Puigdemont i Junqueras preparen la resposta a l’ultimàtum de Montoro

  • L'impacte de l'exigència del govern espanyol pot ser de més de mil milions d'euros

VilaWeb
Redacció
07.04.2016 - 11:21
Actualització: 07.04.2016 - 12:26

ÚLTIMA HORA: Junqueras respon a Montoro: ‘No farem cap més retallada’

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, es reuneixen avui al matí al parlament per parlar de la carta que el ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, va enviar al govern per demanar que efectuï la retenció de crèdit necessària per complir el dèficit del 2015. Posteriorment, Junqueras compareixerà en conferència de premsa per explicar els detalls de la trobada amb Puigdemont i la posició del govern al respecte. Junqueras va rebre ahir una carta de Montoro que donava a l’executiu quinze dies per a fer aquesta retenció de crèdit, i apel·lava a les ‘mesures coercitives’ de la llei d’estabilitat pressupostària en cas d’incompliment.

L’ultimàtum Montoro costaria més de mil milions
El secretari d’economia de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès,  ha dit aquest matí a Catalunya Radio que el cost del compliment de dèficit exigit per Montoro podria pujar entre mil i dos mil milions d’euros. Aragonès ho ha explicat així: ‘La quantitat seria equivalent a tancar les presons de Catalunya durant un any, tota l’administració de justícia i tres dels principals hospitals de Catalunya.  No té cap mena de sentit. La mateixa Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal l’hi va dir al Ministre Montoro que s’està carregant a les comunitats autònomes un pes que no poden assumir’

El País Valencià, les Illes i la majoria de comunitats autònomes també han rebut la mateixa demanada de Montoro. Aragonès ha insistit en que la mesura no només afecta Catalunya i que requereix una solució política i no de comptabilitat: ‘La solució haurà de ser compartida entre tots, passa per flexibilitzar els objectius de dèficit i complir en primer lloc el model de finançament del 2009. Les estimacions de recaptació que pertoquen a la Generalitat, que vénen del model de finançament, han estat sistemàticament calculades a la baixa. 1.400 milions el 2014 de menys, l’any 2015 entre 1.060 i 1.090 milions, i l’any 2016 creiem que ens podem trobar amb una xifra semblant. Per tant, és el govern espanyol qui incompleix les seves pròpies lleis.’

La carta del ministeri d’Hisenda amenaça amb les ‘mesures coercitives’ de la llei d’estabilitat pressupostària en cas d’incompliment de dèficit, tenint en compte que, segons les seves dades, Catalunya va tancar l’any passat amb un dèficit del 2,7%, lluny del 0,7% imposat per l’estat espanyol.

Montoro corregeix la dada del dèficit
Montoro ha comparegut avui i ha anunciat que remetria a Brussel·les una revisió a la baixa de la xifra de dèficit del 2015 del conjunt de les administracions que va oferir divendres passat (5,16%) per situar-la al 5%. El motiu, segons ha explicat, és una modificació que Eurostat aplica a tots els estats membres de la UE i que afecta el còmput de les conseqüències pressupostàries derivades de l’ús de l’espai radioelèctric que els estats membres han fet en el període 2010-2015. Implica que l’estat redueix el seu dèficit públic en 1.600 milions que es corresponen a l’aplicació de l’últim any de les concessions.

D’aquesta manera, Hisenda conclou que el dèficit al tancament del 2015 seria per al total d’administracions públiques del 5% sense ajuda financera i el 5,08% amb ajuda financera. Hisenda atribueix aquesta rebaixa a l’administració central, que hauria tancat l’exercici 2015 en un 2,53% de dèficit (havia anunciat un 2,7 i l’objectiu era 2,9%). Les comunitats autònomes es queden amb un dèficit de l’1,66% i les corporacions locals mantenen el 0,44%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any