PSOE i Unides Podem han arribat a un acord sobre el pressupost espanyol per al 2022 i la llei d’habitatge. La llei d’habitatge i la regulació del preu dels lloguers era un dels principals esculls per a l’acord del pressupost entre els socis de coalició. En els últims dies, membres del Consell de Ministres d’Unides Podem havien remarcat que encara hi havia distàncies amb el PSOE per poder presentar el pressupost. És el que va explicar ahir la vice-presidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que va dir que un bloc d’aspectes —”molt importants per al país”— que encara no estava resolt.

La formació lila insistia a vincular la llei d’habitatge amb l’acord de pressupost i insistia a posar limitacions als preus del lloguer en zones tensades, una mesura que els socialistes han estat rebutjant l’últim any. De fet, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, va opinar la setmana passada que és una mesura que no ha donat resultat a altres llocs on s’ha aplicat. Un altre element que Unides Podem exigia és establir un mínim del 15% de l’Impost de societats per a les grans corporacions. La vice-presidenta primera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va obrir la porta a la mesura, ja que confia que s’aprovi a escala internacional la reunió del G20 que tindrà lloc en les pròximes setmanes.

Limitació als preus de lloguer

La llei estatal d’habitatge pactada entre el PSOE i Unides Podem inclourà la regulació de preus dels lloguers per abaixar-los basant-se en l’índex de referència per a tots els contractes en zones de mercat tensat. Fonts de la formació lila han informat de les principals línies de l’acord assolit i expliquen que la norma considerarà gran propietari a partir de 10 habitatges. Per als grans tenidors també hi haurà una retirada de privilegis fiscals. Pel que fa als petits propietaris, el text fixarà la congelació de preus i donarà incentius fiscals per reduir el preu dels lloguers. D’altra banda, la llei també inclourà una reserva del 30% de totes les promocions per a habitatge protegit. D’aquest percentatge, la meitat haurà de ser per a lloguer social. A més, la norma definirà un impost per als habitatges buits a través d’un recàrrec de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) del 150%, que podran aplicar els ajuntaments.

Fonts del govern espanyol han especificat que l’obligació de fer rebaixes dels preus de lloguer només serà per a persones jurídiques i no per a persones físiques. Els particulars que tinguin més de deu habitatges també podran accedir a bonificacions fiscals, però només en cas que apliquin rebaixes a tots els pisos que tenen llogats.

Pel que fa als incentius per a persones físiques, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha explicat en conferència de premsa després del consell de ministres espanyol que hi haurà un paquet —”molt potent”— de bonificacions fiscals, que poden arribar al 90% de les rendes que obtinguin si fan rebaixes del lloguer. A més, ha dit que la llei estatal d’habitatge no deroga la resta de lleis d’habitatge autonòmiques sinó que “conviu amb elles” i genera un paraigües perquè puguin “habilitar algunes mesures” que sense el marc legal estatal no tenien cobertura legal.

Sánchez anuncia una ajuda per a pagar el lloguer de 250 euros al mes per a joves

A banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el pressupost de 2022 inclou una ajuda de 250 euros al mes per a pagar el lloguer per a joves d’entre 18 i 35 anys. Podran accedir a aquest “bo jove d’habitatge” aquells joves que tinguin uns ingressos anuals inferiors a 23.725 euros i l’ajuda serà per als pròxims dos anys. Sánchez ha destacat que la mesura pretén de reduir l’edat d’emancipació tan alta i propiciar que els joves “puguin accedir a un habitatge de lloguer” digne.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.