El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat avui a migdia en una conferència de premsa que el govern cercaria la mediació internacional per restablir la normalitat institucional arran de les vulneracions de drets fonamentals que es van produir ahir. El moment aconsella mediació i la mediació ha de ser internacional perquè sigui eficaç. Puigdemont, però, demana una mediació ‘sense condicions’ i insta el govern espanyol a acceptar-la.

En aquest sentit, reconeix que la Unió Europea no es pot fer càrrec d’aquest paper formalment però demana que l’apadrini: ‘Creiem que [la UE] no pot continuar mirant cap a un altre costat perquè no és un afer domèstic sinó europeu’. Puigdemont ha apuntat que algun govern regional europeu s’havia ofert voluntari per a exercir el paper de mediador.

Quant a la violència policíaca d’ahir, que va deixar un balanç de 893 ferits arreu de Catalunya, el president de la Generalitat ha anunciat que el govern promouria una comissió especial perquè investigués la violació de drets fonamentals de centenars de ciutadans. La comissió estarà integrada per experts independents i els serveis legals de la Generalitat.

En aquesta línia, la Generalitat es personarà com a acusació particular i esgotarà totes les vies legals perquè els responsables assumeixen les conseqüències de la violència policíaca d’ahir: ‘Emprendrem totes les accions legals per depurar les responsabilitats dels agents, els comandaments i els responsables polítics.’ Puigdemont ha assenyalat que la jornada de violència gratuïta d’ahir ‘no es podia tornar a repetir i no podia quedar impune.’

Preguntat per la capacitat de resposta del govern espanyol, Puigdemont ha assegurat que el govern no menystenia la força de l’estat espanyol però ha demanat que tampoc no es menystingués ‘la força del poble de Catalunya per aconseguir els objectius que proposa.’

El president també ha anunciat que el govern exigia la retirada dels cossos de la policia espanyola desplegats a Catalunya i que els denunciaria per usurpació de funcions davant d’institucions internacionals.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb