El president Carles Puigdemont i els consellers Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsantí s’han presentat avui al matí a una comissaria belga en presència dels seus advocats, segons que ha informat Gilles Dejemeppe, portaveu de la fiscalia de Brussel·les, en una compareixença de premsa avui a migdia. Aquesta mateixa tarda declararan davant d’un jutge belga que haurà de decidir abans de demà a les 9.17 (vint-i-quatre hores després d’haver-se presentat avui a la comissaria) quina decisió pren en relació al president i als consellers: si n’ordena la detenció, si els deixa en llibertat o si els deixa en llibertat amb condicions.

Fonts pròximes al president Puigdemont indiquen que no hi ha hagut pas cap detenció, com havien vingut dient mitjans de comunicació espanyols, sinó que s’han posat a disposició de les autoritats belgues, ‘amb la voluntat de no eludir l’acció de la justícia sinó simplement defensar-se en un procés just i imparcial’.

L’advocat dels consellers Serret i Comín, Gonzalo Boyé, ha piulat immediatament després de la compareixença del fiscal, que ’s’han presentat voluntàriament a les autoritats belgues perquè ‘mai no hi ha hagut la intenció d’eludir l’acció de la justícia; només s’ha mira de poder defensar-e allà on els garanteixin els seus drets fonamentals com es demostra dia a dia; s’ha complert el primer tràmit del procediment i ara és quan comença la batalla jurídica que ajudarà tots els investigats. Ens personem voluntàriament a l’Audiència espanyola i, ara, davant de les autoritats belgues. No hi ha por a la justícia, sinó a la injustícia.’

Correspondrà a la justícia belga, doncs, d’examinar el cas i determinar si hi ha motius per a l’extradició. L’advocat flamenc expert en drets humans que defensa el president Puigdemont, Paul Bekaert, Bekaert explicava aquesta setmana a la televisió belga VRT que impugnaria qualsevol petició d’extradició amb l’argument que les penes de presó són desproporcionades. El jutge belga que es faci càrrec del cas haurà de decidir si Puigdemont i els quatre consellers del govern incorrerien en un risc de tracte inhumà o degradant en cas que fossin empresonats a l’estat espanyol.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.