S’aprova la nova la llei de trànsit: quines són les principals novetats?

  • Augmenten les sancions per utilitzar el mòbil, s'elimina el marge de 20 km/h per avançar i es protegeixen els ciclistes

VilaWeb
Redacció
03.12.2021 - 16:51
Actualització: 03.12.2021 - 16:54

El congrés dels diputats espanyol ha aprovat la modificació de la llei de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària. El text, que entrarà en vigor d’aquí a tres mesos, endureix entre altres coses les sancions per distraccions, com utilitzar el telèfon mòbil, elimina el marge de 20km/h per avançar i protegeix els ciclistes. A continuació les principals novetats:

Augmenta la sanció per utilitzar el telèfon mòbil

A partir d’ara fer servir o subjectar el telèfon mòbil mentre es condueix comportarà la pèrdua del doble de punts. Si abans per aquesta infracció es treien tres punts ara en seran sis.

Canvis en els avançaments

Un dels punts més polèmics de la nova llei és que elimina la norma que permet a cotxes i motos excedir en 20 km/h els límits de velocitat en carreteres per tal d’avançar altres vehicles. Així, per exemple, fins ara en una carretera amb un límit de velocitat de 90 km/h es podia arribar als 110km/h en el moment d’avançar un altre vehicle. Quan entri en vigor la llei, això ja no serà així.

Treuran més punts per no portar el cinturó de seguretat

Augmenta de tres a quatre punts la sanció per no portar el cinturó de seguretat o per fer-ho de manera inadequada. També es trauran quatre punts per no dur un sistema de retenció infantil adequat, casc o altres elements de protecció obligatoris.

Més protecció a ciclistes

A partir d’ara serà obligatori canviar de carril en vies amb més d’un per sentit per a avançar ciclistes o ciclomotors. Puja de quatre a sis punts la multa per posar en perill als ciclistes per no deixar la separació mínima obligatòria d’un metre i mig. També es prohibeix parar o estacionar en carrils bici o vies ciclistes.

Es sancionarà llençar objectes a la via

Passen de quatre a sis els punts sostrets per llançar a la via o als voltants objectes que puguin provocar accidents o incendis, com per exemple cigarretes o deixalles.

Alcoholímetre anti-engegada

A partir d’ara els vehicles de transport de viatgers per carretera, com els autobusos, matriculats a partir del pròxim 6 de juliol hauran de portar un alcoholímetre anti-engegada que impedeixi posar el vehicle en marxa en cas que el conductor es trobi sota els efectes de l’alcohol.

Casc per a patinets

La nova llei també regula els patinets elèctrics. Els usuaris d’aquests vehicles hauran de portar casc obligatòriament i no podran circular, igual que les bicicletes, per les voreres.

Es sanciona portar detectors de radars

Fins ara fer servir detectors de radars estava sancionat. Ara la llei castigarà el fet de portar-los independentment de si es fan servir o no. Portar un dispositiu d’aquest tipus comportarà la pèrdua de tres punts del carnet i utilitzar-lo augmentarà la sanció a sis punts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any