El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha fet este dijous balanç del primer any del nou Consell i ha assegurat que “amb totes les insuficiències i autocrítica” que puga fer-se “estem més a prop que fa un any del renaixement del poble valencià”.

Així s’ha pronunciat Puig a la sessió de control al ‘president’ en les Corts davant de la pregunta del portaveu de Compromís, Fran Ferri, sobre la seua valoració del compliment de l’Acord del Botànic un any després de la seua signatura.

Sobre esta qüestió, ha destacat que els signants d’este pacte van entendre el missatge de la ciutadania, que volia “polítics humils, honrats”, i ha destacat el valor d’un acord al qual es va arribar “des de la diversitat”.

Segons ha dit, l’acció del Consell sorgit del Botànic s’ha basat en els principis d'”estabilitat i honradesa”, que no són “revolucionaris” però sí han permès que hi haja un escenari positiu per al creixement econòmic. En este sentit, ha destacat que estes “previsions nefastes” de la incidència d’un tripartit en l’economia no s’han complit perquè el PIB ha crescut, les afiliacions també i l’atur ha baixat.

Puig ha assegurat que del que se sent més orgullós és que “ha baixat el risc de pobresa en gairebé dos punts” i en el cas de la pobresa en carència severa, en gairebé cinc punts, xifres que tot i això encara estan lluny dels objectius, pel que ha negat qualsevol indici de triomfalisme.

També ha recordat que el nou Consell s’enfronta amb “dos greus hipoteques”, la reputacional, que “afecta molt l’economia i el prestigi a Europa”, amb el Banc Europeu d’Inversions preguntant “on estan els col·legis” que se n’anaven a construir amb les seues ajudes, així com la hipoteca del deute de 41.000 milions “i el conjunt de mines” deixades per l’anterior executiu del PP, el procés de desactivació de les quals “no ha acabat”.

‘Deute moral’ amb les víctimes del metro
En tot cas, ha indicat que a l’últim any s’ha treballat per a aconseguir “un nou temps de reparació, de reconstrucció i renaixement”, recuperant drets o avançant en els camps de l’economia i la cultura. A més, Puig ha confessat que una de les accions de les quals se sent més “orgullós” és del “reconeixement del deute moral que tenia el govern valencià amb les víctimes del metro”.

Ferri, per part seua, ha destacat que l’Acord del Botànic ha suposat que hi haja persones “que comencen a viure millor” perquè abans “es governava per a (Bernie) Ecclestone i per a comprar empreses” com Valmor, respecte al que “alguna cosa hauran de dir (Isabel) Bonig i (María José) Català”, es governava “per als Cotino” i, en definitiva “per als poderosos”.

Ha celebrat que ara “governar a la valenciana s’ha convertit en un referent a tot l’Estat” i ha apostat per “anar més enllà de l’Acord del Botànic” i que a Madrid es conforme “un govern com el d’ací”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.