El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat el pagament de 7,3 milions d’euros a vint-i-dos ajuntaments afectats per la gota freda, que va afectar les comarques de la Vega Baixa, La Costera i la Vall d’Albaida entre l’11 i el 14 de setembre. Amb aquestes ajudes, la Generalitat assumeix les despeses extraordinàries que les corporacions locals van haver d’assumir durant l’episodi de pluges torrencials en les tasques d’auxili i rescat. També abonarà els imports derivats de la posada en marxa de les oficines tècniques que es van obrir per a atendre les reclamacions de les persones físiques i jurídiques que van patir danys en els seus habitatges, béns o explotacions industrials o agropecuàries.

Els ajuntaments beneficiats per aquesta resolució han estat Crevillent, Santa Pola, Almoradí, Benferri, Benijòfar, Bigastre, Dolores, Formentera del Segura, Guardamar del Segura, Xacarella, Los Montesinos, Oriola, el Pilar de la Foradada, Rafal, Redovà, Rojals, Sant Fulgenci, Moixent, Agullent, Ontinyent, Alcosser de Planes i Alfafara.

Puig ho ha anunciat després de reunir-se amb els comissionats per a la coordinació de les actuacions relacionades amb el Pla Vega Renhace, el projecte que impulsa la Generalitat per a regenerar la comarca de la Vega Baixa després del temporal.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha recordat que, a partir d’ara, els ajuntaments tenen de termini fins al 26 de febrer per a justificar davant l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències la totalitat de les despeses realitzades fins al 100 per cent de l’aportació efectuada. També han d’incloure la relació completa que especifiqui les actuacions que van provocar els costos per als quals es va sol·licitar l’ajuda.

Bravo, a més, ha destacat ‘la celeritat amb la qual s’han dut a terme els corresponents procediments administratius que són necessaris a l’hora d’administrar diners públics’, ja que ‘entre les bestretes que ja s’han abonat i aquestes ajudes, els ajuntaments afectats estan rebent els fons en poc més de dos mesos’.

Ximo Puig ha explicat que, a més d’aquestes ajudes per a fer front a contingències conjunturals, el pla Renhace vol avançar en ‘un projecte de regeneració, de rehabilitació i, sobretot, de futur’ per a la comarca amb la suma de les administracions públiques i la societat civil. El pla pivota sobre ‘qüestions estructurals, fonamentals perquè hi haja un desenvolupament harmònic i sostenible, que genere estabilitat, riquesa i prosperitat als ciutadans i ciutadanes de la Vega Baixa’, ha assenyalat.

La Generalitat comptarà en aquest pla amb l’assessorament de Jorge Olcina, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant, comissionat per a la coordinació en els àmbits científic i tècnic, i amb Antonio Alonso, empresari del municipi d’Almoradí, per a la interlocució i intermediació entre l’àmbit tècnic i els agents socials. Els comissionats s’encarregaran d’organitzar actuacions del Pla Vega Renhace i de promoure la cooperació entre les administracions i la societat civil per a assenyalar les necessitats de la comarca amb l’objectiu de potenciar el desenvolupament socioeconòmic de la zona.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.