Carles Puigdemont

El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, ha dit en una entrevista a RAC1 que en cas de recollir l’acta d’eurodiputat tornarà a Catalunya. Això seria possible, perquè  la condició d’eurodiputat dóna immunitat parlamentària a tot el territori de la Unió Europea. ‘La immunitat s’activa quan ets elegit, a partir del moment que el govern espanyol comunica el resultat de les eleccions’, ha dit.

Puigdemont ha afegit que, una vegada es té la immunitat, s’obre un termini per a ‘perfeccionar l’acta’ amb uns requisits que, segons que ha dit, ell pensa complir. ‘Aleshores el Parlament Europeu ha de ratificar la immunitat’, ha dit.

També ha parlat sobre les dificultats que l’estat espanyol pugui posar a l’hora de recollir l’acta d’eurodiputat, car l’article 224.2 de la llei del règim electoral espanyol diu que per a recollir-la els candidats han de ‘jurar o prometre l’acatament a la constitució [espanyola] davant la Junta Electoral’ espanyola en un termini de cinc dies des de la proclamació dels resultats. Però segons Puigdemont això no implica necessàriament anar físicament a Madrid. ‘El Parlament Europeu només obliga els estats membres a comunicar quins diputats han estat elegits. I si la normativa diu que s’ha d’assumir l’acta davant la Junta Electoral, això no vol dir en persona’, ha dit.

Puigdemont s’ha reivindicat com a ‘ciutadà lliure de la Unió Europea’ i ha recordat que té tots els drets polítics. ‘Si un estat membre prohibeix de ser candidat a un ciutadà viola totes les normes de la democràcia. L’estat espanyol no sabria on agafar-se’, ha avisat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb