El jutjat d’instrucció número 3 de Cornellà de Llobregat ha arxivat les denúncies per desobediència contra diverses persones que enganxaven cartells cridant a participar en l’1-O durant la campanya del referèndum. Així n’informa l’associació de juristes Drets, que representa alguns dels acusats. Francesc Xavier Areste, Maria Teresa Vidal i tres persones més van ser identificats i denunciats pels Mossos d’Esquadra seguint instruccions de la fiscalia general mentre enganxaven cartells amb eslògans com ‘Hola Europa’ i ‘Benvinguda República’ l’última setmana de setembre a Cornellà.

Els van decomissar el material i van ser cridats a declarar a la comissaria de la policia espanyola, i posteriorment van ser citats pel jutjat d’instrucció número 3 de Cornellà i acusats d’un delicte de desobediència.

Drets ha rebut notificació de les primeres interlocutòries d’arxiu per desobediència. En la interlocutòria, el jutge Antonio Baños considera que els fets denunciats no són constitutius de cap delicte i n’ha arxivat les actuacions. El mateix atestat policíac ja reconeixia que no havia estat possible de determinar la procedència ni el finançament del material decomissat.

L’associació de juristes sempre havia defensat que un particular no vulnerava en cap cas la llei ni cometia desobediència per haver participat en actes del referèndum de l’1-O. Drets diu que el jutjat els ha donat finalment la raó ‘contra la voluntat de la policia i de la fiscalia d’atemorir la població’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.