Puigdemont al·lega indefensió arran de la negativa del Tribunal de Comptes d’ampliar el termini per a pagar els avals

  • L'escrit qüestiona la delegada instructora, de qui diu que ha estat triada pel sistema de designació lliure

VilaWeb
Europa Press
21.07.2021 - 15:14
Actualització: 21.07.2021 - 16:58

El president Carles Puigdemont ha recorregut contra la decisió del Tribunal de Comptes espanyol de no ampliar el termini fixat per avui als trenta-quatre ex-alts càrrecs de la Generalitat que hauran d’abonar la fiança de 5,4 milions d’euros que els reclama. Li sol·licita que reconsideri la seva postura i ampliï el termini per al lliurament de les quantitats.

El recurs s’ha presentat independentment que conseller d’Economia, Jaume Giró, hagi dit que la Generalitat recorreria finalment a l’Institut Català de Finances (ICF) per a cobrir les fiances.

La defensa de Puigdemont diu a l’escrit, a què ha tingut accés Europa Press, que no aconsegueix d’entendre que els quinze dies donats per a pagar les fiances es considerin un termini raonable i suficient per a dipositar la quantitat exigida directament a Puigdemont, que és de 2.085.507,80 €.

“Arran de l’absència total i absoluta d’argumentació que pugui aclarir a aquesta part els motius que han portat a la denegació de la sol·licitud d’ampliació del termini atorgat, no queda sinó entendre que som davant una resolució immotivada i desproporcionada i, sens dubte, causant d’indefensió”, diu l’escrit de l’advocat Gonzalo Boye.

Denuncien que s’ha vulnerat la tutela judicial efectiva, el dret de defensa, el dret d’un procés contradictori, la presumpció d’innocència i el principi d’igualtat d’armes. L’advocat diu que s’ha privat a Puigdemont del dret de defensa durant tota la instrucció de la causa, mentre es feien diligències que no podia conèixer, i que s’actuava com si s’hagués dictat un secret de les actuacions.

A més, l’escrit qüestiona la delegada instructora, de qui diu que ha estat triada pel sistema de designació lliure, cosa que és “palmàriament incompatible” amb el dret a un tribunal independent i imparcial.

“En aquestes condicions, el fet d’ocupar un lloc de treball proveït pel sistema de designació lliure és incompatible, des del punt de vista de la independència jurisdiccional, amb la instrucció d’unes actuacions prèvies integrades en el procediment d’enjudiciament comptable, cosa que vulnera el dret de tutela judicial efectiva sense indefensió, de jutge ordinari predeterminat per la llei, i d’un procés amb totes les garanties”, insisteix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any