible repetició electoral. Afirmen que fa mesos que hi treballen i que no pretenien de fer públic el registre del partit. De fet, ara per ara no preveuen de fer cap acció ni presentació pública.

Així doncs, segons els impulsors el Moviment 1 d’Octubre és una proposta en estat d’hibernació. Un instrument deslligat de qualsevol persona o partit, al servei de la gent que s’afarti del partidisme i que decideixi de fer un pas endavant i confluir en una mateixa agrupació que tingui la independència com a objectiu fonamental. Tot i això, aquest projecte ha generat expectatives i arriba en un moment d’efervescència dins de l’independentisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes