Protegeixes bé el teu fill del sol? Aquí trobaràs la resposta

  • Expliquem què són els protectors solars, de quants tipus n'hi ha i com utilitzar-los correctament perquè l'exposició dels nens al sol sigui segura.

VilaWeb
Redacció
09.07.2015 - 13:12
Actualització: 24.07.2015 - 16:40

La llum del sol és necessària per a la síntesi de la vitamina D i té efectes beneficiosos sobre el nostre estat d’ànim. Tanmateix, l’exposició prolongada i inadequada al sol també té efectes perjudicials sobre la nostra pell produint cremades solars, envelliment endèmic i càncer de pell. Els nens, i especialment els nadons i els menors de tres anys, tenen un risc major que els adults de patir cremades solars i altres efectes adversos relacionats amb l’exposició al sol per diverses raons. D’una banda, no són conscients dels riscos a què s’exposen, i, de l’altra, és menys probable que utilitzin mesures de prevenció. Per tant, per ajudar els nostres fills a prevenir els efectes nocius del sol de forma eficaç és molt important evitar l’exposició al sol durant les hores de màxima radiació (des de les 12 fins a les 4 de la tarda), protegir-los amb roba, buscar ombres en els espais oberts i utilitzar protectors solars. En aquest article ens centrarem en l’ús dels protectors solars com a mesura de prevenció i us explicarem què són, de quins tipus n’hi ha, com seleccionar el més adequat per als nens o com utilitzar-los per obtenir un màxim benefici per a la nostra salut.

Què són els protectors solars i per què es recomana utilitzar-los?

Els protectors solars són productes que s’apliquen sobre la pell i que combinen una sèrie de substàncies químiques i/o físiques, denominades filtres, que tenen la capacitat de reflectir o absorbir la radiació ultraviolada del sol ajudant a prevenir-ne els efectes nocius sobre la nostra pell.

La llum del sol que irradia el nostre planeta conté tres tipus diferents de rajos ultraviolats: els rajos UVA, els UVB i els UVC. Els rajos UVA penetren profundament a la pell i poden induir l’aparició d’arrugues i flacciditat, a més d’altres efectes relacionats amb l’envelliment dèrmic. Aquests rajos multipliquen els efectes carcinògens dels rajos UVB contribuint al desenvolupament de càncer de pell. És el tipus de radiació més abundant, ja que aproximadament el 95% de la radiació que arriba a la superfície terrestre és UVA. Els rajos UVB, responsables de la pigmentació de la pell, també són perillosos, ja que són els principals responsables de les cremades i contribueixen al desenvolupament de càncer de pell. A més, s’ha relacionat l’exposició a rajos UVB amb l’aparició de problemes oculars com les cataractes i deteriorament del sistema immunitari. Els rajos UVC són els més perillosos però la capa d’ozó impedeix que arribin a la superfície de la Terra.

Una sèrie d’estudis ha demostrat que l’ús regular de protectors solars prevé el desenvolupament de determinats tipus de càncer de pell, inclòs el melanoma, i poden prevenir determinats canvis a la pell com la pigmentació i l’aparició d’arrugues, ambdós relacionats amb el fotoenvelliment. A més, convé no oblidar que, ja que aquests efectes nocius s’acumulen al llarg del temps, hem de protegir especialment els més petits.

Què és el factor de protecció solar (FPS) i altra informació de l’etiquetatge dels protectors solars, i com la podem interpretar?

Si voleu seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor