Prohibir de forma general actes públics durant mesos per la covid-19 vulnera la llibertat de reunió, segons el TEDH

  • Estrasburg condemna Suïssa per haver impedit esdeveniments públics i privats de març a agost del 2020

VilaWeb
ACN
15.03.2022 - 19:19
Actualització: 15.03.2022 - 20:19

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha conclòs que prohibir de forma general actes públics durant mesos per la covid-19 vulnera la llibertat de reunió. L’alt tribunal amb seu a Estrasburg ha condemnat Suïssa per haver impedit esdeveniments públics i privats de març a agost del 2020. Malgrat reconèixer la gran amenaça per a la salut pública que va suposar la pandèmia, el TEDH considera que el caràcter general i durada significativa d’aquesta mesura no va ser proporcionada tenint en compte la importància de la llibertat de reunió pacífica en una societat democràtica.

“La ingerència no era necessària en una societat democràtica”, defensa el TEDH, i diu que Suïssa tampoc no va garantir la revisió judicial independent i eficaç de les mesures adoptades per l’executiu. És la primera vegada que el TEDH condemna un país per les restriccions de la covid-19. Hi ha hagut alguna condemna per casos individuals relacionats amb la pandèmia, però és la primera sentència que tomba una mesura governamental.

La Comunitat de Ginebra per a l’Acció Sindical (CGAS), l’organització paraigua dels sindicats del cantó de Ginebra, va denunciar que s’havia vulnerat el seu dret a manifestar-se i reunir-se per les restriccions imposades pel govern per la covid-19. A partir del 16 de març del 2020 Suïssa va prohibir els actes públics i privats. Incomplir-ho podia suposar multes o, fins i tot, penes de presó. El 30 de maig es va relaxar la restricció, permetent les trobades d’un màxim de 30 persones, però la prohibició d’esdeveniments amb més de 1.000 persones es va mantenir fins a finals d’agost del mateix any.

El TEDH ha determinat que aquesta mesura va ser desproporcionada i ha condemnat Suïssa per vulnerar el dret de reunió i assemblea. Així, haurà de pagar 3.000 euros d’indemnització a l’organització sindical. Estrasburg considera que una mesura tan dràstica requeria raons sòlides per justificar-la i, especialment, un control judicial rigorós. A més, Estrasburg recrimina a Suïssa que no demanes l’aplicació de l’article 15 de la Convenció Europea dels Drets Humans, que permet de derogar de forma temporal les obligacions de la convenció en temps de guerra o d’una emergència pública.

L’advocat diu que tindrà impacte en la resta d’estats

L’advocat de l’organització sindical, Olivier Peter, diu en declaracions a l’ACN que la sentència tindrà un impacte en la resta d’estats membre del Consell d’Europa. Sense conèixer les particularitats d’altres països, Peter creu que la sentència del sobre les mesures de Suïssa estableix un marc a l’hora de ponderar el dret a la llibertat de reunió i el risc per a la salut pública, com pot ser la covid-19. L’advocat suís destaca que en aquest cas hi havia una incoherència per part de les autoritats suïsses perquè es permetia als ciutadans anar a treballar, però es prohibien manifestacions sindicals.

“Era un cas difícil i complicat. Ara ens dona esperança en relació amb la llibertat de reunió pacífica”, diu Olivier Peter, també advocat de l’ex-president d’Òmnium Jordi Cuixart i de l’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any