Què és el passaport immunològic per al desconfinament i com funcionarà?

  • L'informe elaborat per Oriol Mitjà i que detalla el pla de desconfinament inclou aquesta eina de control de la població com a mesura per a aïllar la Covid-19

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
20.04.2020 - 20:00
Actualització: 22.04.2020 - 16:15

El grup de treball que encapçala el doctor Oriol Mitjà té enllestit l’informe amb les recomanacions al govern per al desconfinament gradual de Catalunya durant la crisi sanitària actual. Entre les eines per a augmentar la capacitat de control, aconseguir d’aïllar la malaltia i permetre de tornar gradualment a la vida pública, el document inclou un certificat digital vinculat al Carnet de Vacunació, és a dir, un passaport d’immunitat que inclourà l’estat immunològic de cada persona i, segons el qual, tindrà una mobilitat més àmplia o més reduïda.

Tot plegat s’explica en l’informe definitiu elaborat per Mitjà i el seu equip: ‘Eines i estratègies per al desconfinament de Catalunya. Document de treball: posicionaments i recomanacions’. L’informe és pendent d’aprovació pel govern. VilaWeb hi ha pogut accedir i saber amb detall com funcionarà aquest passaport, que podria ser de paper o digital (aplicació mòbil). Abans d’arribar a aquest punt, cal que el govern hagi comprat 1,5 milions de proves d’infecció (PCR) i uns 6 milions de proves serològiques, tal com demana l’informe. Amb les PCR es pot saber si algú té el virus, mentre que amb les proves serològiques es poden detectar els anticossos positius (IgG) i saber qui s’ha fet immune a la malaltia. Actualment es calcula que només un 15% de la població és immune a la Covid-19, de manera que el gruix dels ciutadans de Catalunya encara és susceptible de ser infectats o transmetre la malaltia.

Una vegada hi hagi el material de detecció, es començarien a fer proves a gran escala, tot prioritzant la població de risc i essencial, és a dir, sanitaris, usuaris de residències, treballadors de cara al públic i més treballadors essencials. Després s’ampliaria a professions que poden actuar com a vectors de contagi: el document posa d’exemple assistents de la llar o mainaderes. Llavors caldria desenvolupar un pla logístic per a disposar del màxim nombre de punts per a fer proves en CAP, hospitals, farmàcies i mútues privades. La PCR s’hauria de fer una vegada el mes, i les serològiques, cada quatre mesos.

Tots aquests resultats s’abocarien en l’anomenat certificat digital o passaport immunitari, que hauria de ser personal, privat i transportable. Cadascú tindria un estatus o altre segons el resultat de les proves: l’estatus vermell seria per a aquells a qui la prova PCR hagués sortit positiva o haguessin tingut un contacte directe recent –aquest rastreig funcionaria amb una aplicació mòbil–; l’estatus groc, si té una PCR negativa de fa menys de trenta dies i no té contactes ni símptomes; i estatus verd si té anticossos (IgG) contra el coronavirus i una PCR negativa.

Fragment de l’informe ’Eines i estratègies per al desconfinament de Catalunya. Document de treball: posicionaments i recomanacions’.

Per cada un dels estatus del passaport, l’informe preveu un procediment com a mesura de control i aïllament de la malaltia. Aquell qui tingui estatus vermell, haurà d’aïllar-se catorze dies o fins que pugui tornar-se a fer la PCR i li surti negativa. Si l’estatus és groc, podrà mantenir la interacció social i treballar amb precaucions. En cas de formar part de la població de risc –sanitaris, residències, treballadors essencials i treballadors de cara al públic–, la PCR es repetirà cada trenta dies. Finalment, els qui tinguin estatus verd al passaport, no tindran cap restricció en l’àmbit social i laboral i només caldrà que reconfirmin la immunitat cada sis mesos.

Què permetria aquest passaport?

Aquest passaport permetria de desenvolupar amb seguretat alguns dels cinc passos del desconfinament. Asseguraria un retorn segur als llocs de feina i la recuperació de les interaccions socials. Per això caldria que els equipaments i les empreses es dotessin de lectors de passaport d’immunitat (codi QR). L’informe esmenta llocs com ara hospitals, residències, edificis públics, empreses, transports, escoles, universitats, restaurants, sales de concerts, gimnasos o llocs turístics, però no especifica com s’hauria d’utilitzar.

L’informe també indica que aquesta mesura, que inclourà informació personal de la ciutadania, s’hauria de desenvolupar garantint els drets reconeguts a Europa en ús de dades personals. Per això també recomana que es tingui en compte la tecnologia Blockchain, que pot oferir avantatges quant a seguretat i privadesa. I afegeix que és una mesura que té un caràcter urgent i extraordinari i, per tant, que hauria de desaparèixer quan ja hagi satisfet l’objectiu sanitari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any