Què proposen Ciutadans, Junts, ERC, PSC, En Comú Podem, la CUP i el PDeCAT per a combatre la pandèmia del coronavirus? El físic Àlex Arenas ha analitzat les propostes dels principals partits a les eleccions del 14 de febrer i les ha recollit en una taula que ha compartit al seu perfil de Twitter. Vegeu-la a continuació:

Font: @_AlexArenas

En detall, Arenas destaca que el pla anticovid de Ciutadans proposa vaccinació contínua, cribratges a llocs de treball i farmàcies, externalitzar les decisions a experts i sanitaris, desinfectar el transport públic i fomentar el teletreball. Segons Arenas, es tracta d’un pla amb una viabilitat alta. Destaca que l’organització de cribratges a farmàcies i llocs de treball és l’únic punt diferencial respecte dels altres partits, tot i que no en defineix la gestió. D’altra banda, diu, “la ‘desinfecció’ del transport públic denota no haver entès que la propagació és principalment per aerosols”.

Com s’encomana el coronavirus per l’aire i com evitar-ho

De Junts, diu que fonamentalment opten per estratègia de proves massives i de reforç dels sistemes de vigilància epidemiològica. Segons que diu, el pla és molt viable i el testatge massiu és econòmicament factible. “El reforç dels sistemes de vigilància epidemiològica, com a entitat de Salut pública, és necessari, tot i que el seu cost cal concretar-lo”, diu Arenas, que en conjunt el considera “un bon pla”.

Del programa electoral d’ERC, Arenas diu que tan sols hi ha dos punts que fan referència al coronavirus: reforçar la xarxa de vigilància epidemiològica de Catalunya amb mecanismes de control i avaluació d’acord amb la informació disponible i crear sistemes d’informació epidemiològica i de la resta de salut pública integrats amb la part clínica. Arenas diu que són dues actuacions molt necessàries, però diu que al programa de salut d’ERC manca concreció i que “els dos punts anteriors són buits de contingut i context en un pla d’actuació contra la covid”.

Com votar per correu a les eleccions del 14 de febrer?

Sobre el PSC, diu que les actuacions contra la covid proposades són cinc, tot i que es resumeixen a assegurar que hi haurà llits suficients als hospitals i fer desconfinaments amb criteri científic. Arenas diu que complir aquestes accions és molt viable, però que la seva aplicació no implica cap mena d’estratègia contra el virus. “No proposen cap pla contra la covid”, conclou.

Així mateix, creu que les propostes d’En Comú Podem tenen una viabilitat baixa i destaca que les referències a la lluita contra la covid del programa electoral es redueixen a un punt: reforçar el sistema de vigilància epidemiològica a escala europea. Arenas no ho veu viable perquè “no tenim lobby a escala de la Unió Europea per a fer-ho possible, ni es pot desenvolupar des de Catalunya”.

En canvi, destaca que la proposta de la CUP per a combatre la covid és “molt detallada”. “En conjunt és un bon pla, però que en la seva ambició frega aspectes utòpics”, diu. Fonamentalment, la proposta de la CUP es basa en l’assessorament científic extern, proves en massa, bastir una estratègia heterogènia pel territori, augmentar la capacitat hospitalària i un pla de vaccinació. Arenas creu que la part d’assessorament científic, testatge massiu, heterogeneïtat d’accions i pla de vaccinació són propostes econòmicament factibles; però que l’increment hospitalari, la nacionalització d’empreses i la intervenció de la indústria farmacèutica “no semblen viables, almenys a curt termini, per a enfrontar la pandèmia”.

Per últim, diu que el programa del PDeCAT tan sols fa una proposta concreta per la lluita contra la covid: establir un centre català de vigilància epidemiològica. Arenas diu que, tenint en compte l’expertesa científica al país, aquest centre es pot desenvolupar, però el temps d’implantació no soluciona cap problema. “Resum: no aporten cap pla”, conclou.

Quines llistes es presentaran a les eleccions del 14 de febrer?

Quin resultat preveuen els sondatges de les eleccions del 14 de febrer?

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.